Paylaş
Büyük bir felaketti. Ve zaten bu nedenle de “100 YILIN/ASRIN DEPREMİ” olarak tanımladık. Haklıydık, 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Kayıplarımız arasında hâlâ yeri yurdu bilinmeyen, ölü mü sağ mı olduğu bugün bile netleşmeyen pek çok çocuğumuz, gencimiz, yaşlımız var. Özetle büyük kayıplar verdik. Ve her büyük kaybımızdan sonra olduğu gibi bu kayıpları da maalesef “UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ!” gibi iki sözcükle özetleyiverdik. Peki, yeterli mi? Asla! Neden asla? Cevabı ben değil, hepimizin kıymetli hocası, ağabeyi İlber Ortaylı versin... Hazırsanız buyurun...
UNUTMAYIN
İLBER ORTAYLI’YI DİNLEYİN
İlber Hoca bakın ne diyor: “Bazı şeylere dikkat etmemiz lazım; depremde yetim, öksüz kalan çocuklara hepimizin destek olması şart. Bu işi Aile Bakanlığı’na bırakarak -vebalden- kurtulamayız. O çocukların şefkate ve yakın ilgiye ihtiyaçları var. Türk halkı bu iyi niyeti gösteriyor, hükümetin de bu iyi niyeti anlaması ve bilhassa Aile Bakanlığı’nın bu konuda özverili çalışmaya devam etmesi lazım. Acıların üzerine konuşmak çok zor. Yaraların sarılması için ‘GÖNÜLDEN DESTEK OLMAYA DEVAM ETMEMİZ’ şart. Vatanımızın, tarihimizin gördüğü en acı olaylardan biri. Sadece yıldönümlerinde anarak geçiştirilecek bir hadise değil. Savaşlarda ve muhaceretlerde bile bu kadar acı üst üste gelmemiştir.”
ÖZETİ ŞUDUR: Vatandaş olarak bizlerin de derlenip toparlanması çok zorlu günler içinden geçiyor olsak da özellikle deprem sonrası öksüz ve yetim kalan çocuklara yardımcı olması vazgeçilmez ve öncelikli toplumsal görevdir.
BİR ANMA
ALEV ALATLI’YA VEDA
Alev Alatlı sadece “müstesna” değil aynı zamanda “nevi şahsına münhasır” önemli bir bilim insanı, bir ülke gönüllüsü, Türkiye sevdalısı, mükemmel bir Anadolu kadınıydı. 90’lı yıllarda kurmaya çalıştığı akademik yapılanma için zamanın cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel’le de birlikte çalışmıştı. Süleyman Bey’in ayrıcalıklı değer verdiği, takdir ettiği bir bilim insanıydı. Aynı vefayı, ilgiyi, alakayı ve değeri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da onu Devlet Şeref Madalyası’yla onurlandırarak sürdürdü. Alev Hoca için pek çok şey yazılabilir ama en güzel cümlelerden birini internette okudum, size de aktarıyorum. Alev Hoca diyor ki: “Bu toplumda ‘biliyor olmak’ mutlak surette ‘bir haksızlığa’ maruz kalmak demektir. Çünkü bilgi borçlandırır, ‘anlamak’ zorunda bırakır. Cahil, acıma duygusu uyandırır. Yıkıcılığı bağışlanır. Bu, onların lüksüdür...”
Alev Hoca’nın mekânı cennet olsun, nur içinde huzurla uyusun.
KESİP SAKLAYIN
CİLT YAŞLANMASINI FRENLEYEN 10 YENİ ÜRÜN
BİR: Niacinamide serum
İKİ: Poli Laktik serum
ÜÇ: Eksozom solusyonu
DÖRT: Epidermal Büyüme Faktörü
BEŞ: Seramid
ALTI: Peptit Terapi
YEDİ: Postbiyotikler
SEKİZ: Sirt 7 Kremler
DOKUZ: Buz Terapisi
ON: Hyalüronik Asit
OKUR SORUSU
LONGEVİTY TIBBI NE ANLAMA GELİYOR?
Longevity tıbbı yeni ve önemli bir kavram. Geleceğin en önemli ve en hızlı büyüyecek sağlıklı yaşam sürprizlerinden biri olduğu da kesin. Bu alanda çalışan hekimler -o hekimlerden biri de bu satırların yazarı- “yaşlanma sürecini yavaşlatmayı, yaşlılıkla ilgili hastalıkları önlemeyi ve neticede de -eğer nasip olursa- yaşam süresini uzatmayı” hedeflerler. Bu yeni tıp dalı, yaşlanma sürecinin moleküler, metabolik, hücresel, genetik, biyokimyasal ve patolojik mekanizmalarını anlamayı ve bu mekanizmaları manipüle ederek hasta olmadan yaşlanmayı amaçlar.
UNUTMAYIN
AĞRI KESİCİLER DE BAŞINIZI AĞRITABİLİR
Baş ağrılarınızı geçirmek için sık sık kullandığınız bazı ağrı kesici ilaçların kullanım sıklığı ve dozu arttıkça baş ağrılarına yol açabileceklerini de biliyor musunuz? Araştırmalar ayrıca bu ilaçların bazen mevcut baş ağrınızı geçirmek yerine o ağrıları daha da kötüleştirebileceğini gösteriyor. Bu gibi durumlar “aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrıları” olarak tanımlanıyor.
KISA BİLGİ
BAŞ AĞRILARI NE ZAMAN TEHLİKELİ
Eğer bir baş ağrısına,
BİR: Baş dönmesi/denge kaybı
İKİ: Bulantı, kusma
ÜÇ: Ateş
DÖRT: Ense sertliği
BEŞ: El ve ayaklarda güç kaybı...
Eşlik ediyorsa o baş ağrılarının vakit geçirmeden ve acil olarak tıbbi bir değerlendirmeden geçirilmesi gerekiyor.
KESİP SAKLAYIN
DEPRESYONUN 10 İŞARETİ
1- Kötümserlik.
2- Uyku bozuklukları.
3- Genel bir enerji eksikliği.
4- Sosyal çevreye ilgisizlik.
5- İnatçı bir üzüntü hali.
6- Kendine güvende azalma.
7- Unutkanlık ve odaklanma zorluğu.
8- Erken ve kontrolsüz aşırı tepkiler.
9- İştah sapmaları (azalma ya da artma).
10- Cinsel istekte baskılanma.
Paylaş