Güncelleme Tarihi:
Muşmula; 3000 senedir yetiştirilmektedir. Bununla beraber bu meyvenin yüksek oranda mineral ve vitamini bulunmaktadır. Demir eksikliği gibi pek çok sorunun çözümü için, muşmula kullanılmaktadır. Bu meyve gül familyasına ait olup, çalı şeklinde yetişir. Muşmula; ülkemiz çapında 3000 seneyi aşkın varlığını sürdüren bir meyve türüdür. Çok sert yapılır. Bundan ötürü toplandıktan sonra fermente edilerek, tüketilir.
Muşmulanın Faydaları Nelerdir?
Muşmulanın insan sağlığı açısından pek çok sayıda yararı bulunmaktadır. Bu yararlar ise;
- Muşmulanın böbrekteki taş ve kumların dökülmesine yardımcı olduğu belirtilmektedir.
- Kan dolaşımının düzelmesine yardımcı olur.
- İçerisinde yer alan melovin etken maddesi sayesinde kas ve sinir sisteminin üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Sağlıklı sinir sistemine sahip olmayı sağlayan muşmulanın, kabuklarının kaynatılmasıyla depresyondan koruduğu da belirtilmektedir.
- Muşmula; bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Anemi tedavisi içinde destek olur.
- İçerisinde yer alan fazla su, serinleten etkiye sahiptir.
- Muşmulanın yaprak bölümü, şeker hastalığına çok iyi gelir.
- İnce bağırsak iltihabı, dizanteri, ishal gibi hastalıkların giderilmesinde önemli rol oynar.
- Muşmula çekirdeği, idrarın artmasını sağlar.
- Düzenli şekilde muşmula tüketmek, merkezi sinir sistemine iyi gelmektedir. Muşmula kan dolaşımını hızlandırdığı için beynin daha iyi oksijen almasına destek olur. Bu sayede de zihin konusunda olumlu etkiler bırakır.
- Düşükleri önler.
- Komposto şeklinde tüketilen muşmula; bilhassa zayıflamak adına çok tüketilmektedir. İnsan vücudunun su kaybını önlemeye destek olan komposto, bağırsakların boşaltılmasıyla kilo vermeye destek olur.
- Muşmula; lif, demir, potasyum, folik asit, kalsiyum, magnezyum gibi faydalı madde ve mineraller açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bunun dışında içerisinde A ve C vitaminini bolca bulundurmaktadır.
- İçerisinde yüksek oranda şeker bulunmayan muşmula; şeker hastaları için önemli bir meyvedir.
- Muşmula kilo vermeye destek olur.
- Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olan muşmula, zayıflamaya birebirdir.
Muşmulanın Neye İyi Gelir?
Muşmula meyvesinin iyi geldiği pek çok nokta bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı;
- Sıvı oranının yüksek olmasından ötürü, su eksikliğini yaşayan bireylere yardımcı olur.
- Östrojen gibi hormonların görevinde önemli rol oynayarak, rahim duvarının kalınlaşmasına ve hamile kalma şansının artmasına destek olur.
- Yüksek oranda kalsiyum içeren muşmula, kemik gelişiminde ve ilerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi gibi problemlerin önüne geçmeye destek olur.
- Türlü yollar ile oluşan safra ve böbrek taşlarının atılmasına yardımcı olur.
- Kan dolaşımında da olumlu etki gösterir. Beyne gitmiş olan damarlardaki oksijen oranını arttırıp, daha sağlıklı düşünmeyi sağlar.
- İnsan vücudunda oluşan kimi iltihapların atılmasına yardımcı olmaktadır. Bilhassa bağırsak iltihaplanmasını giderip, ishal gibi ciddi sorunların önüne geçer.
- Şeker hastaları için birebir olan bu meyvenin içerisinde oldukça az oranda şeker bulunmaktadır.
Muşmulanın Çekirdeğini Yutmak Zararlı mı?
Muşmula meyvesinin içerisinde yer alan çekirdeklerin de tüketilmesi gerekmektedir. Muşmulanın kendisi kadar çekirdeğinin de oldukça faydaları bulunmaktadır. Muşmula çekirdeği genel şekilde sindirim sistemine çok yararlı bir besindir. Bunun yanı sıra çekirdeği, yutmadan ve farklı şekillerde tüketmek önemlidir.