İlerleyen yaşlarda hamile kalmanın bazı riskleri arttırdığı biliniyor ancak bu risklerin nasıl tespit edileceği bilinmiyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Semavi Ulusoy: “Klasik tarama testlerinin dışında yeni geliştirilen testler, 10. haftadan itibaren yüzde 100’e yakın bir doğrulukla olası genetik bozukluklar hakkında önemli bilgiler veriyor.”
#Genetik TestKadınların en büyük sorunlarından biri olan bacak reflüsü tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Kozmetik bir problem olduğu düşünülerek önemsenmeyen bu durum yıllar sonra karşınıza çok daha büyük bir sorun olarak çıkabilir. Tıpkı 33 yaşındaki Birsen A’nın başına gelenler gibi…
#Bacak ReflüsüBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker Tüketimiİkizlerin anne karnında kurdukları güçlü bağları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de sürdürmeleri çok etkileyici bir durum. Araştırmalar çoğu örnekte ikizlerin kendi aralarında özel bir dil konuştuğunu gösteriyor. Matthew ve Michael kardeşler de o örneklerden ancak onları diğer ikizlere kıyasla benzersiz kılan bir özellikleri var. İşte ayrıntılar...
#İkizlerAşırı işlenmiş yiyecekler sağlık alanında son dönemin en tartışılan konuları arasına girdi. Bu konuda yapılan güncel bir araştırma da çok can sıkıcı sonuçlar ortaya koydu.
#Aşırı İşlenmiş YiyeceklerSon yıllarda hem ülkemizde hem de Dünya genelinde ortaya konulan veriler kadınların kariyerine öncelik verdiğini; bu sebeple evlilik ve çocuk yapma fikrini ertelediğini göstermektedir. Bu tabloda özellikle 35 yaşından sonra evlenmeyi tercih eden kadınlar anne olmak istediklerinde başta yumurta rezervinde azalma olmak üzere birtakım problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Üreme tıbbında son yıllarda sıklıkla uygulanan yumurta dondurma yöntemi sayesinde kadınların hem kariyer hem de istedikleri yaşta çocuk yapması mümkün hale geliyor. Evlenmeden önce yumurtaların dondurularak saklanması ve aynı kalitede uzun yıllar korunması, iş dünyasındaki basamakları hızla tırmanan kadınların anne olmak için geç mi kalıyorum endişesini ortadan kaldırıyor.
#Yumurta DondurmaKalp kapağı yetmezliği olan annesi ona hamile kaldığında doktorlar "hamileliği sonlandırmamız lazım" dedi. Anne Neriman Köksal, "Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride büyük bir doktor olacak, o beni iyileştirir" diyerek hayatını riske atıp onu dünyaya getirdi. 1968'de dünyaya gelen o çocuk büyüdü, gerçekten de tıp fakültesini kazandı. O henüz öğrenciyken annesi Neriman Köksal kalp ameliyatı olmak zorunda kaldı. Neriman Köksal'a, yapay kalp kapağı takıldı ama enfeksiyon nedeniyle ameliyat sonrası daha 58 yaşındayken yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Cengiz Köksal, annesine şifa olamadı ama 'yapay kapağa gerek kalmadan' hastanın kendi dokusu ile 'triküspit kapağı tamir etme yöntemi' ile dünya tıp literatürüne girdi. Mesleki hayatını kalp kapak tamirine adayan Prof. Dr. Köksal, çocuklukta geçirilen bademcik enfeksiyonu nedeniyle hiç belirti vermeden ilerleyen ve hamilelik sırasında ortaya çıkan, annesini de ondan alan mitral kapak yetmezliğine karşı anne adaylarına da çok önemli uyarılarda bulundu.
#DoktorSon dönemde gösteri dünyasının en çok konuşulan olaylarından biri Sofia Vergara ile Joe Manganiello'nun boşanması. Aslında ünlü çift, dışarıdan bakıldığında kusursuz gibi görünen yedi yıllık evliliklerini bitirme kararıyla herkesi şaşırttı.
#Sofia VergaraOynadığı rollerle hep büyüledi. Afife Tiyatro Ödülleri’nden Altın Koza’ya kadar birçok ödül kazandı. Hem bağımsız hem popüler işlerin yıldızı oldu. Magazinden uzak durdu. Ama şu sıralar yönetmen Berkun Oya’yla evliliği ve 7,5 aylık hamileliğiyle de gündemde. Funda Eryiğit’le İstanbul Film Festivali’nde gösterilen ‘Boğa Boğa’ filmi ve ‘Kavur’ belgeseli vesilesiyle buluştuk; anne olma hazırlığını, projelerini, değişmeye başlayan hayatını ve evliliğini konuştuk. Eryiğit: “Evlilik aradaki güven bağını pekiştiren, tazeleyen bir şey.”
#Funda EryiğitGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#Sağlık35 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ilerleyen yaşa bağlı olarak bazı kronik hastalıkların gelişmesi hamile kalma ihtimalini azaltsa da 40 yaşından sonra anne olmak imkansız değildir. Doğal yollarla ya da tüp bebek tedavisiyle gerçekleşen 40 yaş sonrası hamileliklerde hem anne hem bebek sağlığı açısından daha fazla risk bulunur. Bu sebeple 40 yaşından sonra hamile kalan anne adaylarının sağlıklı yaşamaya dikkat etmesi, iyi beslenmesi, kullandığı ilaçları aksatmaması, önerilen testleri yaptırması ve gebeliği takip eden doktorunun söylediklerini harfiyen uygulaması son derece önemlidir.
