Modern çağın stresli yaşam tarzı sindirim sistemimizde emilim bozukluğu sebebi olarak hem mide hem de ince bağırsak düzeyinde dejenerasyona neden oluyor. Kronik hastalıkların neredeyse tamamında mide ve bağırsak emilim bozukluğu görüldüğünü kaydeden Uzman Doktor Dinçer Erdinç, özellikle diyabet, kalp damar, hipertansiyon, romatizma, fibromiyalji ve anksiyete bozukluğu gibi son yıllarda hızla artan hastalıklardan mustarip olan hastaları uyardı.
#Sindirime İyi Gelen BitkilerSağlık istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye’deki toplam kızamık vaka sayısı 5 bin 88’e yükseldi. Bebek ölüm hızı binde 9.8’e çıktı. Sezaryen doğum oranı yüzde 61.5, muayene sayısı ise 973 milyon 519 bin 87 oldu.
#Sağlık İstatistikleriİngiltere'nin Torquay kentinde yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright aylarca kaburgalarının altındaki ağrı ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Gittiği doktorlar sorununun reflü olduğunu söylediler ancak bağırsak kanseri olduğunu öğrendiğinde dünyası altüst oldu.
#ReflüUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıA vitamini eksikliği Afrika ve Güneydoğu Asya ülkeleri gibi açlık problemi olan ülkelerde sık izleniyor. Bu ülkelerde, A vitamini eksikliği nedeniyle her yıl 250.000 ila 500.000 çocuk kör oluyor. Bu çocukların yarısı görme yetisini kaybettikten sonra bir yıl içinde ölüyor.
#Obeziteİzmir’de 28 yaşındaki jeoloji mühendisi Özlem Serbes, hamileliğinin 35’inci haftasında beyninde tümör olduğu anlaşılınca acil olarak doğuma alındı. Bebeği doğduktan sonra beyin ameliyatına girdi ancak bir hafta sonra hayatını kaybetti. Özlem’in organları 6 hastaya umut olurken geriye bebeğiyle tek fotoğrafı kaldı.
#İzmirAğızda tükürük bezleri ile pankreas tarafından üretilen amilaz enzimi, insanlarda sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Dolayısı ile “amilaz nedir?” ve “Amilazın normal aralığı nedir?” gibi soruların cevapları ayrıntılı bir şekilde araştırıp, sizler için derlenmiştir.
#Amilaz Enzimi NedirBu yılın ocak ayında gösteri dünyasından acı bir haber geldi. Kendisi de genç yaşta hayata veda eden müzik efsanesinin kızı sadece 54 yaşındayken ve görünürde bir sağlık sorunu yokken beklenmedik bir şekilde hayata veda etmişti. Geride boynu bükük çocukları ve acıların en büyüğünü yaşayan annesi kalmıştı.
#Lisa Marie PresleyGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#SağlıkAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 317 nakil yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyanın en çok nakil yapan ülkesiyiz ama bağış yapan ülkesi değiliz. İnsanlar, 'Cana can katın, can olun' gibi cümlelerin anlamını başına gelene kadar anlamıyor" dedi.
#Antalyaİzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında lobisinde ‘Bir İz Bırak Hayata’ isimli organ bağışı standı açtı. Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen organizasyonda, sağlık çalışanları ve hastaneye gelen misafirler organ bağışında bulunarak hayata iz bıraktılar.
