Krizin hazır giyime ilk 6 aylık faturası 1.9 milyar doları buldu

Güncelleme Tarihi:

Krizin hazır giyime ilk 6 aylık faturası 1.9 milyar doları buldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2009 00:00

Ipsos KMG’nin Hazır Giyim Endeksi verilerine göre, geçen yıla oranla hazır giyim sektörü Eylül 2008-Şubat 2009 kış döneminde yüzde 29 oranında gerileyerek 4.6 milyar dolar oldu. Böylece bir önceki dönem 6.5 milyar dolar büyüklüğündeki sektör 1.9 milyar dolar eridi. Alışveriş merkezleri geçen sohbahar-kış döneminde boş koridorları ve mağazalarıyla da gündeme geldi.

EKONOMİK krizin perakendeye yansımalarını Ipsos KMG, Hazır Giyim Endeksi ile ortaya koydu. Ipsos KMG’nin Hazır Giyim Endeksi’ne göre, hazır giyim sektörü Eylül 2008-Şubat 2009 kış döneminde, bir önceki kış dönemine kıyasla yüzde 29 gerileyerek 4.6 milyar dolar oldu. Bir önceki kış döneminde 6.5 milyar dolar büyüklüğe sahip olan sektör 1.9 milyar dolar eridi. TL bazında ise Eylül 2008-Şubat 2009 kış döneminde sektör yüzde 15 gerileyerek 6.7 milyar TL oldu. Gerilemede ekonomik kriz nedeniyle tüketicinin yapılan indirimlere rağmen tasarrufa yönelmesi etkili oldu.

Ayakkabı döküldü

Önceki kış dönemine göre kadın konfeksiyon ve ayakkabı segmentlerine yapılan harcamalar TL bazında yaklaşık yüzde 17 düşerek genel hazır giyim harcamalarının üzerinde daraldı. Ayakkabı alımları son 4 kış döneminde azalan harcama trendi gösterirken, kadın konfeksiyon harcamaları ilk defa geçtiğimiz kış döneminde ciddi bir tüketim düşüşü yaşamış oldu. Genel olarak azalan hazır giyim harcamaları içinde en az etkilenen segment yüzde 7 daralma ile aktif spor oldu.

AB ilk kez kesti

Krizden en çok etkilenen C1 ve DE grupları olurken AB grubu ilk kez tüketim azalttı. Ipsos KMG’nin Hazır Giyim Endeksi araştırma sonuçlarına göre sosyo-ekonomik statü grupları arasında en yüksek hazır giyim harcaması yapan AB grubunda bile kriz ile birlikte yüzde 22 gerileme gözlemleniyor. Son üç yılda 2.1 milyar dolar civarında seyreden bu grubun harcamaları krizle birlikte 2008-2009 kış döneminde ilk defa belirgin düşüş yaşayarak 1.7 milyar dolara geriledi. Krize kadar düzenli bir artış gözlemlenen C1 grubu ise yüzde 37’lik gerileme ile krizden en çok etkilenen grup olarak göze çarpıyor. Öte yandan en düşük sosyo-ekonomik statü grubu DE grubunda da yüzde 32 oranında bir harcama daralması yaşanıyor. C1’den sonra krizden en fazla etkilenen ikinci grup olan DE grubunda hazır giyim alımları da, AB grubu gibi son 4 kış dönemi karşılaştırıldığında ilk defa 2008-2009 Kış’ında belirgin bir düşüş yaşıyor.

En çok İstanbul etkilendi

Türkiye’nin en büyük 5 ilinin hazır giyim harcamaları içindeki payı yüzde 30; en büyük katkı yüzde 19 ile İstanbul’dan gelirken, Ankara yüzde 8.3, İzmir de yaklaşık yüzde 6 ile takip ediyor. İlk 5 ilin toplam hazır giyim harcaması içindeki payı bir önceki kış döneminde yüzde 41 civarındaydı. Hazır giyim harcamasının en çok düştüğü il İstanbul, en az etkilenen il ise Adana. Araştırmaya göre Türk halkı hazır giyim alışverişini tekil mağazalardan ve açık pazarlardan yapıyor. Genel hazır giyim sektör toplamında fiyatlar baz olarak alınan 2005-2006 yılı kış sezonuna göre 6 puan aşağıda olup geçen sene kış sezonuna göre 4 puanlık bir artış yaşandı.

Park Bravo Group’ta yüzde 20 gerileme

PARK Bravo, Fizz by Park Bravo, Nine West, Enzo Angiolini, Anne Klein, La Senza ve Inglot markalarını bünyesinde bulunduran Park Bravo Group’un TL bazında bir düşüş yaşamadığını ancak dolar bazında yüzde 20’lik bir gerileme olduğunu belirten grubun Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Özçoban, esas problemin dramatik indirimlerden kaynaklanan ’kársızlık’ olduğunu söyledi.

Silk&Cashmere’in büyümesi küçüldü

SILK&Cashmere Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Zamanpur, Eylül 2007-Mayıs 2008 dönemi ile Eylül 2008-Mayıs 2009 dönemini karşılaştırrak şunları söyledi: "Kriz öncesi kış ve kriz sonrası kış. Toplamda yüzde 11 artış var ama tabii ki bunu sağlayan açılan yeni noktalar. Aynı satış noktalarında ise yüzde 4.5 artış. Son 7 yıldır her sene ortalama yüzde 17-19 büyüyorduk. Yeni satış noktalarıyla bu yüzde 30’u buluyordu."

Stefanel dolar bazında yüzde 5 düştü

İTALYAN Stefanel’in Türkiye Genel Müdürü Füsun Çevikel Kuran, söz konusu dönemde TL’de yüzde 10 artış yakalarken, dolar bazında yüzde 5 gerilediklerini söyledi. Füsun Çevikel Kuran, "Geçen sezon hiç panik yapmadık ve erken indirimlere katılmadık. Bunun sonucunda TL’de yüzde 10 artış yakaladık. Fakat dolar bazında bakıldığında yüzde 5 geriledik" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!