Hepatit C, bir RNA virüsü olan sarılık mikrobudur. Hastaya bulaştıktan sonra uzun süreli karaciğer harabiyetiyle kronik karaciğer hastalığı, karaciğer sirozu hatta karaciğer kanseri oluşabilir. Hepatit C mikrobu kan ve kan yoluyla bulaştığı için öpüşme, tokalaşma, aynı tuvaleti veya havluyu kullanma, aynı kaptan yemek yeme gibi durumlarda asla bulaşmamaktadır. Hepatit C’nin başka bir bulaş yolu ise aynı manikür, pedikür malzemelerinin birden fazla kişide kullanılmasıdır. Tıpkı iyi sterilize edilmemiş cerrahi malzemeler gibi bu malzemeler de kişiden kişiye bulaşı kolaylaştırmaktadır. Hepatit C nadiren akut, kısa dönemli sarılıkla bulgu verirken çoğunlukla sinsi ilerlemektedir. Hepatit C’si olduğu bilinen hastaların bu mikroptan tamamen kurtulmak için bir gastroenteroloğa başvurması ve tedavi olması gerekmektedir.
#Hepatit CYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#Kanser‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkHepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. Akut veya kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen virüs etkileri, virüs bulaştığı andan itibaren altı aylık bir süreç içerisinde semptomların gözlemlenebildiği etkilerdir. Genellikle kan yolu ile bulaşan hastalık, hafif atlatılabileceği gibi oldukça ağır sonuçlara da sebep olabildiği için tedavisinin dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemesi gerekir.
#Hepatit CSiroz, uzun süreli karaciğer hasarının neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Sirozun neden olduğu yara dokusu karaciğerin düzgün çalışmasını engeller. Erken evrelerinde sirozun teşhis edilmesi her ne kadar zorsa da tedavisi için oldukça önemli bir adımdı. Peki, siroz nedir, neden olur? İşte siroz hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#SirozDünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği’nin aldığı kararla her yıl 28 Temmuz günü “Dünya Hepatit Günü” olarak anılıyor. Tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak üzere Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu ile konuştuk. Pullukçu; “kayıp hepatitli kalmasın” diyerek risk grubunda yer aldığını düşünen kişilerin, hepatit C enfeksiyonu açısından değerlendirilmek üzere bir hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.
#COVID-19Tedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan Hepatit C çoğunlukla sessiz ve herhangi bir belirti vermeden seyrediyor. Kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasında olan Hepatit C akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkıyor. Peki, Hepatit C nedir nasıl bulaşır? Hepatit C virüsü belirtileri nelerdir? İşte, Hepatit C virüsü ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hepatit Ce NedirHepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
#Hepatit CUzmanların teşhisi en zor konulan kanser türlerinden biri olarak gösterdiği pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı ve yağlı-kızarmış yiyeceklerin büyük risk faktörlerinden olduğunu bildiriliyor. Bu kanser türü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarda, pankreas kanseri hakkında bilgi almak için araştırma yapıyor. Peki, pankreas kanseri belirtileri neler?
#Pankreas Kanseri Belirtileri Neler?Hürriyet ve TNS Piar Şirketi işbirliğiyle 17 ilde, yüz yüze görüşmelerle yapılmış dev bir araştırma verilerine dayanılarak hazırlanmış olan "Türkiye Cinselliğini Konuşuyor" kitabı Türkiye'nin cinselliğini çok net bir şekilde gözler önüne seriyor.
#CinsellikAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetYüksek kolesterol hastası henüz 11 yaşındaki Oğuz Çelik’in karaciğeri alındı, sağlam bir karaciğer parçası nakledildi. Böylece sağlığına kavuşan küçük Oğuz’un alınan karaciğeri ise 3 yıldır nakil bekleyen siroz hastası Kiraz Çiftçi’nin hayatını kurtardı.
#Organ NakliSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
AMERİKA Birleşik Devletleri’nin (ABD) en iyi doktorları arasında gösterilen ve yaptığı karaciğer nakilleriyle başarısını kanıtlayan New York Mount Sinai Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Bölüm Direktörü Prof.Dr. Şükrü Emre, Hepatit C’nin AIDS’ten daha tehlikeli olduğunu söyledi.