Homo Sapiens, insanları hayvanlardan ve diğer canlı türlerinden ayıran bir terimdir. ''Düşünme'' ve ''Konuşma'' yetileriyle diğer canlı türlerinden farklı olan Homo Sapiens terimi, modern insanı tanımlamak için de kullanılır. Homo Sapiens ne demek, özellikleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Homo Sapiens NedirYazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket Uzuner“Her Sayfada Adım Yazılıydı” başlıklı yeni sergisini Galeri Nev Ankara’da açan Necla Rüzgar, 2018 tarihli en son sergisi “Çok Kalpli Varlık”ta yürüdüğü yolu takip etmeye devam ediyor. Türleri taksonomik olarak birbirinden ayırmaya inat, tek bir bedende, çoğu zaman tek bir kafada birleştirmekten vazgeçmiyor. Tek bir kalbi olduğunda bile hayli kırılgan varlıkları birleştirip, çok kalpli tekil bir varlığa evriltip, kendini de kattıktan sonra kucaklayan Necla Rüzgar, böylece ‘adım’ dediği tek bir sözcüğü her yere yazarak, sadece insanlığın değil, bütün varlıkların öyküsünü anlatan bir yapı oluşturuyor: “Böylesi bir yapı güçlüdür, zengindir ve bizi güvende tutar. Farklılıklar birbirini var eder, biri olmadan diğeri de var olamaz.”
#Necla RüzgarYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2019 yılının Türkiye’de “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesinin ardından Güney Doğu Anadolu’nun en mistik yerlerinden biri olan Şanlıurfa, Göbeklitepe ile anılmaya başladı. Efsanelerin gerçekle iç içe olduğu peygamberler şehri Şanlıurfa, elbette ki sadece Göbeklitepe’den ibaret değil. Şanlıurfa’da yapılacak şeyler oldukça fazla. Balıklı Göl’ü, Halfeti’yi, Harran’ı ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilir, sıra gecesi eğlencesine katılarak yörenin kültürünü yakından tanıyabilirsiniz. Damak tadınıza ve ruhunuza hitap edecek unutamayacağınız bir haftasonu için Şanlıurfa sizi bekliyor.
#BursaNeandertal, yaklaşık 200 - 250 bin yıl önce yaşamış olan insan türüdür. Bilimsel adı Homo Neanderthalensis'tir. Halk arasında ''Primat'' ve ''Mağara adamı'' olarak da bilinir. Merak edenler için Neandertal'lerin özelliklerini detaylı bir şekilde araştırdık.
#Neandertal Nedir?Sense8 dizisinin konusu nedir, kaç sezon sürmüş ve kaç bölümden oluşmaktadır, oyuncu kadrosu kimlerden oluşmaktadır, dizinin yönetmen koltuğunda kim oturtmaktadır, yapımcılığını ve senaristliğini kim üstlenmiştir gibi sorulara yanıt bulmak için detaylıca hazırlanan bilgileri sizin için derledik.
#Sense8 Dizisinin Konusu Nedir?İbrahim Tatlıses demişti ya “Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik” diye...Bırakın Oxford’u, uygarlık tarihinin başladığı yermiş meğer! UNESCO Dünya Mirası listesine alınan Göbeklitepe’de, kazıların koordinatörü Dr. Lee Clare ile bir gün geçirdik. 12 bin yıllık yapıların arasında insanın gizemli kökenlerini konuştuk. Atalarımızın dünyaya, kozmosa nasıl baktığını ve insanlığın nereye doğru gittiğini anlamaya çalıştık.
#İbrahim TatlısesKarpuz kabuğu denize düştü, telefonlar plajlara üşüştü. Yani ‘no mobile phobia’dan türetilen ve ‘cep telefonundan mahrum kalma korkusu’ diye özetleyebileceğimiz nomofobiyi en net şekliyle göreceğimiz mevsimdeyiz. Bu modern çağ sendromunu nöroloji uzmanı Dr. Timur Yılmaz’la konuştuk.
#KarpuzBarack Obama da onu okuyor, Mark Zuckerberg de. Türkiye’den lise öğrencisi için de süperstar, Çinli bir muhasebeci için de… İsrailli yazar Yuval Noah Harari kendi halinde bir askeri tarih uzmanı iken ‘Sapiens’ isimli kitabıyla dünyayı sarstı. O kitapta insanın o destansı bazen de kirli macerasını anlatıyordu. İkinci kitabı Homo Deus’ta bilmediğimiz sularda. Bize geleceğimizden pencereler açıyor Harari. Yazarla, İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) davetlisi olarak geldiği İstanbul’da konuştuk.
#Yuval Noah HarariBu yazıda Dünya dışı yaşamı acaba ilk nerede bulabiliriz sorusuna yanıtlar arayacağız. Evet bir gün Dünya dışı yaşam bulunacak. Ne yani. Bu devasa evrende sadece zaaflarla sarmalanmış birkaç milyar insanoğlu olarak yapayalnız olduğumuzu mu düşünüyorsunuz?
#Dünya Dışı YaşamBen öyle koskoca evrenin bizim için yaratıldığını iddia eden insan-merkezci megalo-dogmalara değil; ve hatta, “türler, insan denilen mükemmel varlığa erişmek için evrim geçirir” (Lamarck) türünden yobazlık korkusuyla sarf edilmiş çevir-kazı-yanmasın türünden beyanlara değil; aksine, insanın ‘bir evrim kazası’ olduğuna inananlardanım.
Anneler! Bu röportaj sizin şerefinize! 5 dakikanızı ayırın, okuyun. Nevi şahsına münhasır bir profesörle karşı karşıyayız. “Yarım Kalan Hayatlar 4” için, Prima’nın dokunma konulu sergisinde sahne röpü gerçekleş-tirdim onunla. Ve “Oleyyy, oleyyy!” dedirten şeyler anlattı bana. Tanışmasay-mışım, eksik kalırmışım...