Hepatit A enfeksiyonu genellikle asemptomatik ve anikterik seyirli olup, daha çok çocukluk yaş grubunda görülmektedir. Hepatit A, dünyada risk açısından üçe ayılır. Yüksek riskli bölgeler, orta riskli bölgeler ve az riskli bölgeler. Ülkemiz orta riskli bölgeye girer. Hindistan yüksek riskli bölge, Amerika ise az riskli bölgeye örnektir. Peki Hepatit A öldürür mü, nasıl bulaşır?
#Hepatit AKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra Buyrukçu‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#Sağlık'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerEn önemli ve hatta zaman içerisinde ölümcül olabilecek hastalıklar içerisinde hepatit gelmektedir. Bununla beraber birçok farklı tür ve türevi olduğunu söylemek mümkündür. Tabii hepatit hastalığının bulaşıcı olup olmadığı da yine merak edilen konular arasında geliyor. Peki, Hepatit bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? Hepatit A, B ve C hastalıkları bulaşma yolları ile süreleri hakkında detayları derledik.
Koronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit Salgınıİlk olarak İngiltere'deki çocuklarda görülen gizemli hepatit vakaları giderek yayılıyor. Koronavirüs salgının şokunu henüz atlatamayan dünya yeni bir salgın paniğine sürüklenmiş durumda. doktorlar konuyla ilgili peş peşe açıklamalar yaparken kızına hiç düşünmeden ciğerini veren İngiliz babanın açıklamaları okuyanların gözlerini yaşarttı...
#HepatitZührevi hastalıklar, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra gelişebilecek ciddi bir durumdur. Yaygın semptomları arasında genital bölge çevresinde kaşıntı ve yanma bulunur. Zührevi hastalıklardan korunmak için ne ve neden olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Peki, Zührevi hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#Sağlık11 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan belsoğukluğu kapma ihtimali sizce nedir? Aslında böyle bir ihtimalin var olduğunu dahi düşünemezdik, ta ki gerçek olana kadar. Öte yandan uzmanlar havuzların, kaplıcaların ve hatta hamamlar, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarının belsoğukluğu da dahil pek çok hastalık riski taşıdığını söylüyor. İşte Avusturalyalı ailenin termal havuz ziyareti sonrası başına gelen talihsiz hikaye ve hepimizin karşı karşıya olduğu riskler...
#Gonore BakterisiTedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan Hepatit C çoğunlukla sessiz ve herhangi bir belirti vermeden seyrediyor. Kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasında olan Hepatit C akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkıyor. Peki, Hepatit C nedir nasıl bulaşır? Hepatit C virüsü belirtileri nelerdir? İşte, Hepatit C virüsü ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hepatit Ce NedirHepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
#Hepatit CGrip aşısı ne zaman yapılır sorusunun yanıtı yüz binlerce vatandaş tarafından merak dilen konular arasında yer almaya başladı. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte gribe karşı korunmak isteyen vatandaşlar, grip aşılarının hangi tarihlerde yapılacağını sorguluyor. Peki, grip aşısı ne zaman yapılır?
#GripHepatit, karaciğerin herhangi bir nedenle gelişen iltihabı demektir. Virüslere, özellikle hepatit A, B ve C virüslerine bağlı karaciğer iltihapları, bunların en sık görülenleridir. Rakamlara bakılırsa, her yıl dünya genelinde 1.5 milyona yakın insan hepatit nedeniyle hayata veda ediyor. Yarım milyara yakın kişi de hepatitle yaşıyor.
#Osman Müftüoğlu