Hipotermi deprem bölgesinde göçük altında kalan vatandaşların en büyük tehlikesi haline gelmeye devam ediyor. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen hipotermi deprem sonrasında 3. günde yaşam mücadelesi veren depremzedeler için tehdit oluşturuyor. Çünkü soğuk hava koşulları nedeniyle Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekiyor. Peki, Hipotermi nedir, kaç derecede olur? Depremde Hipotermi belirtileri ve tedavisi...
#HipotermiHipotermi deprem bölgesi göçük altında kalan vatandaşlar için tehlike oluşturabilen sorunlar arasında yer alıyor. Hipotermi, vücudun oldukça uzun bir sürede üretebileceğinden çok daha fazla düzeyde ısı kaybetmesi neticesinde oluşmaktadır. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen bir sorundur. Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekir. Peki, Hipotermi nedir, neden ve nasıl olur? İşte, Hipotermi belirtileri ve ilk yardım bilgileri...
#HipotermiBursa'da doğumdan 5 gün sonra, sarılık olduğu gerekçesiyle tedaviye alındığı özel hastanede, verilen mama nedeniyle boğulma tehlikesi geçiren ve duran kalbi çalıştırılan Feramis Emin (4), yüzde 99 bedensel engelli oldu. Tüketici Mahkemesi'nde görülen davada, hastane kusurlu bulunmazken, aile Bölge İdare Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu.
#Özel HastaneBursa'da doğumdan 5 gün sonra, sarılık olduğu gerekçesiyle tedaviye alındığı özel hastanede, verilen mama nedeniyle boğulma tehlikesi geçiren ve duran kalbi çalıştırılan Feramis Emin (4), yüzde 99 bedensel engelli oldu. Tüketici Mahkemesi'nde görülen davada, hastane kusurlu bulunmazken, aile Bölge İdare Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu.
#Özel HastaneDÜNYA Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünya genelinde her yıl 250 bin dolayında kişi suda boğularak ölüyor ve neredeyse 82 bin kurban 14 yaş altında. Bu sayılar, her gün 650'den fazla ölüm anlamına geliyor ve bu nedenle WHO suda boğulma vakalarına "sessiz önlenebilir ölüm salgını" adını veriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl bu konuyu anlattı.
#1Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk HavaİTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı Profesörü Mikdat Kadıoğlu, "Şu an yaşadığımız doğa şartları, soğuk ve hipotermi, bu süreyi daha da zorlaştırıyor. Bazı durumlarda enkaz soğuğa karşı korunaklı olabilir. Umut kesmeden, ses duyulan, canlı olduğu düşünülen binalarda arama ve kurtarma çalışmalarına devam etmek zorundayız" dedi. Kadıoğlu, "İstanbul'da 70 bin binanın yıkılacağı biliniyor. Sayı bundan çok daha fazla da olabilir. Bu 70 bin binanın bir an önce 70 binaya kadar indirilmesi lazım. Afet yönetimi budur. Eğer, 70 bin binayı, 70 binaya indirirsek belki baş edebilir, altından kalkabiliriz. Marmara Bölgesi bu 10 ilin nüfusunun yaklaşık 3 katından fazla nüfus barındırıyor" ifadelerini kullandı.
#Mikdat KadıoğluDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremRaynaud fenomeni ya da Reyno hastalığı olarak bilinen kan dolaşımı rahatsızlığı el ve ayak parmaklarında renk değişimiyle tedirginliğe neden oluyor. Reyno hastalığını, duygusal stres ve soğuk hava klasik olan fenomeni tetikliyor. Peki, Raynaud fenomeni (Reyno hastalığı) nedir, belirtileri nelerdir? İşte Raynaud hastalığı hakkında merak edilenler...
#Raynaud FenomeniÜlkemizde en az 1,7 milyon yetişkin kanda enfeksiyon belirtileri nedeni ile hastanenin yolunu tutuyor. Hastanede ölen 3 hastadan 1'i bu nedenden dolayı yaşamını yitiriyor. Sepsis hastalığı olarak da bilinen Kanda Enfeksiyon nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkKardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Doğan, kalp hastalığı bulunan kişiler için soğuk havanın tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabileceğini belirterek, "Soğuk bir ortamdaysanız riskinizi azaltabilecek önlemleri aldığınızdan emin olun." dedi.
#Kalp SağlığıRaynaud fenomeni, damar hastalıklarına bağlı dolaşım bozukluğu veya damar tıkanıklığına bağlı olarak gelişebilmektedir. Raynaud fenomeni hastalığının ileri seviyede olması hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilir. Peki, raynaud fenomeni nedir?
#Raynaud FenomeniYaz mevsimi çocuklar için enerjilerini boşaltabilecekleri bambaşka bir heyecan… Ancak bu heyecan kendine has bazı riskleri de beraberinde getirdiğinden çocuğunuzun sağlığını riske atmadan keyifli bir yaz geçirebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı çok önemli kriterler var.
#Çocuklu TatilRaynaud Sendromu bir diğer adıyla beyaz parmak hastalığı, bir çeşit meslek hastalığıdır. Yoğun titreşimle çalışan elektrikli el aletleri kullanan makine operatörlerinde yaygın olarak görülen beyaz parmak hastalığı, ciddi sonuçlara neden olabilir. Peki, beyaz parmak hastalığı nedir?
#Beyaz ParmakBoğazınızdan geçen her lokmayı sayıyor, çevrenizdekiler yemekleri, tatlıları, dondurmaları yerken kaçacak delik arıyor ama bir türlü arzuladığınız kadar kilo veremiyorsanız, nedeni ağır çalışan metabolizmanız olabilir. Metabolizma hızınız yavaşsa, az miktarda yemenize rağmen başkalarına kıyasla daha zor kilo verirsiniz.
Havaların durumu insan psikolojisini ne kadar çok etkiliyor farkında mısınız? Hani pek çok zaman da bahane olarak kullandığımız bile olur havayı? "Hayatım neyin var canın sıkkın gibi?" " Yooo havalardan herhalde." Birkaç gündür ara ara yağan kar, çocukluğumdaki bembeyaz İstanbulu hatırlatsa da, bu yıl beyaz bir İstanbul görmek nasip olmadı henüz. Hazır böyle kar-soğuk filan derken Rüzgarın Kızı da bu hafta şöyle soğuk şeylerden bahsetsin istedim. Ve bu haftayı da faideli Çarşamba ilan edip biraz Hipotermi konuşalım istedim.
Bu haftayı, "Faideli Bilgiler Haftası" ilan edip, her ne kadar tatsız mevzulara değinse de İLKYARDIM konusunda birkaç kelam edeyim dedim. Her ne kadar biz Türkler "BİZE BİRŞEY OLMAZ", "ATIN ÖLÜMÜ ARPADAN OLSUN" gibi lafların bilinç altında dolaştığı bir toplum olsak da, faydalı konularda öğrenme eşiğimizi kendiliğimizden düşürsek de hepimizin kafasının köşesinde bir yerlerde kazalarda İLKYARDIM’ın ne kadar önemli olduğu verisi vardır.