Sonbaharın en cazip rotalarından biri olan Portekiz’in başkenti Lizbon, son yılların en trend şehirlerinin başında geliyor. Tarih boyunca birçok kültürle etkileşime geçmiş olan Lizbon, zengin birikimini günümüze kadar en güzel şekilde korumayı başarmış... Bu nedenle şehir, yılın hangi döneminde olursa olsun, eğlence ve kültürel amaçlı seyahatlerden hoşlanan milyonlarca gezginin cazibe merkezi olmaya devam ediyor.
#LizbonParis 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris20242024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine damgasını vuran ‘Son Akşam Yemeği’ parodisine tepkiler dinmiyor. ABD'li teknoloji devi C Spire gösteri karşısında şok olduklarını belirterek olimpiyat reklamlarını durduklarını açıkladı.
#Son Akşam Yemeği79 yıllık müze döneminin ardından yeniden ibadete açılan mozaikleriyle ünlü Kariye Camisi’ni gezdik. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Kariye’de fresklerin perdelendiği cami bölümünde Müslümanlar namazlarını kılıyor, Hıristiyan turistler ise diğer bölümlerdeki fresklerin önünde dua ediyor.
#Kariye CamisiGazze’ye bombalar yağmaya devam ederken bölgedeki dini ve tarihi mekanlarla kavramlar kanlı cümleler içinde sık sık geçiyor. Mekanların çoğu hem Müslümanlar hem Yahudiler ve hem de Hristiyanlar kutsal. Bu iç içe geçmiş kutsallık ve tarihi derinlik içinde bazen bunlar bazen birbirine karıştırılabiliyor. Katliam ve dramların devam ettiği bölgeyi daha iyi tanımak ve anlamak için bu mekân ve kavramlarının detay ve farklarını bilmek çok önemli. İşte Mescid-i Aksa’dan Kamame Kilisesi’ne, Sultan Selahaddin’den Titus’a bölgenin güncel ve tarihi kodları…
#MüslümanlarYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaValencia, dünyanın en eski şehirlerinden biri... Yıllardır İspanya’nın ünlü şehirleri Barcelona ve Madrid’in yanında adeta üvey evlat muamelesi gördüğü yazılıp çizilen Valencia, son yıllarda yaşadığı turizm patlaması ile bu şehirlerle yarışır hale gelmiş durumda. Beni en çok etkileyen şey, dünyanın en eski şehirlerinden biri unvanını taşıyan Valencia’nın yüzlerce yıllık tarih ve geleneklerinin, şehrin içinde ayrı bir şehir olan ultra modern ‘sanat ve bilim şehri’ ile muhteşem uyumunu gözlemlemek oldu...
#ValenciaKenya İçişleri Bakanlığı basına yaptığı açıklamada Malindi kentindeki dini tarikat bağlantılı ölümlerin sayısının 90’a çıktığını duyurdu. Kilifi Valisi Gideon M. Mung’aro kayıp kişilerle ilgili arama çalışmalarının devam ettiğini belirtirken Kenya Kızıl Haçı ise çıkan cesetleri saklamak için geçici morg kullanacaklarını belirtti.
#KenyaEn zor yazılarımdan birini kaleme almak için oturdum masa başına... Düşündükçe üzüldüm ama yapım gereği içim acısa da bir sonraki adımda ne yapabilirim diye kafa yorarım hep. ‘Ortada kötü bir durum var ama ben nasıl faydalı olabilirim’ diye düşünürüm. Bu kadar acının içinde elimden gelen de tarihçi kimliğimle eskiyi hatırlatmak. Bu yüzden Türkiye topraklarına en son katılan şehrimiz Hatay’ın kültür mirasından bahsedeceğim…
#HatayBir tarih yok oldu. Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi, Hatay için büyük öneme sahip Hatay Meclis binası, 128 yıllık Aziz Pavlus Kilisesi ve lezzetin başkenti diyebileceğimiz Antakya çarşısı artık yok. Hatay yeniden ayağa kalkacak ancak biraz zamana ihtiyaç var.
#Uğur ÇELİKKOLDeprem Türkiye’nin en önemli tarihi sit alanlarını da vurdu. Nemrut, Zeugma, Göbeklitepe iki depremi hasarsız atlattı. Hatay Arkeoloji Müzesi kısmen hasar gördü. Tarihi Hatay Meclis Binası ve Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar Camisi yıkıldı.
#DepremMeryem Ana Kilisesi ülkemizin tarihi mekanlarından biridir. Burası özellikle yabancı turistler tarafından çok sık ziyaret edilmektedir. Meryem Ana Kilisesi hakkında bilgi, nerede, nasıl gidilir, hikayesi, ziyaret saatleri gibi bilgileri sizler için derledik.
#Meryem Ana KilisesiBizans İmparatorluğu'nun son dönemde inşa ettiği Ayasofya Kilisesi, devrin en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan esere dair Trabzon Ayasofya Müzesi nerede? Trabzon Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) gibi merak edilenleri derledik.
#TrabzonZamansız bir yer Hatay. Ne zaman giderseniz gidin sizi hoşça karşılar ve ağırlar, bir daha ne zaman gelirim diye planlar yaparak ayrılırsınız. Tarihine, hoşgörülü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine hayran olmamak mümkün değil. Sömestirde ziyaret ederseniz, yumuşak kış güneşi altında çocuk kâşifler de çok eğlenecek.
#SeyahatBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaOrtasından salınarak Asi Nehri akıyor; binlerce yıl öncenin mozaikleri de geçmişi getiriyor bugüne. Farklı inançlar, efsanelerle gerçekler iç içe... Kimi mekânda hayat yıllar öncesinde durmuş gibi. Affan Kahvesi’nin hikâyesinden ağaca dönüşen Daphne’nin sele kapılmasına, bildiğimiz Antakya’dan biraz fazlasını anlatacağım size...
#Seyahat