#1Süt ishal yapar mı sorusu pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Kemiklerin güçlenmesinde, bağışıklık sisteminin sağlamlaşmasında hatta kalp sağlığının korunmasında çok önemli bir yere sahip olan süt, kalsiyum ve magnezyum kaynağı olarak biliniyor. Doğadaki pek çok canlının ilk besini olan sütü, insanların tüketirken dikkatli olması gerekiyor. Peki, süt ishal yapar mı? İşte, o detaylar
#Sütİçtiğimiz sudan yatış pozisyonuna kadar pek çok şey ilaçları etkiliyor. Yapılan yeni bir araştırma, içtiğimiz hapın ne kadar sürede etki edeceğini vücut pozisyonunun belirlediğini ortaya koydu. Bu araştırmadan yola çıkarak hap içmekle ilgili tüm detayları ve alışkanlıkları konunun üç uzmanıyla masaya yatırdık
#SağlıkMuşmula bir diğer ismi olan döngel olarak da bilinmekte olan bir meyvedir. Muşmula, etli meyveleri olan eriksi yapıda bir meyve olarak ifade edilebilir. Muşmula meyvesinin aynı zamanda sarı erik, Japon erik, gelin boğan olarak da farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır. Muşmula meyvesinin ve çekirdeğinin bilinen birçok faydası bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MuşmulaLaktoz sütte yer alan bir karbonhidrat çeşidi olarak ifade edilir. Doğada hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunan laktoz bağırsakların salgılamış olduğu bir enzim tarafından parçalanmaktadır. Süt ürünleri laktoz içeren besin maddelerindendir. Laktozun bağırsaklar tarafından parçalanamadığı durumlarda sindirim sistemi ile ilgili problemler ortaya çıkar. İşte, laktoz hakkında bilinmesi gerekenler.
#LaktozEnteral beslenme; yetişkin, çocuk ve bebeklere uygulanan bir metottur. Tüp; gereksinim duyulduğu sürece kalmaktadır. Kısa bir dönem kalabileceği gibi daha uzun zamanlı olarak da kalabilir ve birey yeniden eskiden olduğu gibi yemek yemeye döneceği vakit çıkarılabilir. Tüp yolu ile entenal beslenme adına değişik çeşitlerde tüpler kullanılır. Peki, enteral beslenme nedir? Nasıl uygulanır? Enteral beslenme ne kadar sürmektedir ayrıntılar ile derledik.
#Sağlıklı YaşamSüt pek çok kişi tarafından sıklıkla tüketilen besinlerden birisidir. İnsan vücuduna pek çok yönden faydası olan sütün sık sık tüketilmesi de tavsiye edilmektedir. Fakat fazla tüketilmesi halinde bazı problemlere sebep olabilmektedir. Peki, süt gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere süt hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Gaziantep’te midesini üşüttüğünü zannederek gittiği hastanede 10 milyonda bir görülen hastalığa yakalandığını öğrenen Gökçen Ünal, 5 aydır ince bağırsağı olmadan yaşıyor. Doktorların “2-3 saat anca yaşar” demesine rağmen 5 aydır yaşam mücadelesi veren ve umutla ince bağırsak bağışı bekleyen Ünal, “2 tane kızım var onlar için hayatta kalmaya çalışıyorum. İnsan gerçekten başına gelmeden bilmiyormuş. Organ bağışında bulunmak gerekiyor” dedi.
#GaziantepGaziantep’te midesini üşüttüğünü zannederek gittiği hastanede 10 milyonda bir görülen hastalığa yakalandığını öğrenen Gökçen Ünal, 5 aydır ince bağırsağı olmadan yaşıyor. Doktorların “2-3 saat anca yaşar” demesine rağmen 5 aydır yaşam mücadelesi veren ve umutla ince bağırsak bağışı bekleyen Ünal, “2 tane kızım var onlar için hayatta kalmaya çalışıyorum. İnsan gerçekten başına gelmeden bilmiyormuş. Organ bağışında bulunmak gerekiyor” dedi.
#GaziantepMuşmula; yüksek oranda mineral ve vitamine sahip olup, oldukça düşük kalorili bir meyve türüdür. Lif açısından çok zengin olan muşmula, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Senelerdir alternatif tıpta, hamile kalma oranının artmasını sağladığı için tüketilmektedir. Sonbahardan sonra ortaya çıkan bu meyve, genel olarak kabukları soyulup, elma tarzında tüketilmektedir. Peki Muşmulanın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Çekirdeğini yutmak zararlı mı tüm detayları ile derledik.
#Muşmula