Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2006 00:00
Avrupa Birliği’nde (AB) jenerik (eşdeğer) ilaç kullanımı yılda 18 milyar Euro tasarruf sağlarken, Türkiye’de 2005 yılında eşdeğer ilaçların kullanımıyla 615 milyon dolar tasarruf edildiği hesaplanıyor. Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği’ne (EGA) üye olan İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası’na (İEİS) resmi ziyaret düzenleyen EGA Direktörü Greg Perry, jenerik ilaç endüstrisinin AB’nin temel ilaç sağlayıcısı konumuna geldiğini söyledi.
PAYI ARTIYOR: Perry, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde jenerik ilaç kullanım ın yüzde 60-75 olduğunu belirterek, şunları söyledi: "İngiltere, Almanya, Danimarka, Hollanda gibi ülkelerde payı yüzde 40-55 arası. Portekiz ve Fransa’da ise, yüzde 10-15. Yaşlı nüfusun ve sağlık sistemi ihtiyaçlarının arttığı Avrupa’da jenerik ilaçların rolü güçleniyor. AB’de ilaçlara adil erişimde jenerik ilaçların etkisi var. Jenerikler ortalama yüzde 25 fiyat avantajı sunuyor. Bazı ilaçlarda yüzde 80’i buluyor."
YENİLİK GETİRMİYOR: Perry, orjinal ilaç üreticilerinin artan bir şekilde "Jenerik ilaç üreticileri yeniliğin önünü kesiyorlar" dediğini aktararak orjinal ilaç üreticilerinin aslında büyük ölçüde yenilik getirmediğini belirtti. Perry araştırmacı ilaç üreticilerinin yüzde 78 oranında tedaviye yenilik sağlamayan, yüzde 22 oranında da tedaviye yenilik sağlayan ilaçlar ürettiklerini de kaydetti. Perry jeneriği yenemeyeceklerini gören orjinal ilaç üreticilerinin de jenerik üretimine alt şirketler kanalıyla başladığını hatırlattı.
KAMU TASARRUFU: İEİS Başkanı Bülent Eczacıbaşı, AB’de jenerik ilaç kullanımıyla yılda 18 milyar
Euro, Türkiye’de ise 2005 yılında 615 milyon
dolar tasarruf sağlandığını kaydetti. Eczacıbaşı kamu sağlık harcamalarında yapılacak tasarrufa dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Böylece stratejik öneme sahip ulusal ilaç endüstrisinin gelişimi teşvik edilir. Jenerik ve orjinal ilaçlar birbirleri için vazgeçilmezdir. Jenerik orjinal ilaçtan doğdu. Orjinal olmazsa jeneriği olmaz ancak öte yandan orjinal ilaçların koruma süresi boyunca sürdürdükleri tekel durumu jenerik ilaçlarca sona erdirilir. Piyasada rekabeti artıran jenerik ilaçlar, orjinal ilaç firmalarını araştırmaya ve yeni ilaç geliştirmeye teşvik ediyor." Eczacıbaşı jenerik ilaç endüstrisinin desteklenerek rekabet gücünün ve ihracatın artırılabileceğine değindi.
KALİTE ARTIRDI: Eczacıbaşı,
sağlık harcamalarında meydana gelen 1,4 milyar YTL sapmayla ilgili olarak, "SSK’lıların serbest eczane ve özel hastanelerden yararlanabilmeleri maliyeti ve kaliteyi artırdı. Jenerik ilaç üreticileri tüm kamu sağlık kuruluşlarına yüzde 11 iskonto sağlayarak destek oluyor" diye konuştu.
Sağlık harcamasında ilaç payı düşükSAĞLIK harcamalarında ilacın payının yüksek olduğu yönünde yanlış bir kanı olduğunu vurgulayan Bülent Eczacıbaşı, 2004’ten bu yana tüm girdi maliyetlerindeki artışa rağmen ilaç fiyatlarında yüzde 20’lere varan gerileme yaşandığını hatırlattı. Eczacıbaşı, "Referans fiyat uygulamalarıyla ilaç fiyatları Avrupa’da en düşük Türkiye’de oldu. Jenerik ilaç üreticileri rekabet sebebiyle büyük baskı altında. Fiyatları zorlayıcı, düşürücü ve sanayinin geleceğini tehlikeye düşürecek başka kısıtlamalara gerek yok" diye konuştu.