Ankara’nın tarihi Sıhhiye semtinde bir apartmanın birinci katından dışarıya sesler taşıyordu; bir yanda opera provası yapan bir anne, diğer yanda tiyatro çalışan bir baba… Cumhuriyet’in yetiştirdiği en önemli orkestra şeflerinden Rengim Gökmen’in böyle bir evden çıkması tesadüf olamazdı herhalde! Ödüllerine en son geçen hafta And Vakfı 36. Onur Ödülü Altın Madalyası’nı ekleyen Gökmen, “Klasik müzik eğlendirmez. İnsanı düşündürtür, geçmişini sorgulatarak geleceğe hazırlar. Hatta bazen insanı yıpratır bile, çünkü ruhun duyabileceği her türlü duyguyu müzikle yansıtabilirsiniz” diyor...
#AnkaraKadın piyanistlerimizin albümleri 2021’de art arda geldi, yıl sonuna doğru sağanağa dönüştü. Yeni kayıt projelerine ve yayımlanmayı bekleyenlere bakılırsa 2022 de verimli geçecek. Soğuk kış günlerinde yüreğini ve zihnini sıcak tutmak isteyen müzikseverler için 7 kadın piyanistin yayımladığı 11 yeni albümü derledik.
#Gülsin OnayPandemi sürecini fırsata çevirip en çok eser üreten sanatçıların başında geliyor Fazıl Say. Yılda 120 konsere varan ve yaklaşık 25-30 yıldır aralıksız devam eden turne hayatı bir anda durunca yeni bestelere yoğunlaştı. Bir de dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerinde Türk bestecilerin eserlerini sıklıkla çalsa da onların daha çok tanınması için büyük bir kültür projesine imza attı: Dört kuşak Türk bestecisinin eserlerini kaydedip yayımlayacağı ‘Türk Bestecileri’ projesi... İlhan Usmanbaş, Muammer Sun, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun, İlhan Baran ve Turgay Erdener eserlerinin kayıtlarını yapıp sırasıyla yayımlamaya başlayan Fazıl Say ile “En büyük hayallerimden biri” dediği projesini konuştuk.
#Fazıl SayAvusturya’nın başkenti Viyana’da, Türk piyanist Gülce Sevgi, yerli ve yabancı klasik eserlerden oluşan konser verdi. Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde, büyükelçilik binasında düzenlenen konsere Avusturyalı ve Türk davetliler katıldı.
#Gülce Sevgi PiyanistTürkiye’nin sayılı flüt sanatçılarından Doç. Cem Önertürk, aynı zamanda modern eserlerin icrasındaki ustalığıyla da dünya arenasında ilgi gören bir yorumcumuz. Anadolu Nefeslisi Beşlisi grubu ile de geleneksel müzik kültürümüzü dünyaya yayma misyonunu sürdüren sanatçı, toplumların ilerlemesinde eğitimle sanatın birlikteliğinin gücüne dikkat çekiyor. “Müzisyen olmak ile sanatçı olmak arasında bir uçurum var” diyen Önertürk, öğrencilerine de öncelikle dünya insanı olabilmeyi aşıladığını anlatıyor. Önertürk ile iyi bir müzisyen olmanın gerekliliklerinden, Bursa’ya kazandırmayı planladıkları Oda Müziği Festivali projesine kadar sanat dolu bir söyleşi gerçekleştirdik.
#BursaHayatını kitaplara ve müziğe adayan İstanbullu emekli kütüphaneci, amatör kemancı Nubar Özsimonyan ölümünden önce kitaplığındaki notaları müziksever iki çocuğa vermişti. Edgar Manas’ın Kutsal Sunu’su için “Önemli eserdir, belki bir gün seslendirirsiniz” demişti. Piyanist, besteci Levon Eroyan ve bariton Kevork Tavityan ‘Dayday’ diye hitap ettikleri Özsimonyan’ın arzusunu 30 yıl sonra gerçekleştirdi. Eroyan eseri çalışma odasında, beş yılda, kendi imkânlarıyla kaydetti.
#Edgar Manas