iç kulak haberleri sayfasında iç kulak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4071 iç kulak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Halk arasında iç kulak kireçlenmesi olarak bilinen otosklerozun nedeninin belli olmamasına rağmen kadınlarda daha çok görüldüğüne dikkat çeken KBB Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Özbek, hastalığın izlenmesinde meslek ve yaşın önemli olduğunu söyledi. Özbek, "İçme suyundaki florun az olduğu bölgelerde de daha fazla görülüyor" dedi.
#Orta KulakAni işitme kaybının çok kısa bir süre içerisinde birden bire ortaya çıkan ve genellikle tek kulakta görülen ciddi bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan, rahatsızlığın işitme azlığı, kulakta tıkanıklık hissi, dolgunluk, çınlama ya da uğultu gibi belirtilerle kendini gösterdiğini, bazı durumlarda baş dönmesinin de bu tabloya eşlik edebildiğini söyledi.
#1Ortamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusElon Musk geçen günlerde Neuralink projesinde yeni bir aşama kaydedip beynine çip yerleştirilen hastanın düşünce gücüyle bilgisayar faresini oynatabildiğini duyurdu. Projeye pek çok kişi tepkiyle yaklaşsa da bu yeni teknolojik atılıma ilgi duyanlar da var. Görüştüğümüz 100 kişiden kimi sekiz dil birden konuşabilmek kimi de sağlık sorunlarını önceden tespit edebilmek için beynine çip taktırmayı kabul edebileceğini söylüyor.
#ÇipKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin TümörüBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkBU hafta sizlere belki de daha önce hiç duymadığınız bir kulak hastalığı olan ‘Otoskleroz’dan bahsetmek istiyorum. Otoskleroz, kulak kireçlenmesinin nedeni bilinmemekle birlikte, kalıtımsal olduğu gözlemlenmiş. Kadınlarda daha sık görülüp genelde 20 ila 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. “Kulak Kireçlenmesi” tedavi edilmediği taktirde kalıcı işitme kayıplarına bile neden olabilen, ciddi bir hastalık. Kulak kireçlenmesi olan kadınlarda işitme sorunu, gebelik döneminde artış gösterebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktora danışmakta yarar vardır. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı Otoskleroz’u anlattı.
#1ÖMRÜMÜZ uzuyor. Bu hepimizi sevindiren olumlu bir gelişme. Ama bilelim ki ömrümüzün uzayan bölümü gençlik ve orta yaşlarımız değil, hayatımızın yaşlılık dilimi. Eğer kendimize iyi bakmayı beceremezsek, yeteri kadar sağlıklı değilsek net ve açık söyleyeyim, uzun bir ömür düşündüğümüz kadar iyi, güzel ve keyifli bir şey olmayabilir. Yeteri kadar hareket edemeden, dostlarla neşeyle savrulup gülemeden geçirilen bir yaşlılık dönemi,uzun ömür bize huzur ve mutluluk vermek yerine farklı sağlık sorunlarına kapı açan sorunlu bir yaşam dönemi de olabiliyor. İşte bu nedenle sadece uzun bir yaşama değil huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir hayata odaklanmak kısacası “ihtiyarlamadan yaşlanmak” temel hedefimiz olmalı.
#1Tıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıSon zamanlarda en çok gözlemlenen sorunlardan biri olan kulak çınlaması, Kahramanmaraş ve 11 ili etkileyen deprem bölgesi illerinde sıklıkla rastlanıyor. Başlangıçta pek fazla üzerine düşülmese de uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin ileri dönemlerde tehlikeli hale gelebileceğini vurguluyor. KBB Bölümü Uzman Dr. Dastan Temirbekov, kulak çınlaması (tinnitus) şikayeti olan hastaların en az yarısında beraberinde depresyon, anksiyete, panik atak ve benzeri duygu durum bozuklukları görüldüğünün altını çizerek, eşzamanlı olarak bu hastaların psikiyatri hekimleri tarafından da gözlemlenmesi gerekebileceğini belirtiyor. Peki, deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Uzman Dr. Dastan Temirbekov 8 soru 8 yanıtta kulak çınlaması şikayetleri ile ilgili bilgiler verdi.
#Kulak ÇınlamasıKulak enfeksiyonu sandığı semptomların aslında ölümcül bir bir beyin tümörüne ait olduğunu öğrenen ve doktorların yaşaması için 12-18 ay süre biçtiği 49 yaşındaki adam kalan günlerini ailesi ve sevdikleri ile geçirmek için bağış topluyor.
