Pek çoğumuz yılbaşı akşamı büyük bir sofrada, geniş bir menü isteriz. Ana yemekten pilava, salatalardan mezelere, meyvelerden tatlılara kadar gece boyu yiyecekleriniz, hazımsızlık, gaz, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Uzman Diyetisyen Olcay Barış, sağlıklı bir yılbaşı sofrası için önerilerde bulundu.
#YılbaşıYılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi ve tavuk eti, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yıl sofralarını lezzetlendiriyor. Ülkemizde özellikle yılbaşı döneminde yoğun ilgi gören hindi eti, yüksek protein değeri ve düşük yağ oranı ile sağlıklı beslenenler için de ideal bir seçim. Peki, hindi yaparken nelere dikkat edilmeli? Pratik bir şekilde pişirmenin püf noktalarına yer veriyoruz!
#HindiHerkesin farklı bir beklentiyle girdiği 2011’e ilişkin en ilginç araştırma İngiltere’de yapıldı. İngiltere’de bir otomobil perakende şirketi, hindi pişirmek yerine yeni yıla otomobilde seks yaparak girenlerin sayısının arttığını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 54’ü yeni yıla otomobilde seks yaparak girdiği sinyalini verirken, özellikle 55 yaş üstünde bu oranın artması dikkat çekti.
Fazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtMevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.
#GripsavarYılbaşı sofraları her zaman önemlidir ama bu yıl her zamankinden biraz daha önemli. Çünkü bu yıl koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamındaki kısıtlamalar nedeniyle neredeyse herkes yeni yılı evinde karşılayacak. Peki yılbaşı sofrasının yıldızı nedir? Tabii ki nar gibi kızarmış, çıtır çıtır bir hindi. Peki fırında hindi nasıl pişirilir? Hindi pişirirken hangi püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Tüm bu soruların cevapları için sizi içeriğimize alalım…
#Fırında Hindi Nasıl PişirilirDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiKaramelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerYapılan davranışları, eylemleri, hareketleri, oluşları zamana bağlı olarak anlatan kelimelere fiil bir diğer ismiyle de yüklem denmektedir. Dolayısıyla Türkçe de ve diğer dillerde de cümle kurabilmek için özne kadar fiil de önemlidir. İngilizcede fiiller dilin kendi öz yapısına bağlı olarak ikinci ve üçüncü halleriyle de kullanılmaktadır. Cook fiili de İngilizce bir fiildir. Bazı cümle yapılarında bu fiilin yalın hali değil de ikinci ve üçüncü halleri kullanılması daha doğru görülmektedir. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla cook fiilinin ikinci ve üçüncü hali nedir, cook fiilinin ikinci ve üçüncü zaman halleriyle örnek cümleler nasıldır detayları ile derledik.
Ramazanda gün içinde olabildiğince az acıkıp enerjik hissetmek için sahurda yediklerimiz önemli. Beslenme uzmanları bunun için besleyiciliği ve tok tutma özelliğiyle öne çıkan yumurtayı öneriyor. Çırpılmışı, omleti, çılbırı derken sofrayı her gün farklı bir yumurta çeşidiyle renklendirmek mümkün. Eğitmen şef Gizem Gedik’ten birbirinden nefis yumurtalı tarifler ve öneriler aldık.
#BeyazpeynirSosunu pişirip cheesecake üzerine dökebilir, peltesini hazırlayıp rulo pasta arasına sürebiliriz. Kekleri mandalinalı kremayla süslemeyi de çok seviyorum. Ama bu hafif mayhoş meyveyi sadece tatlılarda kullanmıyorum. Zeytinyağlı kerevize ve fırınlanmış pırasaya çok yakıştırdığım mandalinayla salata ve Uzakdoğu usulü bir tavuk yemeği yapmak da şahane oluyor.
#CheesecakeSafra kesesi problemi yaşayan kişiler için ızgara balık, fırında patates ve pişmiş sebze gibi tüketim kaynakları öne çıkar. Ayrıca uzun ve kısa esmer pirinç tüketimi de yine bu konuda yararlı kaynaklar arasında gelir. Peki, safra kesesine iyi gelen yiyecekler nelerdir? Safra kesesine iyi gelen meyveler, sebzeler ve gıdalar hakkında ayrıntıları derledik.
#Safra Kesesine İyi Gelen YiyeceklerHindi fümeli bir sandviç yaparken ekmeğin arasına mayonez yerine süzme yoğurt sürebilir, yemek yapmak zor geliyorsa sebzeli smoothie’lerle günlük vitamin ve posa gereksinimini kolaylıkla karşılayabiliriz. Kahvaltılık gevrekler evet, yulaf içerikli ama bir o kadar da şekerli. O halde neden kendi yulaf kâsemizi yapmayalım? Daha sağlıklı bir yaşam için sizlere 9 pratik önerim var.
#Sağlıklı BeslenmeAyvalık’ı ailece çok seviyoruz. “İkinci adresimiz” desek abartmış olmayız. Huzur dolu havası, tarihi atmosferi, köklü geçmişi, kültürel ve doğal zenginliği, begonvilli-sardunyalı Rum evleri, camileri, kiliseleri, denize dik inen daracık taş sokakları, adaları, çarşısı, sahili, mavi bayraklı plajları, zeytinyağı kokusu ve daha nice güzelliğiyle mıknatıs misali bizi kendine çekiyor. Her konuk olduğumuzda kendimizi büyülü bir dünyada hissediyoruz. Ve daha İzmir’e dönmeden bir sonraki buluşmanın planlarını yapıyoruz.
#1Kış aylarında vücudumuzun direnci azalıyor ve hastalıklara yatkın hale geliyor. Özellikle soğuk algınlığı ve grip vakaları artıyor. Uzmanlar, bu dönemde soğuk algınlığı ve gribe karşı dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki bu süreçte hangi besinler tüketilmeli?
#Grip