KAYSERİ Şehir Hastanesinde pandemi servisinde görev yapan İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Doktor Kaniye Aydın (36), "İnsanlar lütfen kurallara uysunlar. 'Aşı oldum bana bulaşmaz' algısı yanlış. Tedbiri elden bırakmayalım" dedi.
#İç Hastalıkları Ve Yoğun Bakım Uzmanı29 yaşındaki Alexis Hall, 9 Nisan'da kızı Jaicei’i dünyaya getirdi. Doğumdan sonra taburcu edildi ama o kendini iyi hissetmiyordu. Doktorlar gaz sancısı olduğunu söyledi ancak o bir şeylerin ters gittiğini hissettiği için hastaneden ayrılmadı. Onun bu ısrarı hayatının kurtulmasını sağladı. Çünkü 18 Nisan'da ağır bir kalp krizi geçirdiğinde hastanede olduğu için anında müdahale edebildiler ve hayatta kalmayı başardı.
#Kalp KriziBebeğini sezaryenle dünyaya getirdi, birkaç gün sonra taburcu olup evine döndü ancak kendini kötü hissettiği için tekrar hastaneye gitti. Göğsünden sırtına doğru yayılan bir ağrı hissediyordu. Bir gece hastanede kaldı. Doktorlar testler yaptı ama hepsi normal çıkınca bunun sadece gaz sancısından olduğunu söylediler. Ancak gerçek hiç de o kadar masum değildi. Genç kadın hastanede kalp krizi geçirdi, komaya girdi ve yaşam destek ünitesine bağlandı. İşte iki çocuk annesi Alexis Hall'un doğum dan sonra yaşadıkları ve hayatta kalma mücadelesi...
#SağlıkSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde sigara kullanım oranı azalıyor. Ancak Türk Toraks Derneği ülkemizde artış olduğunu söylüyor. Üstelik uzmanlar öğrenciler arasında da yaygınlaşan elektronik sigara ve türevlerinin tütünden daha zararlı olduğunu belirtiyor.
#Hazan Aköz IşıkYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkABD’de bir doktor, yakın zamanda kedisini kaybeden ve kendini çok yalnız hissettiğini söyleyen bir hastasının reçetesine ilaçların yanı sıra 'Kedi sahiplenin' yazdı. Bunun bir şaka olmadığının altını çizen doktor, kedilerin insanları iyileştirdiğini söyledi. Kediler gerçekten insan sağlığına iyi geliyor mu? Bu etkiler sadece ruhsal mı yoksa kedilerin fiziksel anlamda da iyileştirici güçleri var mı? Bilim bu konuda ne diyor?
#Kedilerin Sağlığa EtkisiCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVABD’de bir doktor, yakın zamanda kedisini kaybeden ve kendini çok yalnız hissettiğini söyleyen bir hastasının reçetesine ilaçların yanı sıra 'Kedi sahiplenin' yazdı. Bunun bir şaka olmadığının altını çizen doktor, kedilerin insanları iyileştirdiğini söyledi. Kediler gerçekten insan sağlığına iyi geliyor mu? Bu etkiler sadece ruhsal mı yoksa kedilerin fiziksel anlamda da iyileştirici güçleri var mı? Bilim bu konuda ne diyor?
#KediKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Maskeyle ilgili alınan yeni kararların bir gevşeme gibi yorumlanmaması gerektiğinin altını çizen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Mesafenin korunamadığı, kapalı ve kalabalık ortamlarda risk almamak için maske kullanımına devam etmemiz gerekiyor” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUİki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#OmikronMaskelerimiz virüsten korunmak için en güçlü silahlarımızdan biri. Omicron ile bulaşıcılığın tavan yaptığı bugünlerde maske kullanımı daha da hayati hale geldi. Ancak artık alışkanlık haline gelen ve normal görülen bazı maske kullanım hataları Covid'e davetiye çıkarıyor...
#KoronavirüsYüksek vücut sıcaklığı pek çok hastalığın belirtisi olabilirken, Covid-19 ile hayatımızda daha da önemli hale geldi. Covid-19 belirtilerinin başında gelen yüksek ateşin enfeksiyona dair etkili bir gösterge olup olmadığı tartışması ise son zamanlarda gündemde yerini aldı. Birçok uzman vücut sıcaklığını etkileyen pek çok faktör olduğunu ifade ederek, bu konuda bir standart belirlenmesine karşı çıkıyor. Tüm detaylar haberimizde...
#Covid-19Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsAnkara’da nüfusun yüzde 75’inden fazlası ‘iki doz’ aşılarını tamamladı ve böylece başkent, ‘koronavirüs haritasındaki mavi renkli 25’inci il’ oldu. Prof. Dr. Levent Yamanel, halen aşılanmayan vatandaşları uyardı: Yoğun bakım ihtiyacı olan aşısız hastalar büyük pişmanlık yaşıyor.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAdana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Halil İbrahim Varan (65), koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Dr. Varan için hastane önünde tören düzenlenirken cenaze aracına sarılan eşi ve çocukları ayakta durmakta güçlük çekti, meslektaşları da uzun süre gözyaşı döktü. Peki, Dr. Halil İbrahim Varan kimdir?
#Dr. Halil İbrahim VaranKoronavirüs pandemisi pek çok hastalığın teşhisinin ve tedavisinin gecikmesine neden oldu. Bunların başında da kanser geliyor. Çok sayıda kanser vakası geç teşhis edildiği için tedavi süreci zorlu geçiyor. Tıpkı Brogan Williams’a olduğu gibi…
#Covid-19 Ve KanserYaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde sıcak, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Ayrıca maske de kullandığımız şu sıcak günlerde özellikle yüzde görülen cilt hastalıklarında artış göze çarpıyor.
#MANTAR HASTALIKLARITermometre rekor kırıp Şırnak Cizre’de 49.1 dereceyi gördü. Akdeniz ve Ege’de de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde. Gün içinde havuz, deniz serinlemek için bir çözüm olsa da asıl çare klima. Ama dikkat! Serinleyeyim derken hastalığa davetiye çıkartmayın. Gün boyu, 16-17 derecede kullanılan klimalar, hele de bakımı yapılmamışsa virüs yayılımından, kalp-akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığı tetikleyebilir. İşte uzmanların uyarıları ve doğru klima kullanma kılavuzu.
#Yazarİstanbul Ataşehir'de bulunan özel bir hastanenin ortaklarından olan İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Osman Arıkan, koronavirüs nedeniyle 54 gündür tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Arıkan için düzenlenen cenaze töreninde gözyaşları sel oldu. Cenazesinde Arıkan'ın hastası Gülsüm Paşasoy, "Türkiye'nin başı sağ olsun. Kendisi çok ender insanlardan biri. Geçen sene kendisi bana tümör teşhisi koydu. Belki o bu teşhisi koymuş olmasaydı bir hafta on günüm kalmıştı. Bugün ben ayaktayım, kendisini kaybettik'' dedi.
#Doktor Osman Arıkanİstanbul Ataşehir'de bulunan özel bir hastanenin ortaklarından olan İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Osman Arıkan, koronavirüs nedeniyle 54 gündür tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Arıkan için düzenlenen cenaze töreninde gözyaşları sel oldu. Cenazesinde Arıkan'ın hastası Gülsüm Paşasoy, "Türkiye'nin başı sağ olsun. Kendisi çok ender insanlardan biri. Geçen sene kendisi bana tümör teşhisi koydu. Belki o bu teşhisi koymuş olmasaydı bir hafta on günüm kalmıştı. Bugün ben ayaktayım, kendisini kaybettik'' dedi.
#İstanbul