#İngiltereVertigo, Kulak kristallerinin yerinden oynaması sebebiyle baş dönmesi yaşamasıdır. Vertigo tek başına hastalık olmasıyla birlikte farklı rahatsızlıkların habercisi olarak da ortaya çıkmaktadır. Orta kulak ve iç kulak zarı arasında kalan bölgede ve beyin tarafından ortaya çıkan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Beyin bölgesinde beyincik lobunda meydana gelir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#VertigoÇocuğunuz size başının döndüğünü söylediyse hemen telaşa kapılmamanız gerekiyor. Baş dönmesi sağlıklı çocuklarda da yaygın görülen bir sorundur. Aynı zamanda oyun sırasında etrafında dönmesinden, oturur pozisyondan hızlı bir şekilde ayakta pozisyona geçmesinden de kaynaklanabilir. Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukKişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.
Beyin, insan için önemi en fazla olan yapılardan bir tanesidir. Belki de en önemli yapıdır. Bunun öne çıkan sebeplerinden bir tanesi vücudun yönetim merkezi olmasıdır. Beyin, deyince birçok yapıda akla gelmektedir. Yaşamın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için beynin bir bütün halinde sağlıklı olması olmazsa olmazdır. İşte, beyin MR çekimi hakkında tüm detaylar.
#SağlıkKolesteatom, kişilerde işitme kaybına kadar yol açabilen son derece tehlikeli bir durumdur. Kronik kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, alerji ve soğuk algınlığı gibi sebeplerle kişilerde kolesteatom meydana gelebilmektedir. Peki, Kolesteatom nedir, nasıl oluşur? Kolesteatom teşhisi nasıl konur? Kulak zarı kalınlaşması neden olur sizin için tüm detayları ile derledik.
Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 virüsü, hastalığa yakalanmadan sonraki süreçte farklı rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Bunlardan biri olan ani işitme kaybı hakkında bilgi veren Özel Gazi Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arif Şanlı, bu süreçte çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
#1Mide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukHAREKETLİ hayat her zaman için avantaj yaratır. Fiziksel hareket beden sağlığını en çok etkileyen unsurlardan biridir. Ayrıca fiziksel hareketin insanları mental olarak güçlendirdiği, daha sağlam bir zihin ve düşünce yapısına kavuşturduğu da bir gerçektir. Dr. Sami Tütüncüoğlu, “Telefon, tablet, bilgisayar ve TV hareketsiz yaşamı, tetikledi” dedi ve bakın neler anlattı:
#1Trabzon'da doğuştan işitme kaybı yaşayan 2 yaşındaki Afganistan uyruklu İlyas Husseini, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde iç kulağına yerleştirilen biyonik kulak (Koklear İmplant) ile ilk kez duymaya başladı.
#TrabzonTrabzon'da doğuştan işitme kaybı yaşayan 2 yaşındaki Afganistan uyruklu İlyas Husseini, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde iç kulağına yerleştirilen biyonik kulak (Koklear İmplant) ile ilk kez duymaya başladı.
#İlyas HusseiniVertigonun “gerçekte var olmayan hareket illüzyonu” anlamına geldiğinisöyleyen Doç. Dr. Salim Doğru, toplumda oldukça fazla sayıda kişiyietkileyen bir şikayet olduğunu belirterek, “Vertigo bir hastalık değildir,herhangi bir hastalığın belirtisidir. Tedavi edilmelidir” diye konuştu.
#1N’Sakala, Gaziantep maçının 71. dakikası oynanırken yere yığılıp kaldı. Yere yavaş yavaş çökerken kusan N’Sakala’nın yardımına ilk koşan isim Necip Uysal oldu. Necip, takım arkadaşının boğazını kontrol edip, kusmuk olup olmadığına baktı. Vertigo nöbeti geçirdiği belirlenen ve hayati tehlikesi bulunmayan N’Sakala, geceyi hastanede geçirdi.
#VertigoBaş dönmesi ve denge sorunlarına sebep olan vertigo, günlük yaşamı kabusa çevirebilir. “Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun; vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo teşhisi ve vertigo tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#VertigoÇok sayıda hastalığın ön habercisi olabilen baş dönmeleri, çoğu zaman önemsiz görülür. Gece yatarken, sabah birden kalkarken ani baş dönmesi yaşayan kişiler tarafından ihmal edilen bir problem olarak dikkat çekiyor. Bu baş dönmelerinin stresle bir ilgisinin olup olmadığı, kafayı hareket ettirirken, sırt üstü yatınca neden baş dönmesinin olduğu da merak edilenler arasında yer alıyor. Peki, Baş dönmesinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Ani baş dönmesine ne iyi gelir? İşte baş dönmesi ile ilgili en çok karşılaşılan ve merak edilen durumlar...
#Baş Dönmesine Ne İyi Gelir?