Güncelleme Tarihi:
TAVŞANLI’DA ortaya çıkarılan fayanstan yapılmış mührün, üst ve alt hattı çizgilerle sınırlandırılmış. İç kısmı ise iç içe ikili ve üçlü gruplar halinde yerleştirilmiş “V” motifleriyle bezenmiş. Bakanlık, eserin Orta Anadolu’da Kültepe ve Acemhöyük gibi büyük ticaret merkezlerinden bilinen fayans silindir mühürlerin, Batı Anadolu’daki ilk örneği olarak kayda geçtiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
GENİŞ KAPSAMLI TİCARET AĞI
“Bu mühür, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını açıkça ortaya koyuyor. Tavşanlı Höyük, 45 hektarlık yayılım alanıyla bölgenin en büyük Tunç Çağı yerleşmesi olma özelliği taşıyor.
SİLAHLAR VE İNSAN KALINTILARI
Bu yeni keşif, höyüğün sadece Ege dünyası ile Anadolu arasındaki ticari ilişkilerin değil, aynı zamanda geniş kapsamlı bir ticaret ağının da varlığını gözler önüne seriyor. Kazılar sırasında ortaya çıkan diğer buluntular, bu ticaret merkezinin Mezopotamya ve Orta Anadolu kökenli eserlerle bağlantısını güçlendiriyor. Ancak en çarpıcı bulgu, yangın tabakasındaki molozlar arasında bulunan silahlar ve dört farklı bireye ait insan kalıntıları oldu. Bu kalıntılar, yerleşmeye yapılan ani ve acımasız bir saldırının izlerini taşıyor; insanların, evlerinden kaçamadan saldırıya uğradığını gösteriyor. Bu tarihi keşif, sadece Tavşanlı Höyük’ün önemini pekiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda Anadolu’nun tarihsel ticaret ağlarının boyutunu ve bu dönemdeki kültürel etkileşimlerin derinliğini de gözler önüne seriyor.”
‘ANADOLU TARİHİNE YENİ BİR IŞIK TUTUYOR’
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 3 bin 750 yıllık silindir mührün günyüzüne çıkmasının Anadolu’nun tarihine yeni bir ışık tuttuğunu söyledi.
VAN GÖLÜ KIYISINDA 5 BİN YILLIK OBJELER
BİTLİS’in Adilcevaz ilçesinde yürütülen “Delikli Mağara” kazısında günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanan İlk Tunç Çağı’na ait obsidiyen aletler, seramikler ve hayvan kemikleri günyüzüne çıkarıldı. Yaklaşık 1.5 aydır yürütülen kazıda ulaşılan kalıntılar bölge tarihine ışık tutacak.