İtalya Başbakanı Meloni ile Kapalıçarşı gezisinin ardından açıklamaları sosyal medyada gündem olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet’e konuştu. Ortaylı, “Başbakan Meloni ile ne göçmenleri ne politikayı konuştuk. Sosyal medyada konuşulanlar anlaşılır gibi değil” diyerek kasıtlı çarpıtmalara tepki gösterdi.
#İlber OrtaylıHürriyet Ankara’nın da defalarca gündeme getirdiği ‘Namazgâh Tepesi’ne anıt’ konusuna ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da son kitabı ‘Cumhuriyet’in Doğuşu’nda yer verdi. Ortaylı, “Tarihî topografyanın tespit edilip yerine anıt dikilmesi, lüzumsuz yapılaşmanın önlenmesi icap ederdi” ifadesini kullandı.
#‘Namazgâh Tepesi’Keçiören Belediyesi’nin düzenlediği söyleşiye katılan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, kendisinin de bir zamanlar Keçiören’de oturduğunu belirterek, “Benim oturduğum zamanda burası boş mıntıkaydı. Yukarılarda oturuyordu herkes. Konaklar, eski evler, bağlar vardı. Etlik’ten buraya gelmiştik sonra yine oraya gittik. Burada da iki yılım geçti, ilkokul son sınıfı okudum. Kız kardeşim de burada dünyaya geldi. Tekrar gelmekten memnunum” dedi.
#Keçiören BelediyesiGalatasaray ve Milli Takım'ın efsane futbolcusu, Eyüpspor teknik direktörü Arda Turan, TRT Spor'a verdiği röportajda dikkat çeken açıklamalar yaptı. Galatasaray hedefini açıklayan Turan, Fatih Terim'le ilgili de konuştu.
#Arda TuranCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu süreçte tarihçi ve Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı en çok yorulan isimlerden biri. Şehirden şehire koşturup konferanslarda bu zaferi nasıl elde ettiğimizi anlatıyor. Benim sorularımı da gündemdeki İsrail-Filistin savaşına gönderme yaparak cevapladı: “Bizim buradan başka gidecek yerimiz yok. Görüyorsunuz, gidecek başka yeri olmayan kavimler ne vaziyetteler!”
#AtatürkKuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#CumhuriyetTürkiye eylül ve ekim aylarında yaşaması ve gezmesi kolaylaşan bir yer çünkü iklimin normalleşmesi yanında kitle turizmi de oldukça hafifliyor. Gezeceğimiz yerler en başında tabii ki Ege ve Akdeniz’dir. Antalya’nın batısı ve Muğla civarı sayısız harabelerle ve romantik görünümlerle kaplı.
#ÜniversiteİLBER Ortaylı Hoca, bir konuşmasında -gençlere- bakın ne söylüyor: “Mutlu olmak diye bir şey yoktur. Olursun veya olamazsın. Veya mutlu olursun ama mutlu olduğunun farkına varmazsın. Bir insanın 70 yaşındaki mutluluk hissiyle 20 yaşındaki mutluluk hissi de aynı şey değildir. Ne diyor adam? ‘Eğer gençlik bilse, ihtiyarlık yapabilse!’ İkisi -ne yazık ki her zaman- denk düşmüyor. O denkliği ve dengeyi, dinginliği sağlayabilmek için edebiyat, musiki, bilgece sözler, iyi arkadaşlar ve lütfen yerinden kıpırdayıp alemi ve ülkeni görmen gerekiyor.”
#DNAŞair ve yazar Ataol Behramoğlu, 2021 yılında ‘içinde kıpırdayan arzunun’, ‘Düş Gezginleri’nden Erhan Doğan’ın önerisi sonrası su yüzüne çıkmasıyla Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir marş yazdı. Marşa, Düş Gezginleri de bir beste yaptı. Behramoğlu’nun marşı 2023 yılında tekrar gündeme geldi, sosyal medya ve YouTube üzerinden dinlenebiliyor.
#Ataol BehramoğluTarihçi, Hürriyet yazarı İlber Ortaylı’ya depremde binlerce insanı enkaz altında yaşamını yitiren şehirlerin kültürel olarak neler kaybedebileceğini ve bunun telafisinin mümkün olup olmadığını sorduk. Özellikle Antakya’yı anlattı: “Ahaliyi yeniden memleketine çekersek, ilgilenmelerini sağlarsak kültürü koruruz. Varşova nasıl yeniden kuruldu? Varşovalılar oradaydı ve şehirleriyle ilgilendiler. Onların bilgilerine müracaat edildi. Almanlar depremden beter yıkmıştı şehri. Bizde de böyle olmalı. Böylece insanlar yeniden bağlanır, bu iş böyledir.”
#İlber OrtaylıKONYA’da yaşayan ve yerel bir televizyon kanalında tarih programı yapan Cengiz Acar’ın yazdığı Twitter mesajı eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Rus edebiyatının en büyük yazarlarından Lev Tolstoy’u yanında siyah renkte kıyafetli bir kadınla gösteren fotoğrafın altına şu mesajı yazdı Acar: “Tolstoy İslam’la şereflenmiş güzel bir Müslüman’dı. Eşi de çarşafı ile İslam asaletini ruhunda taşıyan bir hanımefendiydi. Ancak İslam düşmanları bu görüntüleri hep sakladılar. Gerçeklerin bir gün mutlaka ortaya çıkmak gibi bir adeti olduğunu unuttular.”
#Lev TolstoyGeçtiğimiz haftalarda İlber Ortaylı, katıldığı bir programda serpme kahvaltının görgüsüzlük olduğunu ve böyle bir gıda kıtlığında bu israfa gerek olmadığını söylemişti. Serpme kahvaltıyı savunan da oldu, Ortaylı’ya katılanlar da... İşin uzmanları kahvaltının kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu ancak böyle mükellef sofraların aslında kurulmadığını söylüyor.
#Kahvaltı