Onlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANİSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu. Bahçıvan, çok sayıda gencin amaçsız şekilde boş vakit geçirdiğinin altını çizdi.
#İstanbul Sanayi OdasıToplumsal Cinsiyet Eşitliği 2022 yılı Durum Raporu açıklandı: Gelir, güvenlik, eğitim ve sağlık alanlarında, kadınların hayatında ilerleme değil gerileme söz konusu. Eğer acilen kararlı adımlar atılmazsa şiddet ve eşitsizlik birkaç nesil daha sürecek. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporundaysa 146 ülke arasında 124’üncü sıradayız. Kalkınma ve toplumsal cinsiyet uzmanı Özgün Biçer’e göre bugünü dönüştürmek için bu 124 rakamına odaklanmamız şart.
#Toplumsal Cinsiyet EşitliğiAntalya, başta Rusya ve Almanya’da olmak üzere dünyanın birçok yerinde Türkiye’den çok tanınıyor bugün. Denizi, kumu ve güneşi ülkeleri aşıyor. Antalya sessiz sedasız ama uluslararası alanda hızla yükselen bir şehir. Kültür ve sanatın geniş yelpazesinden bisiklet yarışlarına, çeşitli spor etkinliklerine de uluslararası ev sahipliği yapıyor.
#AntalyaTokyo Olimpiyatları'nın organizasyonundan sorumlu yetkililerin peş peşe karıştığı skandallar, Japonya'nın zayıf cinsiyetçilik karnesini gündeme getirdi. Bu olgunun kökenleri hem ekonomik hem de sosyal anlamda çok derinlerde yatıyor ama son dönemde duyulan değişimin ayak sesleri dikkat çekici...
#JaponyaSon dakika haberine göre; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kovid-19 salgınında yapılan düzenlemeler hakkında bilgi vererek, “Salgından etkilenen işletmelere 40 milyar lira Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemelerini erteledik. Kovid tedavisinde kullanılan bütün ilaçları geri ödeme listesine aldık." dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde kadın kooperatifçiliği ve bu alanda devletin sağladığı desteklere ilişkin Türkiye genelinde yürütülen eğitim çalışmaları ile 26 bin 748 kişiye ulaşılarak, 111 yeni kadın kooperatifinin kurulması sağlandı.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıAile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, "(Asgari ücret) Söz verdiler, gelecek yıl her iki tarafın anlaştığı rakamlar üzerinden konuşacağız. Asgari ücret aslında devletin değil işveren ve işçinin anlaştığı, bizim kolaylaştırıcı olarak masada bulunduğumuz bir ücret seviyesi" açıklamasında bulundu.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı SelçukUluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “Küresel İşgücü Gelir Payı ve Dağılımı” raporu yayınlandı. Rapora göre, dünyada en iyi ücret düzeyinde çalışan yüzde 10’luk kesim, küresel olarak tüm çalışanlara ödenen ücretlerin yüzde 48,9’unu alıyor.
#İşçiAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk "Türkiye, insan sermayesi söz konusu olduğunda, güçlü bir kaynağa sahip olduğundan bu açıdan oldukça şanslıdır. 82 milyon nüfusa sahip olan ülkemizde ortalama yaşam beklentisi 76 yıldır. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 40'ı 24 yaşın altındadır. İş gücümüz 32 milyondan fazladır ve bu rakam dünyadaki 175 ülkenin nüfusundan daha fazla" dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukILO ile Eurofound, Türkiye’nin de içinde bulunduğu, dünya genelinde 1.2 milyon çalışanı kapsayan iş kalitesine yönelik hem kapsamlı bir araştırma yaptı hem de karşılaştırmalı analiz yayınladı. Rapora göre, ülkeler arasında çalışma saatlerinde keskin farklar bulunuyor, çalışanların çoğu yoğun ve duygusal açıdan zorlayıcı işlerde çalışıyor.
#ILOAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "(Kıdem tazminatı) En çok önem verdiğimiz husus, tüm tarafların görüşleri ve değerlendirmelerinin sürece dahil edilecek olması. Tüm sosyal tarafların uzlaşısıyla herkesin mutlu olacağı bir çözümü bulacağımızı vurgulamak isterim" açıklamasında bulundu.
#Zehra Zümrüt SelçukDev fabrika kompleksinin içinde, bir yanda ihraç edilecek tonlarca konfeksiyon malzemesi üretilirken diğer yanda yüzlerce çocuk karyolalarında huzurla uyuyor... Burası, 1983’ten beri tekstil alanında faaliyet gösteren Yeşim Tekstil’in kuruluşundan itibaren hizmet veren kreşi. Kanuna göre kurumlarında 150’den fazla kadın çalışanı bulunan işverenlerin kreş açma zorunluluğu buluyor. Peki kaçının bünyesinde kreş var? Bu sorunun cevabı yok.
#KreşHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hafta içinde yayımlanan ve bilim adamlarının ‘son uyarı’ olarak vurguladıkları rapor tüm dünyada yankı uyandırdı. Rapor, 2015 Paris Antlaşması ile belirlenen hedeflerden şaşıldığını gösteriyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırmasına göre ise hedefi tutturmak için çevreye daha duyarlı modellere yatırım yapılması halinde toplam 30 milyon yeni iş fırsatı doğabilir.
#Yeşil EkonomiGüney Kore Parlamentosu, haftalık çalışma süresinin üst sınırını 68'den 52'ye indirecek yasayı onaylayarak çalışanlara uzun yıllardır hak ettiği molayı verdi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre, Güney Kore, gelişmiş ülkeler arasındaki en uzun çalışma saatlerine sahip.
#Çalışma SaatiÜlker, son iki yılda birim üretim başına su tüketimini yüzde 15 azaltarak, 2024 yılı için hedeflediği yüzde 30 azaltım hedefinin yarısına ulaştı. Ülker, iki yılda 2,1 milyon kişinin günlük su tüketimine denk gelen bir tasarruf sağladı.
#Ülker