Paylaş
Tedavisi oldukça güç olan bu hastalık yavrulukta 2 doz, yetişkinlikte her yıl uygulanan aşıyla önlenebilmektedir.
Hastalığa neden olan Feline Leukemia Virus (FeLV), sadece kedileri enfekte edebilen bir virüstür. İnsanlardaki AIDS (HIV) gibi seyreder. Bazı kediler hastalanırken, bazılarında hastalık belirtisi görülmese de virüsü taşıyıcı ve bulaştırıcı olurlar.
*
Hastalık vücut sıvılarının teması ve kan yoluyla bulaşır. Hasta ve sağlıklı hayvanın aynı kaptan yemesi, su içmesi çiftleşmesi, birbirlerini yalaması, ortak tuvalet kullanımı bulaşma riskini yükseltir.
Hastalığın dışarıdan görülebilen belirtileri arasında zayıflama, iştahsızlık, halsizlik, vücut sıcaklığının sık sık değişmesi, mukozalarda solgunluk, sindirim bozuklukları ve ishal yer alır.
*
Hasta hayvanın fiziki muayenesinde lenf yumrularında şişlikler Luekemia şüphesini artırır. Enfekte hayvanın radyolojik görüntülemelerinde çeşitli organlar, sindirim sistemi ve lenflerde tümörler görülmesi olasıdır. Kansızlık (anemi), üre artışı (üremi) hasta kedilerin kan tahlillerinde göze çarpar.
Hastalığın kesin teşhisi kan örneklerinden ELISA testi ile konulmaktadır.
*
Kesin bir tedavisi yoktur. Hasta hayvanın yaşamsal fonksiyonlarının devamlılığı ve bağışıklığının güçlenmesi ve diğer enfeksiyonlardan korumak için destek tedavi uygulanır.
Sağlıkla kalın...
Paylaş