İlk yoğurdun nasıl yapıldığı merak edilen detaylar arasındadır. Yoğurt maya ile birlikte süt ile karıştırılarak elde edilir. Bundan dolayı ilk yoğurdun nasıl yapıldığı bir merak konusu haline gelmiştir. Son günlerde ilk yoğurdun nasıl yapıldığına dair araştırmalar da artmıştır. Peki ilk yoğurt nasıl yapıldı? İlk yoğurt mayası nasıl üretilmiştir? Yoğurt yoğurt ile yapılıyorsa ilk yoğurt nasıl yapıldı? İşte ilk yoğurdun yapılışına dair tüm detaylar.
#İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?İnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler KoçOkulunda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için yapılan etkinlik başlamadan önce öğretmeni tarafından gruptan uzaklaştırılan, gösteriyi ayrı bir köşede elleri önünde izleyen çocuğun görüntülerini seyreden pek çok kişi ‘Bir çocuğa neden böyle muamele edilir?’ diye tepki gösterdi. Olayın iç yüzü henüz netlik kazanmadı ancak küçük çocuğun yaşadıkları her ne sebeple olursa olsun çok üzücü. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde hem çocukken öğretmenleri tarafından benzer muamelelere maruz kalan kişilerle konuştuk hem de öğretmen, psikolojik danışman ve çocuk gelişimi uzmanları ile bu konuyu enine boyuna tartıştık.
#Çocuk PsikolojisiFenerbahçe Başkanı Ali Koç, Demir Grup Sivasspor - Galatasaray mücadelesinin ardından gündeme ilişkin olay açıklamalarda bulundu. Koç ayrıca Erden Timur'un basın toplantısında kullandığı ifadelere sert yanıt verdi.
#FenerbahçeBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#AvakadoBöcek ilaçlama mevsimi geldi, zehirlenme vakaları artmaya başladı. Kimi ilaçlama firmalarına yaptırıyor kimi de denetimsizce satın aldığı zehirlerle ilaçlamayı kendi yapmaya çalışıyor. Böceklerden kurtulmak için tarım ilacı tercih edenler ise hem kendilerinin hem de komşularının hayatını tehlikeye sokuyor. Firmalar “Kokusuz, zararsız, evde durmanızda sorun yok” dese de bu ilaçların solunması insan sağlığını tehdit ediyor mu? Zehirlenmeler nasıl yaşanıyor? Uzmanlarla konuştuk..
#ZehirlenmeMehmet Büyükekşi başkanlığındaki TFF yönetiminin hakemlere mal beyanında bulunmayı mecburi hale getirmesinin 2 sebebi olabilir: 1-) Spor müsabakalarında görev yapan hakemlerin anayasaya göre ‘kamu görevlisi’ sayılmaları. 2-) Bazı hakemlerin, futbol ailesinin çok yakından tanıdığı bir inşaatçıdan ev ve ofis aldığı iddiası...
#TFFSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hiçbir zaman parti, yerli ve yabancı ayrımı olmadığını belirterek, "Biz ülkeye değer katan herkesin yanında olduk. CHP’li belediyeler nitelikli ve doğru projelerle geldiklerinde onları da destekliyoruz" dedi.
#Mustafa VarankŞeflik mesleği günümüzün ‘pop star’lığı gibi. O da bu mesleğin en popülerlerinden. “Hayatımdan yemeği çekip alsan yaşamımın tadı tuzu gider” diyor. Türkiye’deki ilk restoranı Efendy’yi açan Somer Sivrioğlu’yla buluştuk; şefliği, mekânını, anneannesiyle başlayan yemek tutkusunu ve bilinmeyenlerini konuştuk; “Gençken kalbini kırdığım, kendilerini soğuk odaya kilitleyen şefler olmuştur. Hepsinden özür dilerim.”
#Somer SivrioğluYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap SoysalCenk Eren, “Repertuvar” albüm serisine Barış Manço efsanesiyle devam ediyor. “Barış Manço Şarkıları” adlı albüm 25 Haziran’da müzikseverlerle buluşacak. Ünlü şarkıcıyla albüm yayınlanmadan önce bir araya geldik, hem yeni çalışmasını hem de müzik sektöründe yaşananları konuştuk.
