Endüstri 4.0’dan akıllı topluma geçişi ifade eden büyük toplumsal dönüşüm planı Toplum 5.0, yaşlı dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmeyi, sanal dünya ile gerçek dünyanın iç içe olabilmesini sağlamayı, nesnelerin internet teknolojisinin toplum çıkarları için kullanılmasını, çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretilmesini hedefliyor.
#Endüstri 4.0İşte geçen haftalarda konuya giriş yapıp söz verdiğim gibi, ihtiyaç üzere, yüzümüzü ağartacak iki nevzuhur süper-kahramanımız.. Birileri yazar çizer geliştirir, filmini yapar mı bilemem ama fakir bu konudaki vazifemi yerine getirmiş sayıyorum kendimi şimdilik. Oh! Şimdi başkaları izlesin, biraz da biz kurtaralım dünyaları di mi ya:
#YazarlarJTI Türkiye’nin, yurtdışına yaptığı transferlerle global bir yetenek havuzuna dönüştüğünü söyleyen JTI Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü Sanlı Güler, “Çalışanlarımızın farklı ülke ve departmanlarda çalışmalarını ve deneyimlerini zenginleştirmelerini teşvik ediyoruz” dedi. Çalışanları işin merkez koyduklarına vurgu yapan Güler, eğitimler, sunulan yan haklar ve genç yeteneklere özel hazırlanan programlar hakkında bilgi verdi.
#JTI Türkiyeİnsan kaynakları süreçlerinde teknoloji ile insan odaklı yaklaşımları birlikte kullandıklarına dikkat çeken Aktif Bank Yetenek ve Gelişim Grup Başkanı Kerem Özşen, “İşe alım, performans değerlendirme, çalışan memnuniyeti ölçümleri gibi süreçlerde teknolojiyi yaygın olarak kullanıyoruz. Akademi alt yapımızı için de mobil erişim imkânı sağladık. 7 bini aşkın içerik ve eğitim programı ile tüm aile üyelerimiz için gelişim imkânı oluşturuyoruz” dedi.
#Aktif BankEkonomiyi olumlu etkilediği ve ülkeler arası kültür paylaşımına vesile olduğu için ‘Turizm bitsin, yok olsun’ diyemeyiz. Fakat aşırı turizmin doğal zenginliğimizi ve kültürel değerlerimizi yok etmek gibi bazı riskleri de var. Bu yüzden artık hepimizin birer sorumlu turiste dönüşmesi ve bilinçlenmesi gerekiyor. Neler yapmamız gerektiğini sürdürülebilir seyahat uzmanlarıyla konuştuk.
#Hazan AKÖZ IŞIKBAZEN bir haberi okurken zihninizde bir film canlanır. Bu kez karşımda bir Hollywood senaryosu duruyor. Başrolde Elon Musk, yanında Vivek Ramaswamy, arkalarında ise Donald Trump… Yeni yönetim, Amerikan hükümetini verimlilikle devrimleştirmek için kolları sıvamış. İlk adım; evden çalışmaya son vermek.
#1Yapay zekaya yaptırılan ödev, tez, makale ve projeler son yıllarda akademik camianın sıklıkla tartıştığı konular arasında yer alıyor. Bu nedenle öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarını yapay zekaya yaptırmasının önüne geçmek ve bunu belirlemek için ‘yapay zeka dedektörleri’ kullanılmaya başlandı. Ancak ABD Georgia Southern Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Doğan’a göre, bu dedektörler kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. Öyle ki tamamen insan elinden çıkmış bir makalenin yapay zeka tarafından yazıldığını raporlayabiliyor.
#Doç. Dr. Selçuk DoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecine ilişkin, 'Hakkaniyetli bir genişleme politikasının Birliğin en önemli jeopolitik aracı olduğu açıktır. Türkiye gibi kıtanın refahı ve güvenliğine önemli katkılar sunan bir aday ülkenin katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı yoktur.' dedi. Erdoğan ayrıca terörle mücadelenin önemine vurgu yaparken, 'PKK ve FETÖ ile mücadelede iş birliği istiyoruz.' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşPandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKDünya, Lübnan’da binlerce Hizbullah üyesinin çağrı cihazlarının patlamasıyla yapılan saldırıyı konuşuyor. 12 kişinin öldüğü, en az 3000 kişinin yaralandığı ilk saldırının ardından dün de Beyrut’ta telsizler infilak etti, 14 kişi öldü 450 kişi yaralandı. İsrail’in ilk saldırıyı cihazlara patlayıcı yerleştirerek yaptığı iddia ediliyor.
#İsrailÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonŞirketlerin yaşadıkları çevrenin sorunlarını dert ederek çözüm geliştirme sorumluluğu arttı. Hayırseverlikten sürdürülebilir iş modeline evrilen bir yapı var. Bu öyle birkaç yılda atlanılan bir çıta değil, uzun yılların deneyimleriyle yaşanılan ‘toplam felsefe değişimi’. Gezegeni korumak, dezavantajlı bütün gruplara eşit yaklaşmak, kaynakların eşit dağılımı gibi başlıklar, özellikle ‘anlam arayışı’nı kariyer tercihleriyle harmanlayan Z kuşağını elde tutmak için de elzem hale geldi. Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri şirketlerin bağışıklık sistemlerinde eskiden minik bir vitamin etkisi yaparken artık başlı başına bir organ görevi görüyor. Araştırmalar çalışanıyla birlikte dertlenen ve çözüm geliştiren şirketlerde sadakat sorununun azaldığını ortaya koyuyor.
#KSSHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş Trendi200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktarİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler Koç“Çalışan bağlılığı son yıllarda neredeyse tüm şirketlerin en öncelikli gündem maddelerinden biri oldu” diyen Gelecek Varlık Yönetimi İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Gaye Kaleağası, “Bu konudaki rekabetçi insan kaynakları ve iç iletişim uygulamalarımızla sektörümüzün cazibe merkeziyiz. ‘Gelecek Birlikte Güzel’ dünyamızla çalışma arkadaşlarımıza sosyalleşme olanaklarından eğitim ve gelişim fırsatlarına, zindelik uygulamalarından takdir ve ödüllendirme süreçlerine kadar aynı amaca hizmet eden farklı farklı imkânlar sunuyoruz” dedi.
#Çalışma HayatıSabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, Los Angeles’taki SHRM (Society for Human Resource Management) Konferansı’nda öne çıkan üç trendi saydı. İlk sırada ‘medeniyet’ olması şaşırtıcıydı. Dönüşen iş dünyası, küçülen küresel ekonomide sürdürülebilir yeteneğin şifresini ‘medeniyet’ ile kırmaya odaklanmış görünüyor. Vahşi rekabette ‘esnetilen’ eşitlik, kapsayıcılık gibi etik değerlerin yeteneklerde güven sorunu yarattığı anlaşıldı. Şimdi ‘medeni şirketler’in çağı mı başlıyor?
#Yasemin SALİHBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıSon dakika haberi... Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Türk ekranlarında soruları yanıtladı... "Uydu üretiminde ilk 11'deyiz" diyen Bakan Kacır, TÜRKSAT 6A'nın 2. ateşleme sürecinin başladığını duyurdu. Öte yandan Bakan Kacır, "BYD heyeti anlaşma sonrası Manisa'ya bir ziyaret yaptı. BYD'nin hedefi Manisa'da fabrika kurmak. Anlaşmamız 2026'da üretime geçmek." diye konuştu. Yerli otomobil TOGG'a ilişkin ise Kacır, "TOGG yollara çıktığında 'Türkiye'de üretilmiyor' diyorlardı. Bir yılda 33 bin araç yollara çıktı. TOGG bizim milli kaynağımız, şampiyonumuzdur. TOGG 'u desteklemeye bundan sonra da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Mehmet Fatih KacırÇalışanlarının yüzde 35’inin Z kuşağı olduğunu söyleyen HangiKredi İnsan Kaynakları Grup Müdürü Burcu Yücel, “Z kuşağı çalışanlarının iş hayatındaki rolü ve etkisi gelecekte önemli değişiklikler getirecek. Teknolojiye yatkınlıkları nedeniyle dijital dönüşüm hızlanacak, uzaktan ve hibrit çalışma modelleri yaygınlaşacak” dedi.
#BURCU YÜCELYıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, yeteneklere ulaşmak konusundaki bakış açılarının temelinde fırsat eşitliği olduğunu söylüyor. Üniversitelerle iş birliğinde çalıştıklarını aktaran Aydın, “3. ve 4. sınıf öğrencileri ile genç mezunları bünyemize kattığımız JOB Genç Yetenek Programımıza her yıl 30 bin başvuru alıyoruz” diyor.
#Yıldız HoldingKargo sektörünün önemli oyuncularından biri olan Sürat Kargo’nun Genel Müdürü Cem Oğuz, insan kaynakları teknolojilerine yatırım yaptıklarını belirtti. Oğuz, “Çalışanların eğitim ve gelişimini desteklemek için çevrimiçi e-eğitim platformlarını hayata geçiriyoruz. Gelecekteki esnek çalışma modellerini desteklemek için mobil uygulamalara ve dijital işyeri araçlarına yatırım yaparak, çalışanların hibrit ve uzaktan çalışma gibi yeni çalışma modellerine adapte olmalarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
#Cem OğuzÇalışanları geçmişlerinden, kültürlerinden, potansiyel ve performanslarından bağımsız olarak birer ‘yetenek’ olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Samsung Electronics Türkiye İK Direktörü Semra Ergin, Z kuşağının yenilikçi fikirlerine ve teknolojik becerilerine çok değer verdiklerini dile getiriyor.
#Samsung Electronics