Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı gözlere sahip olmak için vücudun düzenli vitamin alması gerekiyor. Ancak, uzmanlar tablet olarak alınan vitaminlerin, vücutta birikerek hastalıklara yol açtığını söylüyor. Bu nedenle doğal beslenmek, göz sağlığını korumak için ilk adım olarak karşımıza çıkıyor.
Göz sağlığı için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında ise A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minareler geliyor. Göz sağlığı için mutlaka yenmesi gereken besinlerin arasında ayçekirdeği, fındık, somon ve biberin yer aldığını söyleyen  Dr. Ömer Kamil Doğan, "A vitamininin bolca bulunduğu besinlerin başında süt ürünleri ve tüm kırmızı, yeşil, turuncu meyve ve sebzeler gelmektedir. A vitamininin yeterli miktarda tüketilmesinin başta gece körlüğü, olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktirdiğini bilinmektedir" dedi.
A VİTAMİNİ GECE KÖRLÜĞÜMÜ ENGELLİYOR
Göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biri olan A Vitamini gözün gece görüşünü kuvvetlendiriyor. A vitamini rodopsin denilen ve ışıkları algılayan proteinlerle birleşerek gece daha iyi görmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda A Vitamini gözde olası katarakt başlangıcını da erteliyor. Hayvansal gıdaların başında gelen A Vitamininde; balıkyağı ve karaciğer , böbrek , süt, yumurta sarısı, portakal, buğday, havuç, mantar, baklagiller, maydanoz, lahana, ve kabak yer alıyor.
E VÄ°TAMÄ°NÄ°YLE RETÄ°NAYI KORUYUN
E Vitamini gözler için en aktif antioksidan içeren maddelerden bir tanesi. Artan göz hastalıklarında vücudumuzu ve gözlerimizi dış etkenlerden koruyan; Ayçiçek yağı, zeytinyağı, ceviz, tereyağı, kırmızı et,  avokado, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, mango, muz, buğday ve keten tohumu E vitamini bakımından zengin olup sarı nokta hastalığı ve kataraktı önlemede birebir.
B2 VİTAMİN EKSİKLİĞİNE DİKKAT
Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi için B2 Vitaminine ihtiyaç var. B2 Vitamin eksikliğinde sindirim sistemi, mide, böbrek, saç ve cilt gibi ciddi rahatsızlıkları meydana getirmesinin yanı sıra, gözlerde yanma ve ışığa karşı hassasiyet hatta katarakt oluşumuna yol açıyor. Karaciğer, süt, yoğurt, peynir, havuç, elma, incir, adaçayı, yeşil yapraklı sebzeler, balık, baklagiller ve tahıllarda bol miktarda bulunan B2 Vitamininin yeterli oranda alınması gözlerde katarakt oluşumunu önlüyor.
C VİTAMİNİYLE GÖZLERİ KORUYUN
C Vitamini, göz sağlığı için en gerekli vitaminlerin olmazsa olmazı… Gözlerin korunmasına yardımcı olan C vitamini, aynı zamanda ışığa ve güneş ışığına karşı koruma sağlayarak katarakt oluşumunu engelliyor. C Vitamini taze meyve ve sebzelerin hemen hemen birçoğunda bulunuyor. Özellikle kuşburnu, misket limonu, portakal, greyfurt, frenk üzümü, yeşilbiber en önemli c vitamini kaynağı.
OMEGA-3 Ä°LE RETÄ°HAYI YENÄ°LEMEK MÃœMKÃœN
Retina gelişimi açısından önemli bir yapı taşı olan Omega-3 yağ asitleri göz kuruluğunu en aza indirirken makula dejenerasyonunu erken evrede korumaya yardımcı oluyor. Deniz ürünlerinden sardalya, somon, ton balığı gibi yağlı balıklar; bitkisel gıdalardan keten tohumu ve ceviz; hayvansal gıdalardan yumurta, kırmızı et ve tavuk tam bir Omega-3 kaynağı.
VÄ°TAMÄ°N DEPOSU: ISPANAK
Göz sağlığı için mucizevi olan ıspanak içerdiği lutein ve zeaksantin olan doğal antibiyotikler görme bozukluklarına karşı oldukça etkili. Aynı zamanda yaşla birlikte gelişen göz hastalıklarına karşı da gözleri koruyan ıspanak, doğal güneş gözlüğü olarak güneşten gelen tüm zararlı mavi dalgaları da filtreliyor. Bunun yanında ıspanak tüketen insanlarda katarakt ve sarı nokta hastalığının daha az görüldüğü tespit edilmiştir.
DİYABET HASTALARI GÖZLERİNİ C VİTAMİNİ İLE KORUYABİLİR
Diyabet hastalarınınÂgöz saÄŸlığı için de c vitamini oldukça önem taşıyor. Yeterli miktarda alınan vitamin diyabet hastalarının gözlerini zararlı maddelerden uzak tutuyor. Ayrıca, C Vitamini ÅŸeker hastalığının sinirler ve damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve bırakacağı hasarı önlüyor.
GÖZ KURULUĞUNA VİTAMİN DESTEĞİ
Rezene içerdiği B ve C vitaminleri, potasyum kalsiyum ve magnezyum ile göz kuruluğuna birebir. Aynı zamanda, bol miktarda alınan omega 3 ve 6 besinleri gözyaşı kalitesini artırarak gözlerde yanma ve tahrişi önlüyor.
ÇİNKO VE BAKIR GÖZ ALERJİLERİNİ YAVAŞLATABİLİR
Çinko ve bakır mineralleri, besin maddeleri ve vitaminlerin vücut tarafından emilmesine katkı sağlıyor. Yüksek miktarda antioksidan vitaminler ile birlikte çinko oksit ve bakır oksit alındığında, uzun süreli olan göz problemlerinden göz alerjileri, glokom, katarakt, diyabetik retinopati, blefarit gelişimini yavaşlatabiliyor.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNDEKİ MUCİZE
Ãœzüm çekirdeÄŸi kalp ve damar hastalığı, tansiyon, kolestrol yüksekliÄŸi için tavsiye ediliyor. Fakat güçlü bir antioksidan olan üzüm çekirdeÄŸi, ÅŸeker hastalığının sinir ve göz tahribatını önlüyor.Â
GÖZ SAĞLIĞINI KORUYAN BESİNLER
Doğal beslenmenin önemini vurgulayan Doğan, sağlıklı gözler için mutlaka tüketilmesi gereken besinleri sıraladı;
Patates
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında A vitamini açısından zengin bir besin olan patatesin ise katarakt riskini düşürebileceği gözlemlenmiştir. Buğday ise özünde bulunan E vitamini ile yaşa bağlı göz bozulmalarını önleyip tıpkı patates gibi katarakt riskini azaltmaktadır.
Somon
Retina ve gözün dış bölümünde bulunan önemli bir yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit, göz sağlığını korumak için düzenli olarak alınması gereken vitaminler. Dokosaheksaenoik asit daha çok somon, uskumru, sardalye gibi soğuk su balıklarında bulunuyor.
Ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındık
E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem, fındık günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler arasında yer almaktadır. Makula dejenerasyonunun önlenmesinde E vitamini oldukça etkilidir.
Tüm bu besinler insan vücudunun en güzel organlarından biri olan gözler için birer sağlık deposu olarak sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz ile ilgili herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda ise hastaların, teşhis ve tedavi sürecini en kısa sürede başlatması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Â
Â