Türkiye’nin ikinci Kapadokya’sı diye nitelenen 3 bin yıllık tarih mirası Frig Vadisi, eşsiz doğasıyla ziyaretçileri hayran bırakıyor. Vadi, büyüleyici atmosferinde yükselen sıcak hava balonlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatıyor.
#Frigya VadisiÖnümüzdeki hafta, paylaşmanın öneminin vurgulandığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Özenle kurulmuş bayram sofralarında buluşacağız. Küçüklere şeker ve harçlıklar verilirken sofralar geleneksel tatlılarla taçlanacak. Yazarımız Sahrap Soysal çocukluğunun bayram sofralarını anlattı, Gastronometro şefleri hafif ve pratik incir tatlısı tarifini paylaştı.
#BayramEn sevilen tatil beldelerinden Bodrum, sahilleri kadar haftanın hemen her günü kurulan semt pazarlarıyla da ünlü. Bölgede sıkı bir alışveriş turu atmak istiyor ama neyi, nereden alacağınızı bilmiyorsanız, The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın başarılı şefi Hakan Süve’nin önerilerini kaçırmayın. Şefin her zaman uğradığı adresler arasında Milas’ın memecik zeytinyağını yapanlar da var, balığın en tazesini bulabileceğiniz dükkânlar da...
#PeynirALAÇATI’da son yıllarda gürültü kirliliği nedeniyle gece mekanları mahalle dışına taşınmaya başlayınca sörf alanlarına giden yoldaki ‘Unique’ bölgesi tam bir eğlence adasına dönüştü. Denize uzanmış bir yarımada olan bu bölgede konserden festivale, R&B’den alaturkaya ne ararsanız var. Turkuaz renkli denizi, sarı-beyaz kumu ve kayalarıyla dikkat çeken bu alandaki beach, kulüp, restoran ve meyhaneler şu günlerde binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Buradaki yeme-içme mekanlarından biri var ki adından tutun da su mavisi ve beyaz ağırlıklı dekoruyla, konsept menüleri ve özgün lezzetleriyle, Mykonos’u andıran ambiyansı ve elegan hizmet anlayışla fark yaratıyor.
#1Pandeminin en çok etkilediği turizm şekliydi kruvaziyerler. Nihayet özlem bitti. Bindik ikonik Yunan adaları gemisine, dört günlük turda bol ada, bol lezzet, bol bol mavi vardı. Kısa sürede birçok adayı tanımaya fırsat veren geziden Patmos, Girit ve Santorini’yi anlatacağım size...
#SeyahatKuşkusuz tüm dünyada, “Türk mutfağı” denince akla gelen ilk lezzet kebap... Kendi içinde birçok çeşidi olan kebap, şehirden şehire farklılık gösteren birçok tarif ve kültürü de içinde barındırıyor. Arapçadan dilimize geçen ‘kebap’ kelimesi, ‘kavurmak, közlemek’ anlamını taşıyor.
#1Sevdiği eski bir dostuyla karşılaşan herkes onu iyi bulmak ister. Karaköy’ün simgelerinden Liman Lokantası’nın şaşaalı günlerine yetişemedim belki ama kapısından girip yemek yeme fırsatı bulmuştum. Yıllar sonra Galataport’ta yeniden açılan mekân, Tarihi Yarımada manzarası, yemekleri, dolup boşalan masalarıyla omuzlarına aldığı nostaljik yükü iyi sırtlanıyor.
#Liman LokantasıGaziantep ve Antakya’dan sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üçüncü şehir olarak dahil edilen Afyon pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Afyon’u kısa molalarda yenen kaymaklı ekmek kadayıfı ve sucuktan ibaret zannedenlerin sayısı bir hayli fazla... Oysa hem Egeli hem İç Anadolulu Afyon, mutfağında her iki bölgenin de bereketini ve inceliklerini eritmeyi başarmış bir şehir.
#Ebru ErkeŞef Fatih Tutak ve ekibinin TURK’te sunduğu yemekler ciddi bir araştırmanın eseri. Pekmezle pişirilen Adana patlıcanı, domates sos ve taze manda sütünden yapılan krema kıvamında yoğurtla sunulmuştu, en iyi tabaklardan biriydi. Mısır ya da mantar gibi farklı ürünlerden elde edilen tarhanaların yemeklerde nasıl kullanıldığını görmek için bile burayı ziyaret etmeye değer...
#Fine DiningYazın tatlı mı tatlı meyvelerinden olan ve lezzetli olduğu kadar sağlığımıza da birçok fayda sağlayan incir, artık son demlerini yaşıyor… Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, sağlığımız için temel olan A, E ve K vitamini ile potasyum, kalsiyum gibi mineraller ve antioksidanlar yönünden zengin olan incire beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gerektiğini belirtirken incirin faydalarını anlattı, sağlıklı incir tatlısı tarifi verdi.
#İncirEn çok sevdiğiniz meyve hangisidir? Kimimiz ekşi-sert meyveleri daha çok severken, kimimiz de tatlı-yumuşak meyveleri tercih ediyor, herkesin zevkleri farklı. Geçen hafta yaptığım aşure tarifinin de yıldızı olan incirin ise benim için meyveler arasında öne çıktığını söyleyebilirim. Hem yaşı, hem de kurusu nerdeyse herkes tarafından çok sevilen incirin aslında mitolojiye kadar uzanan koskoca bir mazisi de bulunuyor.
#Yıldız Öz SamahaGeleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü tatlılarımız ve akabinde meyve tatlılarımız gerçekten bize özgü. Şerbetli hamur tatlılarında ise Arap kültüründen gelenlerle bizim damak tadımıza, malzeme ve tatlı tekniklerimize göre geliştirilmiş zengin çeşitler mevcut.
#Geleneksel Tatlılarİncir tatlıları arasında başı çeken incir dolması, büyük küçük herkesin severek tükettiği lezzetlerden biri. Hem taze hem de kuru incirle yapılan bu tatlı, kaymak veya kremanın yanı sıra dondurmayla da tüketilebiliyor. Peki, incir dolması nasıl yapılır?
#İncir Tatlısı