Başbakan bilgi istedi, o otelin maliyeti 800 milyon dolar dolayında çıktı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
GEÇEN gün İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (İEİS) Nezih Barut Başkanlığındaki yönetim kurulu toplantısına katıldım, özellikle eşdeğer ilaç konusundaki isteklerini, sorunlarını dinledim. İlaçla ilgili konuşulanları daha sonra yazacağım.
Toplantının başındaki genel sohbet bölümünde Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov’un Antalya’da Hollywood yıldızları ve dünyaca ünlü sanatçıları getirerek açtığı Mardan Palace’ı da konuştuk.
Antalya’da bir otele 1.4 milyar dolar yatırılmış olması, masanın çevresindeki ilaç işverenlerine pek mantıklı gelmemişti:
Gerçekten Mardan Palace’ın maliyeti 1.4 milyar dolar mı?
Haberleri sayfalarımıza yansıtan bir gazeteci olarak yanıtladım:
Kendilerinin bizlere ulaştırdığı rakam bu.
İEİS’nin bir yönetim kurulu üyesi söze girdi:
Ben o oteli bir ay kadar önce gezdim. Maliyetinin 800-850 milyon dolar dolayında olduğunu söylediler.
Masadaki işadamlarına 800-850 milyon dolar da yüksek geldi:
Gerçekten o kadar harcanmış olabilir mi?
Bırakın odaları, lobby katındaki tuvaletlerde bile armatürler altın kaplama.Otelin her odasında ayrı halı kullanılmış. Abartılı harcama otelin her noktasına yansımış.
Oteli gezen işadamı, tek kişilik oda sayısını sormuş, 70 olduğunu öğrenince görevlilere izlenimini aktarmış:
Bu odaları asıl konuklarınızın şoför ve çocuklarının dadıları için planlamış olmalısınız.
Yanıt, soruyu onaylayan şekilde gelmiş:
Evet ama söz konusu odaların kalitesinde herhangi bir fark yok. Yani daha alt sınıf gibi düzenlemedik.
Mardan Palace Oteli, açılışındaki sansasyon kadar, 1.4 milyar dolarlık maliyet rakamıyla da herkesin dikkatini çekti.
Bu otelin maliyeti geçen hafta Cuma akşamı Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un ev sahipliğinde bir grup işadamının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi bakanlarıyla buluşması sırasında da gündeme geldi. Erdoğan, bu konudaki bilgiyi, masadaki işadamlarıyla paylaştı:
Otelin açılış törenine gitmem söz konusuydu. Arkadaşlara inceleme yaptırdım. Otelin maliyeti 800 milyon dolar dolayındaymış.
Arşivde otel projesinin ilk gündeme geldiği günlerden itibaren telaffuz edilen rakamlara baktık. Kapı önce 250 milyon dolarla açılmış. Bitime yaklaştıkça Telman İsmailov rakamı yükseltmiş:
500 milyon dolardan fazla.
Açılış günleri gelip çattığında da rakam bizlere, 1.4 milyar dolar şeklinde yansıtıldı.
Hürriyet Ekonomi Servisi’nden Alper Yoldaş, İsmailov’a, "Krizde 1.4 milyar dolarlık yatırımı tamamladınız. Kriz ortamında bu kadar yatırım yapmış olmak sizi ürkütmedi mi?" diye sorduğunda aldığı yanıt şu oldu:
Başka ülke olsa korkardım ama Türkiye’de böyle bir korku yaşamadım.
İsmailov, "Mardan Palace’ya yatırdığım para aslında 1.4 milyar dolar değil, 800 milyon dolar dolayında" gibi bir düzeltme de yapmadı.
Başbakan Erdoğan da soruşturduğuna göre, demek ki Mardan Palace’ya yatan paranın gerçekten 1.4 milyar dolar olup olmadığı konusunda kuşkular var.
Açılış gecesi dünya starlarıyla sahneye çıkan İsmailov, yatırımın detaylarını anlatıp, soru işaretlerini ortadan kaldırır mı?
Ali Koç, ’Bilgi’de ısrar etti, ortaya başarı öyküleri çıkmaya başladı
10 KASIM 2005 Londra... Koç Holding’in Atatürk’ün Madame Tussaud Müzesi’ndeki balmumu heykelini değiştirme töreni için Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’la birlikteyiz...
Mustafa Koç, hem gündeme, hem grubuyla ilgili sorularımızı yanıtlarken, sözü Koç Bilgi Grubu Başkanı (şimdi kurumsal iletişim de ona bağlı) Ali Koç’a getirdim:
Kardeşiniz Ali Koç’un başında bulunduğu Bilgi Grubu’nuz Bulgar Telecom’u alamadı.Türk Telekom ihalesinde öne çıkmadınız.Telsim’e dönük satın alma planınız da yok.Bu durumda Ali Bey ne yapmayı planlıyor?
Mustafa Koç, soruya önce abi şapkasıyla yanıt verdi: Ali, Harvard mezunudur.Her işi yapar... Topluluğumuzun diğer sektörlerdeki faaliyetlerinden istediğine yoğunlaşabilir...
Sonra, Bilgi Grubu ve bilişim sektörüne dönük bakışını paylaştı:
Topluluk olarak belki de bilişim sektöründen çıkmayı düşünebiliriz.
Aradan 3.5 yıl geçti. Geçen akşam Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu’nu dinleyince, işlerin bambaşka noktalara ulaştığını gördüm. Koç Bilgi’nin faaliyetlerinin birkaçını özetleyeyim:
Metrodan helikoptere, şimdi de uçaklara dönük simülatörler geliştiriyor.
Koç Bilgi, yerli-yabancı tüm şirketlere, "veri merkezlerinizi biz yönetelim" diyor. İş aldıkları şirketlerin sayısı 32’yi bulmu.
Nalbantoğlu, Türkiye’nin "veri merkezleri yönetimi"nde Avrupa’da öne çıkabileceğini düşünüyor.
Savunma sektöründe denizdeki dost-düşman mayınlarını saptayacak sistemden, savaş simülasyonlarına kadar birçok sistem geliştiriyor.
Nalbant’la sohbetimizi New York yolunda Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’a aktardım:
Savunma Fuarı’nda simülatör sergilediler, müthişti... Çok güzel işler yapıyorlar...
Ali Koç, "her işi yapar"ı Bilgi Grubu’ndaki ekibiyle bambaşka bir noktaya taşıyor...