‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’nın ikinci cildi ‘Belki Duyulur Sesim’ okurla buluştu. 1950-1980 yıllarını kapsayan kitabın sayfalarında ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren de var, ilk bilgisayarı, cep telefonunu gördüğümüz ‘Uzay Yolu’ da... Bunlardan bazılarını seçtik; yazarlar Derya Bengi ve Erdir Zat’a “Geçmişe yolculuk nasıldı” diye sorduk.
#Belki Duyulur SesimDerya Bengi ve Erdir Zat’ın hazırladığı ‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’nın ikinci cildi ‘Belki Duyulur Sesim’, 1950’lerden 80’e dek Türkiye’deki yaşamı, siyasi ve kültürel değişimi popüler kültürün verileriyle ele alan, zevkle ve çok şey öğrenerek okunan bir başvuru kaynağı.
#Belki Duyulur Sesim‘Tarcan Zeybeği’ni bilir misiniz? Kadınlı erkekli oynanan ilk zeybektir. Peki ‘kocasını seven’ kadın ne yapar, ona Tabii Kanyak içirir! ‘Koltuk Meyhanesi’ni duydunuz diyelim, peki ‘Otomatik Meyhane’yi duydunuz mu, ‘Şipşakçı Lokanta’ da nesi oluyor? Nesi olacak, bugünkü fast food’un atası... Peki memlekette vaktiyle ‘Hırsızlık Ansiklopedisi’ yayımlandığını biliyor muydunuz?.. Derya Bengi ile Erdir Zat’ın hazırladığı, üç ciltte tamamlanacak ‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’nın 1923-1950 arasını kaplayan ilk cildi ‘Her Savaştan Bir Yara’, her eve lazım, evladiyelik bir şaheser.
#100. Yılında Cumhuriyet’İn Popüler Kültür Haritası 1Sadece günler değil, haftalar ve aylardır dünya en çok onlardan bahsetti. Kraliyet ailesini terk edip Amerika’ya yerleştiler. Oraya gittikten sonra sürekli röportajlar verip İngiltere’de ve Buckingham Sarayı’nda çektikleri acıları anlattılar. Yetmedi bir de hayatlarını bir dijital platforma satıp kendileri için bir belgesel çektirdiler. Tüm bu olanlarsa bir korku filminin sadece fragmanıydı aslında.
#PRENS HARRYOrtaçağ döneminden kalma görkemli yapılarıyla Doğu Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri Krakow. Oscar ödüllü ‘Piyanist’ (The Pianist) ve ‘Schindler’in Listesi’ (Schindler’s List) gibi hepimizi etkisi altında bırakmış filmlerin çekildiği, Chopin’in adına beste yaptığı bir kent. Polonya seyahatimizde en iyisini sona saklayıp başkent Varşova’dan Krakow’a geçiyoruz ve bu gizemli şehri keşfediyoruz.
#SeyahatKripto para piyasalarında düşüşler durmuyor. Sürekli boğa tuzaklarına sahne olan kripto para borsalarında yeniden sert satışlar görüldü. Lider kripto para birimi Bitcoin tarihi zirvesinden yüzde 69 oranında uzaklaştı. Düşüşlere ana sebep olarak boğa tuzakları, Rusya-Ukrayna savaşının etkileri, Fed’in faiz hamlesi gibi sebepler ön plana çıkıyor.
#Kripto Paraİngiltere’nin kalbi Londra’da yaşanan korkunç cinayet tüm ülkenin dehşete kapılmasına sebep oldu. Yaşadığı yerde çok sevilen, herkesin tanıdığı, 87 yaşındaki bir adamın başına gelen şey herkesi deyim yerindeyse gözyaşlarına boğdu…
#İngiltereNapalm etkisiyle alev almış giysilerini üzerinden atmaya çalışırken "Çok sıcak! Çok sıcak!" diye feryat eden 9 yaşında bir kız çocuğu ve onun bu dehşetini ölümsüzleştiren bir fotoğrafçı. Modern tarihin en karanlık anlarından birinin üzerinden 50 yıl geçti ama savaşın yüzü hiç değişmedi. İşte bir yanda hep 9 yaşında kalan o kız çocuğu, bir yanda anlık bir refleksle deklanşöre basan fotoğrafçı ve Vietnam'dan Ukrayna'ya barış dersleri...
