Salih Bademci canlandırdığı her rolde değişiyor, izleyeni karaktere inandırıyor. Melis Sezen güzelliği kadar yeteneğiyle de büyülüyor. İki isim bu hafta vizyona giren ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filminde bir araya geldi. Onlarla totemlerini, müziği, arkadaşlıklarını ve filmi konuştuk: “Filmde adanmışlık ve kendini adama var. O adanmışlık duygun olduğunda başarı geliyor.”
#Salih BademciBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazO, sağlık sektöründe masanın her iki tarafında da bulunmuş bir isim. Doktorluk da yapmış, yöneticilik de... Kariyeri boyunca sağlık sektöründe iyi günlere tanıklı ettiği gibi, kötü süreçlere de şahit olmuş. Dr. Ulvi Ünal, bu kadar stresli sektörde en büyük motivasyon kaynağının çalışmak olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Fazla çalışıyorum. Özeleştiri gibi olacak ama krizden ve kaostan da besleniyoruz. Bu beni belki daha üretken kılıyor.”
#1Hasta olduğumuzda çevremizden özellikle de hayat arkadaşlarımızdan daha fazla ilgi ve şefkat bekleriz ama bazen istediğimiz ilgiyi bulamayız. Biz yatak döşek yatarken partnerimizin buna pek aldırış etmemesi, beraberliklerde hoş olmayan tartışmalara neden olabilir. Bir Sorudan Fazlası serimizde hasta oldukları zamanlarda eşlerinin ilgisizliğinden yaka silkenleri dinledik, birbirinden ilginç hikâyelere şahit olduk...
#HastalıkYüz yıl ve daha fazla yaşayan çok az insan var. Haliyle asırlık insanların uzun yaşam sırları çok merak ediliyor ve haberlere konu oluyor. Kimine göre işin sırrı sürekli çalışmak, kimine göre hobileri, kimine göre içinde hiçbir şey tutmamak, kimine göre her daim pozitif kalmak... İşte ilerlemiş yaşına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren asırlık insanların kendi anlatımları ile hikayeleri...
#SağlıkSabahları canımız hamurişi çektiğinde elimizin gittiği iki nefis ürün... Poğaça ve son yıllarda poğaçanın tahtını sallamaya başlayan kruvasan... Okurlarımız sosyal medyada ikisini kıyasladı, hangisini nasıl yemeyi sevdiklerini anlattı. Şef Gizem Gedik evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.
#Poğaçaİkilemli sorular anketinin bu haftaki konuğu çok ilginç bir kadın ressam: Lolita Asil. Modern sanatın öncü temsilcilerinden olan Asil, Leonardo da Vinci’ye hayranlığından olsa gerek, uzun dönem tıp fakültelerindeki kadavra incelemelerine ve adli tıptaki otopsilere katıldı. Çalışmalarına Londra-İstanbul arasında devam eden sanatçı, “Otopsi benim kendi hayat yolculuğumdaki var oluşumun, ayakta duruşumun bir ispatıydı” diyor.
#Lolita AsilBir yaz mevsimini daha geride bırakırken yepyeni bir mevsimi karşılamaya hazırlanıyoruz. Eylülün hepimize bolluk, bereket, huzur ve sağlık getirmesini diliyorum. Tabii bu arada kış da yavaştan yüzünü göstermeye başlayacak. Yaz aylarının o al al mis kokulu domatesleri ve körpe biberleri de yerini tatsız, kokusuz sera domateslerine bırakacak. Size tavsiyem, hala vaktiniz varken domateslerin henüz en bol ve en leziz oldukları bu dönemde bol bol satın alıp sos haline getirmeniz. Kavanozlarla depolayacağınız bu soslar inanın kış aylarında sofralarınıza yaz tazeliğini taşıyacak.
#Kışlık Domates SosuAlaçatı’da, ‘Ojo Beach’, ‘Rakish Alaçatı’, ‘Kloster Club’ ve ‘Kırmızı Pub’ adında 4 farklı konseptle misafirlerini ağırlayan başarılı İşletmeci Engin Yaşar, çıktığı kariyer basamaklarına her gün bir yenisini ekliyor. Yaşar, üstün kaliteli ve şık hizmet anlayışıyla fark yaratan işlere imza atıyor.
