Paylaş
Eskiden ülkemizde ciddi A vitamini eksikliği hiç görülmezdi. Ancak son yıllarda ülkemizde de A vitamini yetmezliği ile sık karşılaşmaya başladık. Bunun nedeni obezite tedavisi için uygulanan mide ve ince bağırsak ameliyatları…
Obezite ameliyatları, A vitamini emilimini bozarak göz kuruluğu, gece körlüğü ve görme kaybı gibi ciddi yan etkilere yol açıyor…
Hangi gıdalarda A vitamini bulunur?
Aşağıdaki besinlerde bolca A vitamini bulunur:
• Lifli yeşil sebzeler
• Turuncu sebzeler (havuç, tatlı patates, kabak)
• Yumurta
• Kavun
A vitamini gözlerimiz için niçin gerekli?
Işığın tüm spektrumunu görebilmemiz ve gözümüzün retina (ağ) tabakasının düzgün çalışması için belirli pigmentlerin üretilmesi gerekir. A vitamini eksikliği olduğunda; bu pigmentlerin üretimi durur ve gece körlüğü oluşur.
Ayrıca gözümüzün kornea (şeffaf) tabakası da A vitaminine ihtiyaç duyar. A vitamini olmadan gözlerimiz gözyaşı üretemez; ciddi göz kuruluğu ve korneada şeffaflık kaybı gelişir.
A Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
A vitamini eksikliğinin ana belirtisi görme kaybı ve körlüktür.
Görme kaybı önce karanlıkta görme sorunu (gece körlüğü) olarak başlar. Ancak A vitamini eksikliği ilerledikçe, bu kişiler gündüz de görememeye başlar.
Göz akının üstündeki zar kurur; daha sonra korneada ülserler (açık yaralar) oluşur.
A Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
A vitamini eksikliği, A vitamini takviyesiyle tedavi edilir. A vitamini takviyeleri gece körlüğünü tersine çevirebilir. Ayrıca göz kuruluğunu da geçirir.
Ancak kornea ülserine bağlı yara izinin neden olduğu görme kaybı düzelmez.
Obezite cerrahisi geçiren kişilerin A vitamini eksikliği belirtileri konusunda bilinçli olması ve vitamin takviyelerini düzenli kullanması gerekir.
Paylaş