Türkiye deprem bölgesindeki her cana ulaşmak için ayakta. En büyük ihtiyaç koordinasyon. İş insanları “Her sektör kendi sınavını veriyor” diyerek kamudan gelen talepler doğrultusunda hazırlıklarını yaptı. Bir grup ihtiyaç malzemesi yola çıktı, bir grup da planlı bir şekilde hazır tutuluyor. İlaç ve tıbbi cihaz firmalarına Sağlık Bakanlığı’ndan liste gönderildi. Serum, antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere uzun bir ihtiyaç var; tıbbi cihazda da kan ısıtma ve oksijen cihazları, ventilatör isteniliyor. Türkiye genelindeki özel hastaneler ise devletten gelen talep üzerine yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sini bölgeye göndermek üzere hazır tutuyor. Çadırda stoklar tükendi, fabrikalar uyumadan üretim yapıyor.
#KahramanmaraşANKARA - İlaç sektörü, indirimin geri alınmasına, KDV'de indirim yapılmasına teşekkür etti. Ancak 'kur ayarlaması olmadan, ilaç sıkıntısı bitmez' mesajı verdi. Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği ortak bir açıklama yaparak, "...sürdürülebilir bir çözüm bulunmadığı takdirde, endüstrimizin ve eczacılarımızın karşılaştıkları sıkıntıların ve hastalarımızın ilaca erişimindeki problemlerin devam edeceğinden endişe duyuyoruz" dedi.
GEÇEN gün İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (İEİS) Nezih Barut Başkanlığındaki yönetim kurulu toplantısına katıldım, özellikle eşdeğer ilaç konusundaki isteklerini, sorunlarını dinledim. İlaçla ilgili konuşulanları daha sonra yazacağım.
İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) Eş Başkan Yardımcısı Tandoğan Tokgöz, eş değer ilaç kullanımının artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek, “Fiyat odaklı tedbirler yerine, eşdeğer ilaç kullanımını teşvik eden politikaların uygulanmaya başlaması endüstrimizin gelişimine katkıda bulunacak ve kamu harcamalarında daha fazla tasarrufa neden olacaktır” dedi.
Avrupa Birliği’nde (AB) jenerik (eşdeğer) ilaç kullanımı yılda 18 milyar Euro tasarruf sağlarken, Türkiye’de 2005 yılında eşdeğer ilaçların kullanımıyla 615 milyon dolar tasarruf edildiği hesaplanıyor. Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği’ne (EGA) üye olan İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası’na (İEİS) resmi ziyaret düzenleyen EGA Direktörü Greg Perry, jenerik ilaç endüstrisinin AB’nin temel ilaç sağlayıcısı konumuna geldiğini söyledi.
İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Avrupa Birliği’nden (AB) gelen ‘vergi imtiyazı’ baskısını değerlendirirken, ‘Tansu Çiller, 1997 yılında kapalı kapılar ardında attığı utanç verici imzalarla ilaç sanayiini zora soktu’ dedi.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yabancı ilaç şirketlerinin ‘veri imtiyazı’nı kabul ettirmeye çalıştıklarını ifade ederek, ‘‘Ucuz ilaç politikasından canı yananlar Türkiye'yi tavize zorluyor. Böyle bir adım yerli ilaç üreticisine büyük darbe vurur’’ dedi.
Hükümetin sağlık harcamalarına yönelik önlemler paketi çerçevesinde, sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı ve sağlık merkezlerindeki tedavi hizmetleri de paralı oluyor. Başbakanlığa gönderilen bütçe uygulama talimatıyla vatandaşlar devlet hastanelerinde 6.5 milyon lira, sağlık ocaklarında da 2 milyon lira ödeyecek.