BERLİN / NÜRNBERG / KÖLN
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 10:34
Almanya’nın birçok kentinde iftar etkinlikleri düzenleniyor. Önceki gün Berlin, Nürnberg ve Köln’de gerçekleştirilen iftarlarda depremzedeler de unutulmadı.
BERLİN Başkonsolosu Olgun Yücekök, DİTİB’e bağlı Şehitlik Camii’nde verdiği iftar davetinde, deprem bölgesine yardımlarından dolayı sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine teşekkür etti. İftar programına Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Elçi Müsteşarı Fulya Yücekök, Azerbaycan’ın Berlin Büyükelçisi Nasimi Ahgayev, Berlin eyalet milletvekili Dr. Esin Nas (CDU), SPD milletvekilleri Derya Çağlar ve Orkun Özdemir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan Başkonsolos Olgun Yücekök, Berlin’den 1430 ton yardım malzemesinin deprem bölgesine ulaştırıldığını söyledi. Yücekök, “İnsanlarımızla gurur duyduk, gurur duyuyoruz. Yurt dışında yaşayan Türklerin bu dayanışmayı sürdüreceğinden eminim. Almanya, Türkiye’nin en büyük ticaret partneridir. Bunda da Türk ve Türkiye kökenli insanlarımızın çok önemli payı vardır. Sizler, iki ülke arasında sağlam bir köprüsünüz. Buradaki görev sürem yaz sonunda bitecek. Sizlerle son kez Ramazan ayını geçiriyorum” dedi.
14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine de değinen Yücekök, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre yurt dışında 3.3 milyon seçmenin bulunduğunu, Almanya’da ise 1.5 milyon seçmen olduğunu söyledi. Almanya’da oy verme işlemi 27 Nisan- 9 Mayıs tarihleri arasına yapılacak. Yücekök, başkonsolosluğun 2 Nisan akşamına kadar randevu olmaksızın ikâmet kaydı alacağını açıkladı.
KİLİSEDE EZAN İLGİ ODAĞI OLDUHıristiyanlar ve Müslümanlar arasında diyalog çalışmaları yapan ‘Brücke-Köprü’ kurumu ile Antakya Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Nürnberg’deki
Hz. İsa Kilisesi’nde ortak iftar programı düzenledi. İftarda depremzedeler için yardım toplandı. Açılış konuşmalarını ‘Brücke-Köprü’ yöneticisi Dr.
Thomas Amberg ve Nürnberg-Antakya Derneği Başkanı Semir Horoz yaptı. Antakya hakkında tarihi bilgiler veren Semir Horoz, yaklaşık yarım milyon nüfuslu kentin depremden çok etkilendiğini söyledi.
İftar programında Bahâî Cemaati Başkanı Ali Aslan’ın kızı Almanca dua okurken, ‘Brücke-Köprü’ yöneticisi Dr. Thomas Amberg, kilise hakkında bilgi verdi. Ardından iftara ev sahipliği yapan papaz Hans Hertel, ‘Christuskirche’ papazı Sabine Schneider ve Nürnberg Protestan Kilisesi Başpapazı Britta Müller, misafirlere yönelik kısa birer konuşma yaparak dinler arasında diyalogların önemine değindiler. Dernek üyesi Hüseyin Yıldız ise Kur’an-ı Kerim’den sureler okuduktan sonra Almanca tercümesini yaptı. İftar vaktinde Hüseyin Yıldız’ın kilisenin içinde yüksek sesle ezan okuması, programa katılan davetlileri etkiledi.
İftarın ardından Nürnberg Din Hizmetleri Ataşesi Necmettin Saydan Türkçe, papaz Sabine Schneider ise Hıristiyan dinine uygun Almanca dua ettiler. Antakya’da depremzedelere yönelik çalışmaların anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından program sona erdi. Katılımcılar, depremzedeler için bağışta bulundu.
‘LOKMAMIZI PAYLAŞIYORUZKöln DİTİB Merkez Camii Konferans Salonu’nda verilen iftar yemeğinde ise yönetim kurulu üyeleri ile genel merkez ve Sosyal Dayanışma Merkezi (ZSU) personeli katıldı. Katılımcıların Ramazan ayını tebrik eden DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, şunları söyledi: “Rabbim inşallah bizleri böyle güzel sofralarda bir araya getirsin, hayırla ve iyiliklerle buluştursun. Sosyal dayanışmanın ve paylaşmanın arttığı, birlik ve beraberlik ruhunun canlandığı müstesna bir zaman dilimi olan Ramazan ayına erişmenin hazzını yaşıyoruz. Rabbim inşallah gayesine uygun bir şekilde Ramazan ayını idrak etmemizi hepimize nasip eylesin. Türkiye’de yaşanan acı deprem, DİTİB hizmetlerinin yönünü ve çehresini değiştirdi. Deprem bölgesi için destek kampanyaları düzenledik.”
“Nakdi yardımların yanında konteyner konuttan oluşan yerleşim merkezi kurmak için bir kampanyamız oldu. Diyanet Vakfı’mızın koordinatörlüğünde yaklaşık 1000 konteyneri şu anda yerleştirdik. Ramazan ayı bitinceye kadar en azından 2 bin 500 konteynerimizi daha bölgeye yerleştirmeyi hedefliyoruz. ‘İftarımı ve Sahurumu Kardeşimle Paylaşıyorum’ temasıyla bölgedeki depremzede kardeşlerimize iftar ve sahurluk hazırlamaya gayret gösterdik. Günlük 15 noktada yaklaşık 15 bin kardeşimiz ile iftar sofrasında lokmamızı paylaşıyoruz. Bu inşallah Ramazan ayı bitinceye kadar devam edecek. Yine gönüllülerimizle ihtiyaç sahiplerine Ramazan kumanyaları dağıtıyoruz. Dünyanın dört bir tarafına dağıttığımız kumanyaları bu sene deprem bölgesi için belirledik ve oradaki kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya gayret gösteriyoruz. Vakıf geleneği, bizim kültürümüzde, bizim dinimizde çok anlamlı ve çok derin kökleri olan meclislerdir. Peygamber Efendimiz (sav) ile birlikte başlayan ve günümüze kadar gelen bir hizmetin devamıyız. Vakıf hizmetinde bulunmak onur vericidir.” Konuşmaların ardından okunan ezan ile birlikte oruçlar açıldı.