Paylaş
Gelişmemizin de bir göstergesi elbette bu. Ancak korunmaya muhtaç olan bir kesim daha var ve sanırım o konuda hassasiyetimiz yeterli olgunluğa henüz erişmiş değil.
İğneyi kendime batırarak ifade edeyim. Yakınımda çok değerli bir dostum bu yola girmese, ne kadar önemli bir çaba olduğunu fark edemeyecektim.
Dünyada ve ülkemizde hep kötülükler yok ya. Dünya bu güzel insanların yüzü suyu hürmetine ayakta duruyor.
Koruyucu aile olmaktan bahsediyorum sevgili okurlar. Nedir koruyucu aile? Evlat edinmekten farkı ne? Önce biraz bilgi paylaşalım sonra da bir koruyucu ebeveynin deneyimlerini.
Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları sağlanamayan çocukların, aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu, kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan aile ya da kişiler olarak tanımlanıyor. Koruyucu aile sisteminde, koruyucu olanlar çocuğun sorumluluğunu devlet ile paylaşıyor, çocuğun velayeti öz ailesinde kalıyor.
Evlat edinme sistemi ise, biyolojik aileleri ile yaşama şansını kaybetmiş çocuklar için. Evlat edinme hizmetinde, evlat edinen aile, çocuğun velayet hakkını alarak ona soy ismini de veriyor.
Devletin bu konuda sağladığı imkanlar da son dönemde artmış durumda. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu ailelerde sosyal güvencesi bulunmayan ebeveynlerin sigorta primlerini karşılayarak, emekli olmasına imkan tanıyor.
Türkiye genelinde 5 bin kadar ailenin yanında 6 bin kadar çocuk aile mutluluğunu yaşıyor. Bursa, Türkiye’nin 4. Büyük kenti olmasına rağmen, listede 152 koruyucu aile ve 177 aile yanında kalan çocukla 7. Sırada.
BAKANLIK DESTEKLİYOR
Bakanlık, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yerleştirilmelerine ilişkin harcamalarına karşılık, talepte bulunan ailelere çocuk başına aylık net ödeme gerçekleştiriyor. Bu ödeme, çocukların yaş gruplarına göre, 2018 yılı için aylık 557 TL’den 1220 liraya kadar çıkıyor. Maddi destek, engelli çocuklar söz konusu olduğunda yüzde 50 kadar artırılıyor. Bu ödemenin yanında koruyucu ailelere çocukların eğitim giderleri için de destek sağlanıyor. Servis ücreti için 250, meslek edinme kursları için 2010, orta öğretim sınavına hazırlık için 3790 ve üniversiteye hazırlık için 5890 TL yardım söz konusu. Nisan ve ekim aylarında ise çocukların yıllık giyim masrafları karşılığı olarak, bakım ücreti iki katı artırılarak ödeniyor. Ayrıca koruyucu aile yanında bakılan çocukların sağlık harcamaları, kuruluş bakımındaki çocuklarda olduğu gibi, Genel Sağlık Sigortası hükümlerine göre karşılanıyor.
Evli ya da bekar olmanız koruyucu aile olmanızın önünde engel değil. 25-65 yaş aralığında ilkokul mezunu ve düzenli geliriniz olması koruyucu aile olarak başvurmanız için yeterli.
BURSA KORUYUCU AİLE DERNEĞİ
Peki koruyucu aile olunca sizde ne değişiyor?
Bursa Koruyucu Aile Derneği Başkanı Özden Altan, bekar bir koruyucu anne. Sevgili kızıyla ilgili, “Ne iyi bir şey yaptın. Sen ne mübarek insansın” denilince yüzü pancara dönüyor ve o güzel kelimeler dökülüyor ağzından, “o bana çok şey kattı.” Gözlerinin içi gülüyor, neredeyse 3 yıla yakındır hayatı paylaştığı sevgili kızından bahsederken. Hoş tanısanız bıcırığı, insana gerçekten enerji yükleyenlerden. Bakın ne diyor Özden, “Daha normalleştirdi beni. Daha ben merkezci düşünürken normale geldim. Onunla eşitlendim. Daha sabırlı, algılarım açık hale geldim. Ondan çok şey öğreniyorum”. Mütevazi görünmek için değil inanarak söylüyor bunları. Tanıdığı koruyucu ailelerin ortak duygusunun bu olduğunu da belirtiyor. Yaptığına yardım ya da özel bir iyilik anlamı verilmesinden de rahatsız. “Büyüyoruz birlikte. Ben ona, o da bana iyi geliyoruz” diyor.
Yani diyeceğim o ki, Özden’in tanık olduğum yaşamından anladığım, aslında siz birini koruduğunuzu zannederken korunan sizin ruhunuz oluyor.
Ne dersiniz koruyucu aile olmayı düşünmeye değmez mi? Bakanlıktan bilgi alabilirsiniz ama Bursa Koruyucu Aile Derneği de size yardımcı olmaya hazır. Hem tecrübelerini de öğrenmiş olursunuz. http://bursakoruyucuaile.org.tr adresinden kendilerine ulaşabilirsiniz. Kalın sağlıcakla.
Paylaş