Güncelleme Tarihi:
Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz atom mu haydari mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 56’sı atomu seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Atomun acı oranı nasıl olmalı? Kızdırılmış tereyağıyla mı daha çok seversiniz, yoksa zeytinyağıyla mı? Sizce atomu en iyi hangi adresler yapıyor? Haydariyi nasıl hazırlarsınız? Kuru nane ve dereotu dengesi nasıl olmalı? Bol sarımsaklı mı seversiniz? Beyazpeynir katmadan sırf yoğurtla yaptığınız da oluyor mu?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@selmaozdogan: “Benim ilk tercihim atom. Ama yakmayacak acılıkta ve tereyağıyla yapılmış olmalı.”
@aysecelikkaya: “Yana yana atom yemek... Biz altına patlıcan ezme yapıyoruz veya dışarıda öyle servis edilmesini istiyoruz. Daha da güzel oluyor.”
@oyaozguvenc: “Her ikisini de severim ama atom çok acı olduğu zaman güzel. Ben de çok acı yiyemediğim için tercihim haydari. Ben bol kuru naneli ve sarımsaklı, kıvamı koyu yoğurtla yapıp üzerine zeytinyağı gezdiriyorum.”
@nuraktiyildirim: “İkisi de ayrı güzeldir ama az sarımsakla yapılmış bir haydari her daim ferahlatıcı bir lezzet...”
@arzugi: “İkisi de masaların vazgeçilmez mezeleri... İkisini de çok severim. Atom bana göre kararında acı olduğunda, kurutulmuş kırmızı biber ve üzerinde kızdırılmış yağla güzel oluyor. Evde hiç yapmadım. Haydari evde en çok yaptığım, en kolay ve lezzetli mezelerden biri... Genellikle süzme yoğurt, dereotu, nane, sarımsak ve zeytinyağıyla hazırlarım. İçine peynir koymam.”
@savasdincbas: “Tercihim haydari.”
@ilknurhobby: “Naneli tereyağı yakıp üstüne gezdirince haydari daha güzel oluyor.”
@hatininmutfagi: “Haydari çocukluk lezzetim. Nane ve dereotu karışımı sevmiyorum, sadece dereotu olmalı. Atom yaparken de kuru acı biberi kızartırken yağa ceviz ekliyorum, çok yakışıyor.”
@esirel: “Acı yiyemediğimden kesinlikle haydari.”
@hakann_ugur: “Acıyı sevdiğimden dolayı genellikle atomu tercih etmişimdir. Kızdırılmış tereyağıyla tabii ki...”
PÜF NOKTALARI
Kaş’taki Chayote’nin kurucusu ve şefi Tuncay Gülcü’den...
Atomu yaparken biz restoranda esmer tereyağı kullanıyoruz. Bunun için tereyağını mum ışığı gibi azıcık bir ateşte yaklaşık 3-4 saat pişiriyoruz. Ardından bu yağa kurutulmuş biberi ekliyoruz.
Biberli yağı yoğurtla birlikte blender’da çekip üzerine az biraz daha yağ gezdirirseniz lezzeti katlanacaktır.
Blender’dan çekme aşamasında dilerseniz içine közlenmiş patlıcan da ekleyebilirsiniz.
HAYDARİ
Haydari sadece yoğurttan yapılmaz, içine mutlaka biraz beyazpeynir ekleyin. Yarım kiloluk bir haydari yapıyorsanız 150 gramı peynir olmalı. Yoğurtta süzme yoğurt tercih edilmeli.
Haydariye birkaç damla veya 1 çay kaşığı kadar elma sirkesi eklemenizi öneririm. Sirke hafif bir asitlik verip mezenin tadını yukarı taşıyor. Ama elma sirkesi olacak, başka bir sirke değil.
Mezenize kuru naneyle birlikte taze nane de eklerseniz daha lezzetli olur.