TEKSTİL, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, toplamda 25 milyar dolarlık ihracata imza atıyor. Bu başarılı sektörümüzün sözcüleri, ‘hammadde ithalatını zorlaştıran vergilerin’ kalkmasını istiyorlar ve “Moda-marka yapıyoruz, organizatör ülke oluruz” diyor.
#TekstilEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin olmazsa olmazının yüksek katma değer ile yüksek teknoloji olduğunu belirterek, “İhracatta üretim yapımızı değiştirmemiz gerekecek. Buna zihniyet değişikliğiyle başlamalıyız. Bundan sonra biz hamallık değil, yükte hafif pahada ağır ürünleri üretmeye yönelmeliyiz” dedi.
Santral İstanbul’da 4’üncüsü düzenlenen İstanbul Moda Haftası’nın ana sporsoru emlak dünyasının önde gelen ismi Ağaoğlu oldu. Ali Ağaoğlu, İstanbul’un her şeyiyle dünya markası olabileceğini belirterek, “İstanbul modanın dünyadaki başkentlerinden biri olacak. Bunu hep beraber yapacağız. Olacak diyorum, yapacağız” dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, krizde sektörden 3 bin kadar firmanın kapandığını belirterek 3 bin şirketin daha kapabileceği uyarısında bulundu. "Sektör için hazırlanan tarihi eylem planı tarih olmasın" diyen Nakkaş, taşınmanın sektörün gündeminde olmadığını söyledi.
Ipsos KMG’nin Hazır Giyim Endeksi verilerine göre, geçen yıla oranla hazır giyim sektörü Eylül 2008-Şubat 2009 kış döneminde yüzde 29 oranında gerileyerek 4.6 milyar dolar oldu. Böylece bir önceki dönem 6.5 milyar dolar büyüklüğündeki sektör 1.9 milyar dolar eridi. Alışveriş merkezleri geçen sohbahar-kış döneminde boş koridorları ve mağazalarıyla da gündeme geldi.
Perakendedeki daralma her fırsatta dile getirilirken, ’Hazır Giyim Tüketim Endeksi’ne göre Türkiye’deki hazır giyim harcamaları son bir yılda yüzde 10 küçülerek 14 milyar YTL düzeyine geriledi. Mart-Ağustos 2008 döneminde satın almanın adet bazında en çok düştüğü kalem yüzde 30 ile takım elbise, etek ve terlik oldu.
Türkiye'de nüfusun üçte birini oluşturan üst gelir grubu hazır giyim alımlarının beşte birini yaparken, bu grubu alışveriş miktarı artıyor, diğerlerininki düşüyor. Orta-orta altına hitap eden markalar için pazarın gelişmediği, üst gelir grubuna hitap eden markalar için ise pazarın büyüdüğü görülüyor. Harcamaların yüzde 14.8’inin gerçekleştiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu ise dikkat çekiyor.
Türk hazır giyimciler, Türkiye’nin en büyük 8’inci ihracat pazarı, tekstil ve hazır giyimde ise en büyük 6’ıncı pazarı Hollanda’ya yaklaşık 20 kişilik bir ekiple aktif pazarlama çıkarması yaptı. Birleşme ile satın almaların yaşandığı ve üreticilerin perakendeci olmaya başladığı Hollanda’da bazı şirketlerin Türkiye’den alımları artırmak, bazılarının ise azaltmak niyetinde olduğu görüldü.
Ekonomi yönetiminden gelen ‘Kredi kartı harcamalarında artış sürüyor. Yeni düzenleme gelebilir’ açıklamalarına iş insanı Cem Boyner’den itiraz gelmişti. Boyner, ‘Kredi kartı kısıtlanmasın, nakit ortadan kaldırılsın’ demişti. Enflasyonu azdırmayacak, ödememe riskini ortadan kaldıracak, vergi kayıplarını engelleyecek orta yolu bulabilecek bir formülüm var: Kredi kartı gibi POS cihazları aracılığı ile ödeme yapabilen banka kartı kullanımı yaygınlaştırılsın.
#Cem Boyner14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklar, satış cirolarına yansımaya başladı. BMD Başkanı Sinan Öncel, Sevgililer günü için hediyelik satışlarının haftalık cirolara ortalama yüzde 20 – 25 katkı getireceğini belirtti. IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara da ocak ayına göre verilen sipariş sayısında yüzde 35’lik artış olmasını beklediklerini söyledi. Bu dönemde en çok talep gören kategoriler ise kıyafet, takı ve kozmetik ürünleri oldu.
#Sevgililer GünüKasım ayının son haftasında tüketiciler alışverişin sınırlarını zorladı. Ödeme platformlarının verilerine göre bu dönemde ortalama sepet tutarı geçen yıla oranla yüzde 75.6’lık artış göstererek 652 TL’den 1145 TL’ye yükseldi. Alışverişlerde kredi kartı kullanımı geçen yıla göre 1.2 puan arttı ve yüzde 60’a ulaştı. IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, Türkiye genelinde kasım ayında yaklaşık 300 milyar TL değerinde alışveriş gerçekleştiğini söyledi.
#TüketiciMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yüzde 5’lik büyüme hedefimiz için sanayi katma değerini arttırmaya, özellikle yatırımlar tarafındaki toparlanmayı hızlandırmaya, üretim ve istihdam odaklı sektörleri güçlendirmeye odaklanacağız” dedi. TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, kasım ayı ihracatının 16.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
#GazetehaberleriEsnaf, Ramazan Bayramı hareketliliğini beklemeye başlarken, TESK Başkanı Palandöken, “Mahalle esnafını tercih edin” dedi. AGSD Başkanı Karakuş, yüzde 30-50 indirim müjdesi verirken, Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ise, “Ucuz diye tercih edilen ürünler sağlığınız için pahalıya patlamasın” uyarısında bulundu.
#ANKARAKurban Bayramı tatilinin ardından velileri, okul alışverişi telaşı saracak. 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi, 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yeni dönemde, ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulurken, okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girdi.
#KırtasiyeOkul öncesinden liseye yaklaşık 18 milyon öğrenci ders başı yapacak. Tabii bunun bir de ailelere masrafı olacak. Okullar da ihtiyaç listelerini hazırlayıp velilere dağıttı. Bu listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye alışverişine başlayan aileler bütçesine uygun ürün arayışına girdi.
#İstanbul Ticaret Odası