#Cenk ErenKoronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç DökülmesiSalgın ile eve kapanmak, dolayısıyla hareketin azalması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi obeziteyi arttırdı. 3-4 ay boyunca obezite ameliyatları durmuş olmasına rağmen 2020’nin son 4-5 ayında 20 binden fazla kişi ameliyat masasına yattı, ki bu oran 2019’u solladı. Aşırı kilo, obezite koronavirüse yakalanma ihtimalini arttırırken, kısa zamanda çok kilo vermek isteyenler ya mucize hap ya da diyetler ile hayatlarını riske ediyor ya da ameliyat masasına yatıyor. Peki yok mu bu işin başka bir çözümü?
#YAZARGece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran böbrek taşı sorunu kimi zaman hayatı kabusa çeviriyor. Bu sorunla başa çıkan kimselerin ise denemediği yol kalmıyor. Peki, böbrek taşının oluşmaması için neler yapabiliriz? Böbrek hastalıklarının tedavisine yardımcı olan ve böbreklere iyi gelen besinler neler? İşte merak edilen sorulara dair uzmanlardan öneriler…
#Böbrek TaşıKenevir Girişim Grubu olarak İzmir’de, Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer’i ziyaretimizde, Dr. Yalçın Koçak, ‘keneviri köye dönüş projesi olarak gördüklerini, bununla ilgili çalışmalarında epeyce mesafe aldıklarını’ söyledi. Kenevir Kooperatifi Başkan Yardımcısı Halil Köse resmi temasları sırasında, önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye’nin tarım yapılan her bölgesinde “Kenevir çiftçiliğine geçilecek, bu nedenle şimdiden gerekli hazırlıkların yapılmasına ihtiyaç var” dedi. Soyer de bu görüşlere katıldığını açıkladı.
#YazarSosyal medyada toplam 1.5 milyon takipçisi olan ‘Gıda Dedektifi’ Musa Özsoy, ‘Ne Yediğinizi Biliyor Musunuz?’ adlı kitabını çıkardı. Özsoy, “Limonata diye bildiğimiz ürünün yasal ismi gazsız limonlu içecek. Dondurma diye aldığımız ürün de aslında sütlü buz” diyor.
#YEMEOyuncu Doğa Rutkay corona virüsü salgını sebebiyle #evdekal uyarılarını dikkate alan sanatçılar arasında bulunuyor. Hurriyet.com.tr’de Ferit Ömeroğlu ile video konferans yapan Rutkay, evde bir gününü nasıl geçirdiğini saat saat anlattı. Oldukça programlı olduğunu belirten sanatçı, haberleri de sık sık takip ettiğini söyleyerek, “Sağlık Bakanımız gel, bana bilgi ver dese o kadar hakimim” dedi.
#Doğa Rutkay1938’de İzmir’de Sefer Usta (Sefer Urlulu) tarafından kurulan Özsüt markası 2014 yılında Infinity Invest tarafından satın alınmıştı. Sefer Usta’nın oğlu İbrahim Urlulu markayı 5 yıl sonra geri aldı. Ünlü pasta şefi Karim Bourgi’yi de Özsüt’e transfer etti. Özsüt hem şubeleşmeye devam edecek hem de yeni lezzetler çıkaracak. Yakında Özsüt’e bir kardeş marka da geliyor.
#GazetehaberleriAyakta alkışlıyorum Özlem Kaymaz’ı...Ne aldığı kupalar, ne Türkiye birincilikleri ne de Türkiye güzelliği... Oğlu Daniel için verdiği mücadele her şeyi ama her şeyi solda sıfır bırakır. Bence dudak uçuklatan bir hikâye. Aynı zamanda insana müthiş umut veriyor. Hepimizin içinde bu güç var. Öyle diyor Özlem. Ben artık aradan çekileyim, sizi Özlem’le baş başa bırakayım...
#ÖZLEM KAYMAZ