Meyvelerin, sebzelerin ve çeşitli bitkilerin hem kendisinden hem çekirdeğinden hem de yaprakları gibi birçok yerinden fayda sağlanabilmektedir. İncir bu meyvelerden biridir. İncir çekirdeği yağı nedir? İncir çekirdeği yağı nasıl yapılır? İncir çekirdeği yağı neye iyi gelir? İşte incir çekirdeği yağı ile ilgili detaylı bilgiler.
#İncir Çekirdeği Yağının Faydalarıİncir çekirdeği nedir? İncir çekirdeği neye iyi gelir? İncir çekirdeği nerelerde kullanılır? İncir çekirdeğinin faydaları nelerdir? İncir çekirdeği nasıl kullanılır? İncir çekirdeği zararları var mıdır? İncir çekirdeği içerisinde hangi faydalı maddeler bulunmaktadır? İncir çekirdeği nedir ve İncir çekirdeği özellikleri nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
- Aydın'daki Mucit İş Adamları Platformu girişimiyle üniversite laboratuvarında yapılan analizlerde, Türkiye'nin ihracatında dünya lideri olduğu incirin çekirdeğinden yağı elde edildi - Platformu kurucusu Şimşek: "İncirin çekirdeğini ayırarak elde ettiğimiz yağda, balıklarda dahi rastlanılmayan oranda yüzde 40 omega 3, yüzde 30 omega 6 ve yüzde 17 omega 9 bulunduğu ortaya çıktı. D vitamini olarak da dünyada şu ana kadar rastlanmamış en yüksek değerin olduğu tespit edildi" - "İncir çekirdeğinden elde edilen yağın kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmaya başlanması, bu ürüne yönelik ilgiyi ve talebi daha da arttıracaktır. Bu yönüyle Türkiye'nin ihracatının 1 milyar dolarları zorlayacağını düşünüyoruz"
Kendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#ÇikolataYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganSon yıllarda vegan-vejetaryen diyetlere olan ilgi artmıştır. Vejetaryen beslenme hiçbir et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünü gibi hayvansal besinleri tüketmemeyi ifade ederken veganlık ise hayvan kaynaklı tüm besinlerden arındırılmış bir diyeti, hayvanlardan elde edilmiş giyecekleri veya başka herhangi bir amaç için her türlü hayvan sömürüsünü dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanır.
#Vegan BeslenmeBirçoğumuz havuç ve balığın göz sağlığına iyi geldiğini duymuşuzdur. Peki bunlar dışında doğrudan göz sağlığımıza destek olacak vitaminler neler? Hangi vitaminler göz sağlığına iyi geliyor? İşte beslenmenize ekleyebileceğiniz vitaminler ve o vitaminleri içeren besinler...
#Göz SağlığıÜniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının öğrenme kapasitesi ve hafızaya etkileri hakkında açıklamada bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, “Geç saatlere kadar sürekli kafeinli içecekler tüketerek ders çalışmaya çalışmak etkili verim alamamanıza yol açabilir” dedi.
#Kahve Zararlı MıBol yeşil yapraklı sebze, haftada iki porsiyon balık, fındık, sarı/turuncu meyve ve sebze tüketimi; vücut sağlığınız için olduğu gibi göz sağlığınız için de yararlıdır. Doymuş yağlar, margarin ve kızartmalardan ise uzak durmalısınız. Diyetisyen Büşra Kaya, sağlıklı ve dengeli beslenerek göz sağlığımızı korumanın yollarını anlattı…
#Beta KarotenGünümüzde birçok insan, kurtulamadığı hastalığına bitkisel çözüm arıyor. "Hipertansiyonu doğal olarak azaltmak mümkün mü" sorusu en çok dile gelen sorulardan. Bazı doğal ve bitkisel tedavilerin yüksek tansiyonu önlemede ve kontrol altına almada olumlu etkileri bilimsel makalelerle kanıtlandı. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, yüksek tansiyon hastalarının baş tacı yapması gereken besinleri açıkladı.
#SağlıkBeslenmenin kadim felsefesi Ayurveda ile beden tipine göre beslen, sağlıklı yaşa, genç kal… Türkiye’de yaşayan Alman yazar ve beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in Ayurveda adlı kitabında, 5000 yıllık kadim Hint yaşam bilgeliği olan Ayurveda ile genç ve sağlıklı kalmanın, uzun yaşamın sırrını anlatıyor.
#Beden TipiBeslenmenin kadim felsefesi Ayurveda ile beden tipine göre beslen, sağlıklı yaşa, genç kal… Türkiye’de yaşayan Alman yazar ve beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in yeni kitabı Ayurveda, 5000 yıllık kadim Hint yaşam bilgeliği olan Ayurveda'nın yaşam sırrını açıklıyor. Genç ve sağlıklı kalmanın, uzun yaşamın sırrı Ayurveda’da, 'hayat bilgisi' demek… İşte kitaptan ipuçları…
#AyurvedaÇevresel faktörler, genetik özellikler ve ilerleyen yaş göz sağlığında çeşitli sorunları da beraberinde getirir. Her şeyde olduğu gibi besinler, göz sağlığı için de oldukça önem taşır. Doğru beslenmek, gözleri birçok hastalığa karşı koruyarak bazı hastalıkların ilerlemesini yavaşlatıyor. A,C ve E vitaminlerini içeren çinko, selenyum omega 3 ve 6 mineralleri açısından zengin gıdaları tüketmek gerektiğini söyleyen Avrupa Göz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, ıspanak, patates ve badem gibi yiyeceklerin sofradan eksik edilmemesini önerdi.
#GözOsmanlı Devlet’indeki “harem” asıl adıyla “Darüs-saade” hala merak konusu olmaya devam ediyor. Haremde yüzlerce birbirinden güzel cariyenin yanında afrodizyak menüleriyle, cinsel uyarıcı macunları ve şerbetleriyle dünyanın en eşsiz Osmanlığı Mutfağı da yer alıyor.
#Afrodizyak