#Tüp Bebek TedavisiVücudumuzun sağlığı için bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyarız. Kolin de bunlardan biri... B vitamini grubu içinde yer alan kolinin yeterli ölçüde alınmaması çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için kolin hayati önem taşıyor. Peki bu kadar önemli bir besin olan kolini neden çoğumuz ilk defa duyuyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KolinOyuncu Nilperi Şahinkaya ile yeni işinden yola çıkarak sosyal medya fenomenliğini, aşkı, hayatını konuştuk. Sosyal medyaki bazı yorumlara halen alışamamış “O bir kötülük ve o enerjiye girmek istemiyorum” diyor. Çok planlı olduğundan bahsediyor: “Beni ara, kahveye çağır, o gün asla gelemem. Bir gün önceden konuşmalıyız ki kendimi psikolojik olarak hazırlayabileyim. “
#Nilperi Şahinkaya37’nci haftadan önce doğan bebeklere prematüre deniliyor ve organları henüz tam olarak gelişmediği için kuvözde kalmaları gerekiyor. Son yıllarda dünyada prematüre doğan bebeklerin sayısında ciddi şekilde artış yaşanıyor. Türkiye'de de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor. Peki bu duruma etki eden faktörler neler? Neden sayıları her geçen gün artıyor?
#Prematüre DoğumUzun eğitim ve kariyer süresi, ekonomik nedenler ve kişisel tercihler nedeniyle erkeklerin baba olma yaşı gittikçe büyüyor. Sanayileşme ile birlikte baba olma yaşı ileri yaşlara taşındı. Bir kadın ilk adet gördüğü dönemden menopoza kadar çocuk sahibi olabiliyorken; bir erkek 60-70 yaşlarında dahi baba olabiliyor. Bu gerçek de erkeklerin baba olmayı ertelemesinde büyük rol oynuyor.
#İdeal Baba Olma YaşıÖzellikle uyku kalitesini düşüren huzursuz bacak sendromunun toplumda görülme sıklığının yüzde 5-10 arasında olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin, "Karşı konulamaz şekilde bacaklarınızı hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsanız ve bu rahatsızlık verici his uyumanıza da izin vermiyorsa huzursuz bacak sendromunuz olabilir” dedi.
#Huzursuz Bacak SendromuTüp bebek uygulamasında başarıyı etkileyen en önemli faktörler; erkeklerde sperm sayısı ve yumurtalık kapasitesini belirleyen kadın yaşıdır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sperm, yumurta sayısı ve kalitesini korumak için tüp bebek tedavisini ertelememeleri gerektiğine dikkat çekti.
#Tüp BebekGünümüzde giderek artan diyabet birçok hastalığa sebep olan ciddi bir kronik rahatsızlıktır. Bu nedenle diyabet hastası olan anne adaylarının, gebelikleri sürecinde hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için çok daha dikkatli olması gerekiyor.
#BeslenmeTam olarak oluşum nedeni bilinmeyen, kalıtsal yatkınlık, hormonal değişimler, çok nemli ya da çok sıcak hava ve yaşlanma nedeniyle vücutta oluşan zararsız kırmızı benlerin (anjiyom) ani artışının ciddi bir hastalık belirtisi olabileceği kaydedildi. Vücutta birkaç tane bulunması normal kabul edilen kırmızı benlerin ani ve çok sayıda artışının, karaciğer, kas hastalıkları veya hormonal bir bozuklukla ilgili bir sorunun belirtisi olabileceği belirtildi.
#BenSık görülen bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı, hamilelik planlayan anne adaylarını endişelendirebilmekte ve yanlış bilgilerin yayılmasına yol açabilmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, sedef hastalığının hamilelik sürecine etkileri konusunda önemli bilgiler paylaştı.
#Sedef HastalığıKoenzim Q10 vücutta bulunan bir bileşendir. Özellikle kalp, karaciğer, böbrek ve pankreas organlarında daha çok bulunur. Bu vitamin benzeri bileşeni vücut kendisi üretiyor. Fakat yaş ilerledikçe üretimi azalıyor. Koenzim Q10 bileşeni hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Koenzim Q10 Nedir Ve Ne İşe Yarar?Çocuk sahibi olmak için 5 yıl boyunca uğraşan Cemile Meral-Cafer Bakkal çifti, ilk tüp bebek denemeleri başarısızlıkla sonuçlanınca 4 sağlıklı embriyonu 2010 yılında dondurma kararı aldı. Çift, yaşları 40’ı geçince ‘–196 derecede 10 yıl boyunca kendilerini bekleyen’ evlatlarına kavuştu.
#GazetehaberleriKasık fıtığı yaşam konforunu ciddi oranda etkileyen bir rahatsızlıktır. Bazı kasık fıtıkları hastalarda herhangi bir şikayete neden olmamaktadır. Bu rahatsızlık doktor tarafından tespit edilene kadar bir belirti göstermeyebilir. Peki, kasık fıtığı belirtileri neler? Kasık fıtığı neden olur ve tedavisi nasıl yapılır?
#Kasık FıtığıDiyabet hastalığının göz de dahil olmak üzere birçok organa zarar verdiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Apa, özellikle 20 ile 65 yaş arasındaki kişilerin dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Apa, gözlük tercihinde diyabet seviyesine dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
#Diyabet