Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2005 01:33
İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Avrupa Birliği’nden (AB) gelen ‘vergi imtiyazı’ baskısını değerlendirirken, ‘Tansu Çiller, 1997 yılında kapalı kapılar ardında attığı utanç verici imzalarla ilaç sanayiini zora soktu’ dedi.
İLAÇ Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Cengiz Celayir, önceki akşam bir grup gazeteciye yaptıkları açıklamada 1995’te Gümrük Birliği Antlaşması’na ve onun ardından 1997’deki AB Ortaklık Konseyi Kararlarında ulusal ilaç sanayine hiçbir bilgi verilmeden atılan imzalarla bu sektörün zora sokulduğunu söylediler.
VERİ İMTİYAZI SÖZÜ:
Eczacıbaşı, orjinal ilaç üreticisi olan yabancı firmalarca talep edilen ‘veri imtiyazı’ konusunda o tarihlerde hükümetlerce söz verildiğini kaydederek, ‘AB’den ayrıcalık istemiyoruz. Ama biz ayrıcalıklı bir istekle karşı karşıyayız. Türkiye mücadele etmekten utanmamalı. Sadece buna kapalı kapılar ardında imza atılması utanç vericidir’ dedi.
2001’DE ÖĞRENDİK:
Eczacıbaşı ve Celayir, 20 yıllık patent süresi sonunda en az 8 yıl daha orjinal ilaç içeriğini korumayı amaçlayan ‘veri imtiyazı’ uygulaması hakkında açıklamalarda bulundular. Bu arada, Celayir, 1997’deki Ortaklık Konseyi kararlarında AB’ye büyük tavizler verildiğini söyleyerek, ‘İmzalanan konsey kararları açıklanmamış, gizli tutularak sektörümüzden saklanmıştır. Biz burada girilen yükümlülükleri ancak 2001 yılında öğrenebildik’ dedi.
TÜRKİYE SAYGILI:
Eczacıbaşı, Türkiye’nin ilaçta patent haklarına saygılı davrandığını belirterek, AB mevzuatında, orjinal ilaç ile aynı içeriğe sahip olan jenerik ilaç üretimini geciktirmek amacıyla patent süresi dışında ‘veri imtiyazı’ uygulamasına geçilmesi şartı bulunduğunu anlattı. Orjinal ilaç üreticisi olan yabancı firmalar lehine işleyecek bu uygulama ile en az 28 yıl jenerik ilaç üretimine izin verilmeyeceğini kaydeden Eczacıbaşı, Türkiye’nin Gümrük Birliği Antlaşması ve onun devamı niteliğindeki AB Ortaklık Konseyi Kararı ile yerli ilaç sanayine hiçbir bilgi vermeden bu uygulamaya geçme sözü verdiğini bildirdi.
İMZA ÇİLLER’İN:
Eczacıbaşı, Gümrük Birliği Antlaşması’na atıfta bulunularak hazırlanan AB Ortaklık Konseyi Kararı’na 4 Haziran 1997’de Türkiye adına imza atan Necmettin Erbakan ile birlikte 54. Hükümet kurucularından Tansu Çiller’in yerli ilaç sanayini gözardı ettiğini vurguladı. Eczacıbaşı, ‘Bu imza yerli sanayiye bilgi verilmeden, sorulmadan atılmıştır. Biz Türkiye’nin veri imtiyazı uygulamasına geçme sözü verdiği 2001 yılı gelip geçtikten sonra yerli sanayi bilgi sahibi oldu. Oysa bunu hiçbir ülke tam üyelik aşamasına çok yaklaşmadan önce kabul etmemiştir’ diye konuştu.
ANKARADışişleri Bakanlığı doğrulamıyor
DIŞİŞLERİ Bakanlığı kaynakları Türkiye-AB Ortaklık Konseyi kararlarının saklanmasının söz konusu olamayacağını belirterek, ‘Söz konusu ortaklık konseyi toplantısı 3 Haziran 1997 tarihinde yapılmıştır. Alınan kararlar AB’nin Resmi Gazetesi’nde 21 Temmuz 1997 tarihinde yayımlanmıştır. Açık bir metin nasıl gizli olabilir ki? Ayrıca, kararların o dörnemde ilgili bakanlıklar arasında dağıtılmamış olması da düşünülemez. Kaldı ki, bu kararların müzakeresi aşamasında Sağlık Bakanlığı da sürecin içindeydi’ diye konuştu.
‘Vergi imtiyazı’ 1.8 milyar dolar götürecek
SAĞLIK Bakanlığı’nca hazırlanan İlaç Ruhsat Yönetmeliği uyarınca Türkiye’nin veri imtiyazı uygulamasına 2005 yılı itibariyle geçeceğini açıklayan Bülent Eczacıbaşı, veri imtiyazına geçilmesiyle birlikte Türkiye’nin yıllık kamu açısından 1.2 milyar dolar, yerli sanayi açısından ise 600 milyon dolar kaybı olacağını söyledi. Bunu sevinerek onaylamadıklarını ancak razı olduklarını ifade eden Eczacıbaşı, ‘Yalnız veri imtiyazı kesinlikle geriye dönük işlememeli’ diye konuştu.