HIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#HIV Nedir1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü kapsamında uzmanlar bir araya gelerek erken tanının önemine dikkat çekti. Test yapılmadan HIV ile yaşayan bireylere ulaşmanın olanaksızlığı vurgulanan online toplantıda, sosyal baskı, önyargılar ve ayrımcılığın bu süreci olumsuz etkilediğinin de altı çizildi.
#HIVYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M Çiçeğiİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSHIV virüsü nedeniyle 2022 yılında dünya genelinde 630 bin kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Ülkemizde HIV pozitif birey sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edildi" dedi.
#HIVVücutta taşınan kan, sağlıklı bireyler açısından hem sağlıklı beslenmelerini hem de asit dengelerini korunmaları açısından oldukça önemli bir göreve sahiptir. Bu nedenle de kişilere yapılan kan tahlilleri bu değerlerin tümünü belirlemek açısından önem kazanmaktadır. Kan tahlillerinde ortaya çıkan değerlerden birisi de Lökosit değeridir. Bu yazımızda lökosit nedir? Lökosit eğer aralığı kaç olmalıdır? Lökosit değerlerinin yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirDang virüsü için tehlike çanları çalmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaş riskini önlemek için ülkelere uyarıda bulundu. Peki, Dang virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Dang virüsü belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#Dang VirüsüTedavi edilebilir kronik bir enfeksiyon haline gelen HIV ile ilgili önyargıların ortadan kaldırılması için doğru bilgilerin yayılması gerektiğini söyleyen Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “HIV ile yaşayan bireyler düzenli tedaviyle işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebiliyor ve doğal yollarla çocuk sahibi olabiliyorlar” dedi.
#Sponsorlu İçerik2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken sahibi olduğu BioNTech ile koronavirüse karşı ilk aşıyı geliştiren Uğur Şahin'den yeni aşı ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#Uğur ŞahinHPV cinsel yol ile bulaşan bir enfeksiyondur. Genital bölgede siğil şeklinde oluşan bir çeşit virüstür. HPV bir kişinin vücuduna girdiği zamanda dönemsel olarak tekrarlanmaktadır. Cinsel yolla bulaştığı gibi çok nadir de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabilmektedir. Bu siğilin görüntüsü karna bahara benzemektedir. Vücutta bazen tek bir bölgede bazen de birkaç bölgede görülebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Erkeklerde HPV TestiHepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. Akut veya kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen virüs etkileri, virüs bulaştığı andan itibaren altı aylık bir süreç içerisinde semptomların gözlemlenebildiği etkilerdir. Genellikle kan yolu ile bulaşan hastalık, hafif atlatılabileceği gibi oldukça ağır sonuçlara da sebep olabildiği için tedavisinin dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemesi gerekir.
#Hepatit CHalk arasında gece yanığı olarak bilinen zona, ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adıdır. Gece yanığı şiddetli ağrılara yol açabilir, bu nedenle belirtileri takip ederek tedavisi için harekete geçmek gerekir. Peki, gece yanığı nasıl olur, nedenleri nelerdir? İşte zona belirtileri ve merak edilenler...
#ZonaMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkDünya genelinde 15 ülkede görülen maymun çiçeği hastalığı yayılırken, İngiltere'deki sağlık yetkilileri vaka sayısında artış beklendiğini duyurdu. Ülkede yakın temaslı kişilere 21 gün boyunca kendilerini tecrit etmeleri önerilirken hastalığın cinsel ağlar yoluyla yayılmış olabileceği belirtiliyor. Öte yandan Belçika hastalığın yayılmasını engellemek için üç haftalık karantina uygulayan ilk ülke oldu.
#Maymun ÇiçeğiModern tıptaki gelişmelere rağmen bazen tıbbi durumlar düzeltilememektedir. İlerlemiş, ilerleyici veya ölümcül bir hastalık, herhangi bir yaştaki bir kişinin günler, haftalar, aylar veya bazen bir yıldan fazla bir süre içinde ölmesine neden olabilecek, tedavisi olmayan, yaşamı sınırlayan bir durumdur. Peki, tedavisi olmayan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkZührevi hastalıklar, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra gelişebilecek ciddi bir durumdur. Yaygın semptomları arasında genital bölge çevresinde kaşıntı ve yanma bulunur. Zührevi hastalıklardan korunmak için ne ve neden olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Peki, Zührevi hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkGünlük hayatta insanlar bazen birçok hastalık ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu hastalıklar insan vücudunda genetik bir şekilde ya da kronik tarzlarda ortaya çıkıp kişin tüm sosyal hayatını olum şekilde etkilemektedir. Bunun yanı sıra kişilere kan yolu ile de hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu bakımdan kan yoluyla bulaşan hastalıklar hakkında pek çok konu merak edilir. Peki, Kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Kan yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkCovid-19 neredeyse iki yıldır hayatımızda ve bu süreçte "Ne zaman bitecek bu çile?" demediğimiz bir gün olmadı. ABD'de bilim insanları bilgisayar modellemeleri yoluyla bu sorunun yanıtını buldu. Yeni bir varyant çıkar da planları alt üst etmezse eğer, pandemiyi bitirmeye sayılı günler kaldı. Tabii öngörülere soru işaretiyle yaklaşan uzmanlar da yok değil. İşte tüm taraflarıyla "Bu iş nereye gidiyor?" tartışması...
#COVID-19Tıp'ta hastalıklar belirli kategorilere alınmış ve o şekilde değerlendirilmektedir. Tıp dilinde infeksiyon da bilinen hastalı türlerinden bir tanesidir. İnfeksiyon hastalıklarının ne olduğu ve infeksiyonun enfeksiyondan ne farkının olduğu merak edilmektedir. Peki, infeksiyon nedir? İnfeksiyon hastalıkları nelerdir? İnfeksiyon ile enfeksiyon arasında yer alan temel farklılıklar nelerdir? İşte infeksiyon hastalıkları ile ilgili tüm detaylar.
#İnfeksiyon Nedir?