#1Tam da Hande Yener tarzı bir buluşma... Bir otelin lobisi falan yerine Starbucks’ta randevu veriyor. Hiç şaşırtıcı değil, çünkü trafik yüzünden konsere geç kalınca yolda çevirdiği ilk motosikletlinin arkasına atlamışlığı var. Şu sıralar yeni klibi “Aklımda”nın heyecanını yaşıyor. Ama durun, oraya geleceğiz. Önce hayat, hayatta yaşadığı değişim, değişimde bulduğu mutluluk, mutluluktan çıkardığı formüller... Frekans, enerji, akış derken bir an İlhan İrem’le röportaj yapıyorum hissine kapılıyorum: “İyi ki eski Hande değilim. İyi ki yeni Hande’yim. İyi ki değiştim. İyi ki bu kadar yol almama sebep oldu müzik...”
#Hande YenerBembeyaz kumların üzerindeki masalarıyla Alaçatı’ya yeni bir soluk getiren Rakish Alaçatı, misafirlerine yeni nesil meyhane deneyimi sunuyor. Zengin menüsü beğeni toplayan mekanın yaratıcısı Engin Yaşar, “Damak çatlatan mezelerin de bulunduğu şık ve hovarda bir menüyle bu sezon akıllarda kalacağız” dedi.
#1Eskiden esnaf lokantalarının menüsünde olan beyinli Beykoz kebabı, Hicaz pilavı, irmik çorbası gibi pek çok yemek artık günümüz lokantalarında bulunmuyor; haliyle gençler bunların adını bile duymuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu tatları hatırlatmak için yazmaya karar verdiği ‘Esnaf’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre esnaf lokantaları ‘aşçılığın kalesi ve şehrin kalbi’... Yalçınkaya ayrıca “Çağlalı enginarımı yemeden kimse ölmesin” diyor.
#Mehmet Yalçınkaya6 yaşında yetim kalıp Kardelen Bursu ile eğitimini tamamlayan Aysel Ösüz, şimdi bir köy okulu öğretmeni. Şanlıurfa Başören İlkokulu’nda, öğrencilerine tasarladığı karneler sosyal medyada viral olan Aysel Öğretmen ile konuştuk. O sadece öğretmen değil; ağaç diken bahçıvan, sınıf boyayan boyacı, perdesini kendi yapan bir tiyatrocu…
#Aysel ÖsüzOnlar gerçekleştirdikleri müzikal işbirliğini ‘Bu iş aktı, gitti’ sözleriyle özetliyor. Ve ‘Şoklamaya devam edeceğiz’ diyerek tam gaz üretmeyi sürdüreceklerinin de müjdesini veriyorlar. ‘Olmazsan Olmaz’ adlı şarkıda bir araya gelen Hande Yener ve Tepki’yle buluştuk. Yener, şarkının ne kadar hızlı ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Şarkıyı bir haftada okuduk, klibi çektik, yayımlandı ve trendlere girdi. Sanki Airbus uçağa bindim ve bir yerden bir yere gidiverdim, istediğim gibi...”
#Hande YenerYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıEdirne'de yaşayan Mukaddes Kokeralp Çırak (83) Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgisi nedeniyle yaptırdığı Atatürk heykeli ve fotoğraflarıyla evini adete müzeye çevirdi. Evinde tüm saatler, her zaman 09.05'i gösteren Kokeralp, "Her 10 Kasım'da içimiz hep yanık oluyor. Elbette biz de onun yanına gideceğiz. Ne mutlu ki Zübeyde Hanım böyle bir evlat yetiştirmiş. Dünyaya saygı duydurmuş kendisini. Gençlere yalvarıyorum. Atatürk'e karşı saygıları, sevgileri olsun. Atatürk olmasaydı biz bu topraklarımızı kazanamazdık" dedi.
#Atatürk Müzesi