#Nick Utİstanbul’da en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan Fatih ve Esenyurt ilçelerinde Suriyelilerle konuştuk. Ülkelerine dönmek isteyip istemediklerini, kendileriyle ilgili tartışmalar için neler düşündüklerini sorduk. Kimisi tıp fakültesinde okurken bırakıp gelmiş, kimisi işyeri sahibiyken Türkiye’de sıfırdan başlamış. Söze “Gelmeye mecburduk” diye başlıyorlar, ömür boyu Türkiye’de kalma niyetlerinin olmadığını söylüyorlar.
#SuriyeliDünya çapında gerilimlerin arttığı bir zamanda Hiroşima’da binlerce kişinin ölümüne sebep olan atom bombasından daha güçlü bir bombayla yaşamak nasıl bir şey? Cevabı nükleer füzelerle iç içe yaşayan Ed Butcher’da… İşte onun hikayesi…
#UkraynaRusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın 20’nci günündeyiz. Sivil kayıplar ve büyük bir yıkım devam ederken savaşın verdiği zarar bambaşka alanlarda da kendini gösteriyor: Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan Mark Vande Hei, tarihe ilk rehin astronot olarak geçebilir…
#RUSYAHer şey 13 yıl önce başladı. Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı bir karar, bildiğimiz Sulukule’nin sonunu getirdi. İstanbul, Fatih’teki bu yoksul mahallede bulunan evler tek tek yıkıldı. Yerine ‘lüks’ konutlar yapıldı. Aradan yıllar geçti. Konu, ülke sınırlarını aştı, Avrupa Parlamentosu’na taşındı. Açılan en önemli davalardan birinde yeni bir karar çıktı. Davanın avukatlarının kamuoyuyla geçen hafta paylaştığı bu kararda; Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan ‘yeni Sulukule’ projesinin tarihi dokuyu bozduğu, hukuksuz olduğu için iptal edildiği belirtiliyordu. Soluğu Sulukule’de aldık. Yenilenen mahalleyi sokak sokak gezdik. Bir zamanlar kavganın ve dansın eksik olmadığı semtin yeni havasını soluduk. Peşi sıra eski Sulukule sakinlerini yeni mahallelerinde, Karagümrük’te ziyaret ettik.
#SULUKULERatko Mladic yönetimindeki Sırp birliklerinin 11 Temmuz 1995 günü ele geçirdiği Srebrenitsa'da birçok Boşnak sivil canice katledildi. Mladic'in 'Müslümanlardan intikam alma zamanı gelmiştir' ifadesiyle başlattığı katliamın acı tablosu, kayıtlara 8 bin 372 sivilin ölümü olarak yansıdı. İşte, 11 Temmuz Srebrenitsa Katliamı öncesi ve sonrasına dair detaylı bilgiler
#SrebrenitsaTürkiye’deki savaş mağduru Suriyeli sığınmacı kadınların katkısıyla hazırlanan özel tasarımlar, Manchester şehrindeki ünlü Türk modacı Zeynep Kartal’ın, ‘Umudun Hikayesi’ adlı 2019 Sonbahar/Kış Koleksiyonu defilesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının desteğiyle Londra Moda Haftası’nda sergilendi.
#LONDRATürk-Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat: "Türkiye, ABD ile Çin arasındaki 'ticaret savaşı'ndan kazançlı çıkabilir. Biliyoruz ki bu krizin büyük aktörleri ve savaşın büyük taraflarının ithalat ve ihracat rakamlarıyla karşılaştırıldığında, en az etkilenecek olan ülkelerden biri Türkiye olacaktır."
#ABDAlmanya deyince birçoğunuzun aklına Berlin, Hamburg ya da Münih gelir hatta ve hatta Köln gelir ama Dresden gelmez hipotezinden yola çıkarak Elbe Nehri'nin kıyısındaki Saksonya'nın başkenti güzeller güzeli Alman şehrini gezdim ve sizlere anlatmaya istedim. Hadi başlayalım...
#Dresden“Jannat, Jannat…” İstanbul’dan geldiğimi kime söylesem ilk bunu duyuyorum. “Cennet, cenneeet, İstanbul cennet” dört günlük Ürdün gezimizin mottosu oldu bu sözler. Ürdün 400 yıl Osmanlı, 400 yıl Roma ve ardından Bizans egemenliğinde kalmış. Bu topraklarda tanıdık çok şey olduğu gibi dünyada eşi benzeri olmayan görecek de çok şey var. Hele ‘Petra’ ve ‘Ölü Deniz’ yok mu? Ölmeden mutlaka görülmeli. Hastasıyım…
#Seyahat