Covid-19 ani işitme kaybına yol açabilir

Güncelleme Tarihi:

Covid-19 ani işitme kaybına yol açabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2021 22:48

 Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 virüsü, hastalığa yakalanmadan sonraki süreçte farklı rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Bunlardan biri olan ani işitme kaybı hakkında bilgi veren Özel Gazi Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arif Şanlı, bu süreçte çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

 

 

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 virüsü, varyantların da ortaya çıkması ile birlikte farklı rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Covid tedavi edildikten sonra gelişebilen bu rahatsızlıklardan biri de ani işitme kaybı… Kişinin hayat standardını olumsuz etkileyen ani işitma kaybı hakkında bilgi veren Özel Gazi Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arif Şanlı, hastalığa ve tedavinin önemine değindi. Bu süreçte çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Şanlı öncelikle ani işitme kaybının ne olduğu konusunda bilgi sahibi olunması gerektiğini belirterek, “Ani işitme kaybı, 3 gün içerisinde gelişen en az üç frekansta ve en az 30 db. olan bir iç kulak tipi işitme kaybıdır. Beraberinde baş dönmesi ve çınlama görülebilir. Kesin sebebi bilinmediği için ‘idyopatik ani işitme kaybı’ ismi verilir” dedi.

 

Haberin Devamı

KALICI OLABİLİR

Ani işitme kaybının tedavisinde zaman kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şanlı, “Zamanında tedavi edilmezse kalıcı olabilir. Patoloijk olarak daha çok salyangoz şeklinde olan koklea dediğimiz iç kulak bölümündeki sinir dokusunda hasar olur. Sebepler arasında virüsler önemli rol oynar. Koronavirüs üst solunum yolu enfeksiyonu yapan ve sinir dokusunu tutan bir virüstür. Bilindiği üzere mutasyona uğrayarak ölümlere neden olan Covid-19, direkt sinir dokusunu tutarak veya kan yoluyla iç kulağa ulaşarak ani işitme kaybı yapabilir” diye ekledi.

 

KESİN TANI KOYMAK ÖNEMLİ

Covid-19 sonrası gelişen işitme kayıplarının ihmal edilmemesinin tedavi şanlı açısından önemli olduğunu vurgulayan Prpf. Dr. Arif Şanlı, “Ani işitme kaybı acil bir durumdur ve derhal tedaviye başlanmalıdır. İlk bir haftada tedaviye başlanırsa işitme normale dönebilir. Süre uzadıkça tedavi şansı azalır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması olan vakalarda işitme kaybı gözden kaçabilir. Kulak muayenesi normaldir. Bu nedenle şüpheli vakalarda odiolojik işitme testleri yapılmalı ve kesin tanı konmalıdır” dedi.

 

Haberin Devamı

BİLİNÇLENMEKTE YARAR VAR

Bu alanda yapılan araştırmaların henüz yeterli olmadığının altını çizen Prof. Dr. Şanlı sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda kanıta dayalı çalışmalar henüz erken. Ama biz vakalarla karşılaştıkça bilimsel çalışmalarda yerini alacağını düşünüyoruz. Gözleme dayalı vaka örnekleri az da olsa yayınlanmaktadır. Bir yıl kadar önce vertigoyla birlikte işitme kaybı yaşayan bir hasta tespit etmiştim. Şimdi Covid-19’a bağlı iki taraflı ani işitme kaybı bir vakayla karşılaştım. Hastamız 71 yaşında bayan, 15 gün önce soğuk algınlığı, halsizlik, yorgunluk, koku ve tat kaybı, özellikle sağ olmak üzere her iki kulağında aniden gelişen işitme kaybı nedeniyle doktora baş vurmuş, Covid-19 PCR testi pozitif bulunmuş ve hastanede tedavi altına alınmış. Genel durumu düzelmesine rağmen işitme kaybı, koku ve tat kaybı geçmeyince polikliniğimize başvurmuş, yapılan muayene ve odiolojik testler sonucu, bilateral ani işitme kaybı tespit edilmiştir. Bu tür ilginç ve önemli vakaların duyurulmasında ve halkımızın bilgilendirilmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!