Güncelleme Tarihi:
Kulak üç bölümden oluşur; dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Çocukluk çağının sık görülen hastalıklarından birisi de orta kulak iltihabıdır. Orta kulak iltihabı, kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır.
Evde Alınması Gereken Önlemler ve Tedavisi Var mı?
Orta kulak iltihabı belirtileri olduğunda, evde herhagi bir tedavi uygulamadan önce, çocuğunuzun mutlaka doctor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Evde yapılacak en iyi şey, çocuğun rahatlatılmasıdır. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile çocuğun rahat uyku uyuması sağlanabilir. Kulak akıntısı olan çocuklar yüzmemeli, banyoda ise kulak kanalına su teması tıkaçlarla önlenmelidir. Doktorunuz kulak tıkacını nasıl hazırlayacağınızı veya ne tür bir tıkaç temin etmeniz gerektiğini size açıklayacaktır.
Orta Kulak İltihabı Önlenebilir mi?
Yenidoğan bebeklerde yatırılarak ve biberonla emzirmenin orta kulak iltihapları artırdığı bilinmektedir. Anne sütü ile ve yarı oturur pozisyonda emzirme, bebeklerde orta kulak iltihabını önleyen bir faktördür. Daha büyük çocuklarda, üst solunum yolu enfeksiyonlarının zamanında tedavisi orta kulak iltihaplarınının sıklığını azaltabilir ancak bütün orta kulak iltihaplanmaları önlenemez.
Orta Kulak İltihabı Kaç Günde Düzelir?
Orta kulak iltihabının düzelme süresi değişken olabilir. Hiç tedavi edilmediğinde bile 48 saat içinde kendiliğinden düzeldiği görülmektedir. Bazen de, antibiyotiklerle tedavi edilmesine rağmen 2 hafta ile 2 ay arasında orta kulakta bir sıvı kalmaya devam eder. Bu sıvı genellikle zaman içinde kendiliğinden kaybolur, ancak bu süre içinde çok hafif bir işitme kaybı olur. Eğer uygun tedavi edilir ve ilaçlar önerildiği doz ve sürede kullanılırsa orta kulak iltihaplanmalarında kalıcı işitme kaybı olasılığı çok düşüktür.
Orta kulak iltihabı, tedavi edilmediğinde ciddi ve kalıcı sorunlara neden olabilir. Orta kulak iltihabı belirtileri bulunan çocuklar bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Kulak ağrısı, yeni bir dişin çıkması, yabancı bir cismin kulak yoluna kaçması, pamuklu çubuklarla temizlik sırasında kulak yolunun tahriş edilmiş olması, sertleşmiş kulak kiri tıkaçları nedeniyle de meydana gelebilir. Kulak yolunu ve kulak zarını ancak doktorunuz değerlendirebileceği için, şikayetlerin gerçek nedeninin bulunması ve tedavinin doğru olarak planlanması için hekim muayenesi şarttır.
KBB Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı
Op. Dr. A. Emre İlhan