Mesafe yoksa maske olacak

Güncelleme Tarihi:

Mesafe yoksa maske olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2022 16:09

Maskeyle ilgili alınan yeni kararların bir gevşeme gibi yorumlanmaması gerektiğinin altını çizen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Mesafenin korunamadığı, kapalı ve kalabalık ortamlarda risk almamak için maske kullanımına devam etmemiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2 Mart’taki Bilim Kurulu toplantısının ardından açıkladığı kararlar sonrası, İçişleri Bakanlığı da maske ve HES kodu genelgesini dün yayınladı. Genelgeye göre; HES kodu sorgulaması ve negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesine dair hükümlerin uygulanması sonlandırıldı. Maske kullanım zorunluluğu ise açık alanlar ile sosyal mesafenin uygulanabildiği, uygun havalandırma koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde kaldırıldı. Okul, hastane, sinema, tiyatro gibi gerekli sosyal mesafenin sağlanamadığı kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak gibi her türlü toplu ulaşım araçlarında (şehirlerarası dahil) ise maske kullanım zorunluluğu uygulanmasına devam edileceği duyuruldu. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, maske ile ilgili alınan yeni kararların bir gevşeme gibi yorumlanmaması gerektiğinin altını çizerek, “Burada duyurulan kararları uyarılarıyla birlikte ele almak gerekiyor. Virüs halen aramızda. Özellikle aşısız ve risk gurubundaki vatandaşları ağır hasta edebiliyor. Bu nedenle kapalı, kalabalık ve uygun havanlandırma koşullarının olmadığı alanlarda maskemizi kullanmaya devam etmemiz gerekiyor” dedi. Yamanel’in değerlendirmeleri şöyle oldu:

Mesafe yoksa maske olacak


VİRÜS HALEN ARAMIZDA

“Sosyal mesafenin sağlanamadığı noktalarda, temel tedbirlere sıkı sıkıya uyulmaya devam edilmesi şart. Virüsün halen aramızda olduğunu ve oldukça bulaştırıcı olan Omikron varyantının etkisiyle kapalı alanda riskin yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu dönemde önlemlerin kişiselleştirilerek devam etmesi büyük önem taşımakta. Kalabalık ve mesafeyi koruyamayacağımız birçok yerde mutlaka maske takmaya devam etmeliyiz. Artık herkes tecrübeli. Nerede riskler olduğu toplum genlinde biliniyor.

DUYARLILIK DEVAM ETMELİ

Yine hasta olduğumuzu hissettiğimizde diğer sağlıklı bireyleri korumak adına mutlaka maske takmalıyız. Aşılarımızı tamamlama dozları geldiği günlere de dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı özgürlüklerin yeniden tanınabilir olmasında, aşının bize sağladığı gücün etkisi var. Bu özgürlüklerin daha da genişlemesi adına riskli alanlarda kurallı yaşam devam ederek, aşılamaya olan duyarlılığın devam etmesi önem taşıyor.”

VAKA SAYILARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Öte yandan Ankara genelinde yeni yıldan bu yana ilk kez vaka sayılarında bir gerileme gözlendi. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı 5-11 Şubat tarihli vaka haritasında 100 bin kişide bin 323 vaka tespit ediliyorken, 12-18 Şubat tarihlerinde bu rakam bin 216’ya geriledi. Bu veriler Ankara’da haftalık olarak 70 bine yakın vaka tespit edildiğine işaret ediyor. Kentte en az iki doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus ise yüzde 82.7.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!