Her şeye bedeldi adının bir harfi

İspanya'nın gurme cenneti San Sebastian'a 45 dakika uzaklıktaki Biarriiz, St. Tropez, Cannes ve Nice şehirlerinin Atlantik Okyanusu versiyonu. Aynı zamanda 3. Napolyon'un aşkının bir simgesi...

Haberin Devamı

Fransa’nın Bask bölgesinde kalan Biarritz’de dalgaların dövdüğü ve Grande Plage dedikleri Büyük Plaj’da deniz keyfi yapıp sörfçüleri izleyebilirsiniz ama daha güzeli Hotel du Palais’nin restoranı Rotonde’da bir öğle yemeği.

Her şeye bedeldi adının bir harfi

Hotel du Palais 1855’te 3. Napolyon tarafından eşi Eugenie için adının baş harfi gibi E şeklinde yaptırılmış. Bizim tarihimizle de bir bağlantısı olan imparatoriçenin sarayı görkemli. Sultan Abdülaziz İstanbul’daki Beylerbeyi Sarayı’nı 1861 yılında dönemin ünlü mimarı Sarkis Balyan’a inşa ettirdi. Sarayın ünlü ziyaretçileri arasında 1869’daki Süveyş Kanalı’nın açılışına giderken İstanbul’a uğrayan İmparatoriçe Eugenie de var. İmparatoriçe burada gördüklerinden çok etkilenerek pencerelerin birebir kopyasını Paris’teki Tuileries Sarayı’na yaptırmış. Çağdaş İspanyol yazar Pablo Martin Asuero’nun ‘El Palacio de las Columnas Azules’ (Mavi Sütunlu Saray) isimli kitabında bahsettikleri doğruysa imparatoriçe bu sırada, Sultan Abdülaziz ile bir aşk yaşamış. Keşke sarayın duvarları konuşsa da yaşananları anlatsa.

Haberin Devamı

Her şeye bedeldi adının bir harfi

Bu satırları yazdığım Biarritz şık bir şehir, yemek sonrası L’Avenue de l’Impératrice’in sokaklarında dolaşabilir, çikolatayı seviyorsanız Musée du Chocolat’da zaman geçirebilirsiniz. Şehirde çikolata satan harika dükkânlar var. Paskalya dolayısıyla hepsinin vitrinleri yumurta ve tavşan şeklinde çikolatalarla dolu.

Her şeye bedeldi adının bir harfi

Yemeden dönmeyin

Biarritz’de akşam yemeği için çok sayıda önerim var. L’Auberge Basque şehirden araçla 25 dakika uzaklıkta. Burada, dağ manzaralı, huzur veren bir kır evinde çağdaş bir tasarımla karşılaşıp Bask mutfağının lezzetlerini tatmak mümkün. Michelin yıldızı bulunan L’Auberge Basque’da kişi başı 75-80 Euro bir hesap ödüyorsunuz. Limandaki Chez Albert deniz ürünleri için doğru bir adres. Şehrin merkezindeki Chez Ospi’yi ise Basklı iki kardeş işletiyor. Guethary’deki Briketenia’nın da Michelin yıldızı var. Fiyat kalite dengesi gayet iyi.

Haberin Devamı

Her şeye bedeldi adının bir harfi

Mucizeler İkonu

Cuma gecesi Musevilerin Hamursuz (Pesah) Bayramı başladı. Bugün de Katolikler ve Ermeniler Paskalya’yı kutluyor. Ermeni Katolik Surp Hisus Pirgiç (Kurtarıcı Hz. İsa) Kilisesi Karaköy’de St. Benoit Lisesi’nin hemen yanında. Kilise 18. yüzyılda Mekhitar isimli keşişin liderliğinde Sivas’tan gelen ve kurtuluşun Roma’yla hareket etmekten geçtiğine inanan bir grup tarafından 1834’te inşa edilmiş. İtalyan mimarisinden esintiler taşıyan kilisede senede bir kez, Paskalya’nın ertesindeki pazartesi ilginç bir tören düzenleniyor. İstanbul’da 19. yüzyılda yaşanan veba salgınında binlerce insan hayatını kaybetmiş. Kilisedeki Mucizeler İkonu’nu şehrin sokaklarında dolaştırmışlar ve veba sona ermiş. Bunun üzerine devrin sultanı kiliseye bir nişan vermiş. Yarın giderseniz nişanı törenle ikona takacaklar. Ziyaretçiler törene yeni iç çamaşırlarını getiriyorlar ve ayin sırasında papazlara okutuyor.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları