höyük haberleri sayfasında höyük hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 804 höyük haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anadolu coğrafyası, İlk Çağ'dan yakın tarihimize kadar geçen süreçte,medeniyeti ağırlamış ve bunlara ev sahipliği yapmıştır. Üç tarafının denizlerle çevrili olması, Avrupa ve Afrika arasında deniz ve kara yoluyla kolayca bağlantı kurulması, verimli toprağı, olumlu iklim şartları ve bol su kaynaklarına sahip olması nedeniyle Anadolu, adeta uygarlıkların beşiği olmuştur.
#Antik KentBartın Üniversitesi tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalarda geçen yıl aralık ayında kent merkezine yakın bir alanda 5 bin yıllık höyük bulundu. Bartın Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, “2017'den bu yana yaptığımız çalışmalarda Bartın’ın geçmişini yerleşim tarihini aydınlatmaya çalışıyoruz. 2021 yılında yaptığımız çalışmalarda Bartın kent merkezinin milattan önce 3 bin yıl önce Erken Tunç döneminden itibaren yerleşim gördüğünü tespit ettik. Bu anlamda belki de Bartın kent tarihinin daha erken dönemlere gittiğini kanıtlamış durumdayız” dedi.
#BartınBartın Üniversitesi tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalarda geçen yıl aralık ayında kent merkezine yakın bir alanda 5 bin yıllık höyük bulundu. Bartın Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, “2017'den bu yana yaptığımız çalışmalarda Bartın’ın geçmişini yerleşim tarihini aydınlatmaya çalışıyoruz. 2021 yılında yaptığımız çalışmalarda Bartın kent merkezinin milattan önce 3 bin yıl önce Erken Tunç döneminden itibaren yerleşim gördüğünü tespit ettik. Bu anlamda belki de Bartın kent tarihinin daha erken dönemlere gittiğini kanıtlamış durumdayız” dedi.
#KeşifNe yapanlar belli ne de yapılma sebebi... Bu nedenle asırlardır insanların merakını kurcalıyor. Dönemin teknolojisiyle fizik kurallarına meydan okuyan gizemli yapıları uzaylıların inşa ettiği bile söyleniyor. Peki gerçek ne?
#SeyahatDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIRMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
#KapadokyaTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirAtalarının yolundan gitmek yerine kendinden asırlar önce yaşamış Anadolu hükümdarlarını örnek aldı. Binlerce yıldır kimsenin giremediği bir mezar inşa etti. Komagene Kralı 1'inci Antiokhos'un Nemrut Dağı'nda inşa ettirdiği o höyük ve çevresindeki dev heykellerin anlamı neydi?
#SeyahatErzurum'un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, "Pulur Höyük'te ilk defa Kalkolitik Çağ'dan Erken Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden tabakalanmayı ortaya koymuş durumdayız. 2023 yılı kazıları itibarıyla günümüzden 7 bin yıl önce bu insanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarının ne olduğuna dair önemli bulgulara ulaştık" dedi.
#ErzurumKütahya’daki Tavşanlı Höyük’te, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna tarihlenen bir katmanda, 3 bin 750 yıllık bir silindir mühür bulundu. Mühür, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.
#KütahyaMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanacak 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
#Milliyet Arkeolojiİzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, kilden yapılmış 8 bin yıllık kadın heykelciği bulundu. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Uluca Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, "Bu figürünü diğerlerinden ayıran en önemli unsur, ağzının belirtilmiş olması. Çünkü figürlerde genellikle göz, burun belirtiliyor. Ancak bu figürde hem bir delik şeklinde ağzın belirtildiği hem de takı olabilecek şekilde boynunda bir çukur yapıldığını görüyoruz" dedi.
#İzmirİstanbul Üniversitesi’ndeki kadın akademisyenler, Anadolu’nun dört bir yanındaki arkeoloji kazılarına başkanlık yapıyor. Tarihe ışık tutan arkeolog kadınlar, yeri geldiğinde eline kazma küreği alıyor yeri geldiğinde farklı hava koşullarında saatlerce arazide çalışıyor.
#ArkeologDünya piyasasındaki zeytinyağı fiyatlarını belirleyen İspanya başta olmak üzere birçok ülke ve Ege’de bu yıl kuraklık nedeniyle zeytin üretiminde düşüş yaşanırken Kilisli üreticilerin yüzü gülüyor. Kilis yılda 10 bin ton zeytinyağı ve yaklaşık 30 bin ton da salamura zeytin üretiyor. Kilis’in zeytinyağının iç piyasada litresi 250-270 TL arasında satılıyor.
#Zeytinİtalyan Kültür Merkezi’nin (İstanbul) bu yıl “Eski Anadolu'da Arkeoloji ve Toplum: Türkiye’deki Arkeolojik Çalışmalara Eğitim, Araştırma ve Kazıda İtalya Katkısı” başlığıyla 14'üncüsünü düzenlediği İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, Türkiye’deki çeşitli antik kentlerde kazı çalışmaları yürüten 18 İtalyan arkeoloji misyonunu bir araya getirdi. İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun da katıldığı 17-18 Kasım'daki sempozyumda paylaşılan bulgular, önümüzdeki günlerde ayrıca kitap haline getirilecek ve sempozyumun kaydı da İtalyan Kültür Merkezi’nin YouTube sayfasında yayınlanacak.
#İstanbul İtalyan Kültür MerkeziAnadolu coğrafyası, İlk Çağ'dan yakın tarihimize kadar geçen süreçte,medeniyeti ağırlamış ve bunlara ev sahipliği yapmıştır. Üç tarafının denizlerle çevrili olması, Avrupa ve Afrika arasında deniz ve kara yoluyla kolayca bağlantı kurulması, verimli toprağı, olumlu iklim şartları ve bol su kaynaklarına sahip olması nedeniyle Anadolu, adeta uygarlıkların beşiği olmuştur.
#Antik KentGeçtiğimiz günlerde yayıncı dostum Nazlı Berivan Ak ile buluştum. Nazlı, Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde önemli bir yayıncı bursiyer programından yeni döndü ve detayları paylaştı. 4 gün süren yayıncılık zirvesinde Türkiye, Finlandiya, Mısır, Polonya, İngiltere, Makedonya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yayıncı ile ajanslar bir araya geldi, kitaplarını tanıttı.
#Sayım Çınar