Türkiye kendi masonluğu hakkında efsanelerin uçurulduğu ülkelerden biridir. Bazıları onu yabancıların, en gülünç şekilde Hristiyan dünyanın, Siyonistlerin aleti bir örgüt olarak gösterirler, bazıları da kapitalizmin meşum kararlarının alındığı bir örgüt olarak... Türk masonları bu toplumda hiçbir şey yapmasalar dahi disiplinli toplanmayı, kırıcı ve saçmalayan insanlar olmadan tartışma yapmayı bilenlerdir. Bu alışkanlık Türk toplumuna oradan yayılmıştır.
#MasonlukKasımpaşa’daki Divanhane, Deniz Kuvvetleri Yüksek Konseyi gibidir. Geniş bir binadır. Bakımı da son derece zordur. Şu ara zaten yeniden bir restorasyon geçirdi. Ne olacağı konusunda kamuoyunda tartışmalar sürmektedir. Divanhane’nin tarihçiler tarafından teklif edildiği gibi Deniz Kuvvetleri Müzesi olması uygundur. Çünkü Beşiktaş’taki Deniz Kuvvetleri Müzesi artık fonksiyonunu yerine getiremeyen bir yapı haline dönüşmüştür. Buraya nakli daha doğru olur.
#DivanhaneMario Levi’den Duygu Asena’ya, İbrahim Kalın’dan Meral Akşener’e pek çok siyasetçi, yazar, sanatçı çıkıp indi bu merdivenlerden. 72 yıldır kullanılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin basamakları artık aşındı. Ancak yılların izini taşıyan basamaklar onarılmayacak, Türkiye’nin entelektüel belleğini koruyacak...
#İstanbul ÜniversitesiAli Emîrî Efendi, Osmanlı kayıtlarında muhtelif yazı, hat türlerini, kayıt tekniklerini kavrayan bizdeki ilk paleografya ve diplomatika uzmanı sayılır. Bıkmadan usanmadan gittiği yerleri tetkik etti. Sağda soldaki yazmaları topladı ve bunların önemli kısmını çürümekten kurtardı. Ali Emîrî 20. yüzyılın ilk yıllarında dirilen tarihçiliğin başında gelenlerdendir. Ocak 1924’te, bundan tam 100 yıl evvel vefat etti. Asırları son asırla bağlayan bu büyük adamın hatırası önünde ihtiramla eğiliriz.
#Fatih CamiiYerel seçimler için belirledikleri bütün adaylara kefil olduklarını söyleyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Ben öyle ayırmak, kutuplaşmak, çatışmaktan yana değilim. Ama bize ‘Onlar 150 yıl önce Genç Türkler’den gelen CHP akımıdır’ diyorlar. Evet biz Sevr’i yırtıp Lozan’ı yapanlarız” dedi.
#Özgür ÖzelÇok okuyor, dönemin düşünce dünyasını yakından takip ediyor. Okuduğu kitaplara notlar alıyor... Aynı zamanda yazıyor, defter tutuyor... Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi M. Şükrü Hanioğlu yeni yayımladığı ‘Atatürk Entelektüel Biyografi’ adlı çalışmasında Atatürk’ün entelektüel yanına odaklanıyor.
#ATATÜRKAlmanya’daki Türkiye kökenli toplumun yakından tanıdığı piyanist Wolfgang Schneider, Frankfurt yakınlarındaki Heusenstamm’da vereceği konserinde Klasik Türk Batı Müziği’nin usta bestecilerinden Cemal Reşit Rey’in piyano için düzenlediği türküleri de sunacak.
#AVRUPADAN HABERGeleceğin Türkiye’si bugünkü strüktürünü değiştirmek zorundadır. Denenmiş liderleri deneme ve sürekli öne sürme dönemi bitmelidir. Toplumun dikkat edeceği ikinci bir husus; anket şirketlerinin tavrıdır. Bizdeki sapmaların rekor teşkil ettiği açık. Dışarıdaki Türk vatandaşlarının seçimlere katılma sorununu tekrar ele almamız lazım. Buradaki seçmenin yaşadıklarını ve gördüklerini yaşamıyorlar ve de görmeye niyetleri yok. Diğer mesele de Suriyeli göçmenlerin verecekleri rey...
#CumhurbaşkanlığıMüzikaller, müzikli oyunlar, özel projeler, klasikler, edebiyat uyarlamaları, dünyadan çağdaş metinler ve yerli yazarlardan yeni metinler... Tiyatro sezonu hem bağımsız toplulukların merak uyandıran işleri hem de kalabalık kadrolu büyük yapımlarla heyecan verici bir rüzgâr estirerek başlıyor. Ekim-kasım boyu sürecek İstanbul Tiyatro Festivali de cabası...
#TiyatroZülfü Livaneli yeni romanı ‘Kaplanın Sırtında’yla, tarihimizin en tartışmalı hükümdarlarından II. Abdülhamid’e şablonların dışında bir bakış sunuyor. Abdülhamid’in Selanik’teki sürgün yıllarındaki askeri doktoru Âtıf Hüseyin Bey’in günlüklerini temel alan roman, sultanı insan olarak ve kişisel hayatına odaklanarak değerlendiriyor.
#Zülfü LivaneliTarihçi akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak’ın ‘Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizm’ başlıklı kitabı Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki kadın mücadelesine odaklananlar için başvuru niteliğinde bir çalışma. Toprak’ın genişletilmiş makalelerinden oluşan kitap, dönemin kadın hareketinin öne çıkan meselelerini anımsatıyor.
#Türkiye'de Kadın Özgürlüğü Ve FeminizmEdebiyatta birçok farklı dönem bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi ise ikinci meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yıllarını kapsamakta olan bir dönem olarak ifade edilebilir. Milli edebiyat döneminde yazılan birçok farklı eser bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi hikaye anlayışı özellikleri nelerdir ve yazarları kimlerdir? Milli edebiyat döneminde hikaye anlayışı ile ilgili tüm detayları derledik.
#EğitimSanat Tarihçisi Linda Nochlin, 1971 yılında yayınlanan “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok” adlı makalesinde, kadın sanatçıların niçin tarih sahnesinde yer almadığını feminist bir bakış açısıyla sorgular. Nochlin’in bu makaleyle sanat tarihi sahnesinde kadınların da var olduğunu kanıtlama çabasına girdiği okunabilir.
#Mihri HanımMehmet Rauf’un son dönem eserlerinden, kendisinin “Eylül’den bile kuvvetli” olarak nitelendirdiği ancak ilk yayımlanışından sonra unutulan romanı ‘Son Yıldız’, yeni basımıyla seneler sonra okurla buluştu. Mehmet Rauf’un eserlerindeki aşırı hassasiyet, marazi ruh hali, evlilik, kıskançlık, ölüm fikri gibi temaları içeren roman merakla okunacak bir klasik.
#Mehmet Rauf19. yüzyıl başında Lord Elgin, Osmanlı Devleti nezdinde Britanya Büyükelçisi idi. Lord Elgin, harabeye dönmüş Atina–Parthenon mabedindeki alınlıkları alenen yürüttü ve İngiltere’ye nakletti. Boris Johnson henüz başbakan değilken “Lord Elgin Mermerleri”nin Yunanistan’a iadesinin doğru olacağını söylemişti. Yıllar sonra Başbakan Boris Johnson, “Müze otoriteleri buna karar verirse niye olmasın” dedi. Hiç kuşkunuz olmasın, müze otoriteleri, bu teklife hiç razı olmazlar.
#Lord ElginAyşen Müderrisoğlu’nun editörlüğünde hazırlanan ‘Kadının Değişen Dünyası’, Osmanlı’da toplumsal yaşamanın değişimine öncülük eden İkinci Meşrutiyet ve sonrasını kapsıyor. 20’nci yüzyılın başında bu topraklarda kadınlar ne yapıyordu, toplumsal ve ekonomik yaşama nasıl dahil oluyordu sorularının yanıtlarını arayan önemli bir kaynak.
#Osmanlıda Çalışan KadınHarf Devrimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edildi. Peki Harf Devrimi nedir? Harf Devrimi ne zaman yapıldı, hangi tarihte kabul edildi? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#Harf DevrimiSelim Sırrı Tarcan, Türk Sporu için çok büyük adımlar atan isimlerden birisidir. Milli Olimpiyat Cemiyetinin kurucusu olan Selim Sırrı Tarcan, Türkiye'de voleybol ve boksun ilk temellerini attı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde 4 yıl boyunca başkanlık görevini üstlenen Selim Sırrı Tarcan, milletvekili olarak da görev almıştır. İşte, Selim Sırrı Tarcan hakkında bazı bilgiler
#Selim Sırrı TarcanFazlı Necip’in II. Abdülhamit döneminde Selanik’te geçen romanı ‘Menfi - Sürgün’ün ilginçliği, kahramanı Ekrem’in pek de olumlu bir tip olmaması ve romanın aile içi çekişmeler, karşılıksız aşk öyküsüyle gelişip bir gencin siyasi suçluya dönüştürülmesini anlatması... Dönemin siyasi içerikli romanlarında göremeyeceğimiz bu olay örgüsüyle benzerlerinden farklılaşıyor.
#Menfi SürgünMeşrutiyet kelimesi Osmanlı dönemine kadar dayanan bir sözcüktür. Arapça kökenli olan bu kelime özellikle parlamento dönemine geçiş için kullanılmıştır. Peki, meşrutiyet ne demek? Meşrutiyet nedir? Meşrutiyet TDK kelime anlamı hakkında detaylar.
#Meşrutiyet Ne Demek?Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nı yazan Mehmet Akif Ersoy, 83. Ölüm yıl dönümünde anılıyor. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında "2018 Yılı Vefa Ödülü"ne layık görülen Mehmet Akif Ersoy, ‘vatan şairi’ ve ‘milli şair’ olarak da Türk insanının kalbindeki yerini koruyor. İşte Mehmet Akif Ersoy’un hayatına dair bilgiler…
#Mehmet Akif Ersoy Ölüm Yıl Dönümü