Çin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiABD, İspanya ve Brezilya başta olmak üzere 36 ülkeden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, yetişkinlerin yüzde 14'ünün ve çocukların yüzde 12'sinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu ortaya çıktı. Obeziteden, psikolojik sorunlara kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olarak görülen paketli gıdaların yarattığı etkileri Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk...
#Paketli Gıda"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTaş, iltihap gibi nedenlerden dolayı safra kesesi ameliyatı olmak gerekebilir. Bu durumda safra kesesinin mevcut görevlerini karaciğer üstlenir. Safra salgısı depolaması artık yapılmadığı için, karaciğer sindirim sırasında safra salgılayarak bu açığı kapatmaya çalışır. Bu nedenle hastalar bazı sindirim sorunları yaşayabilir. Peki Safra kesesine iyi gelen çorbalar nelerdir? Safra kesesine iyi gelen çorba tarifleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Safra KesesiBazı gıdalar hem hafif olmaları hem de tokluk hissini arttırdıkları için özellikle diyet listelerinde yer almaktadır. Çorba da bu yiyeceklerden biri olarak ifade edilmektedir. Pek çok malzemeden yapılan çorbalar besleyici oldukları kadar hafif ve kalori değerleri de az olan gıdaların başında gelmektedir. Peki, çorba kilo aldırır mı? Hazır bardak, çabuk, sütlü, yoğurtlu ve ayranlı çorba içmek kilo yapar mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamGünde yaklaşık 100 bin kez kasılan ve tüm vücuda saatte 300 litreye yakın kan pompalayan kalbimiz, bizler için her gün var gücüyle çalışıyor. Ancak günümüzde görülme sıklığı giderek artan obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar da farklı kalp sorunlarının gelişmesine davetiye çıkarıyor. Ama kalp sağlığımızı olumsuz etkileyen en önemli iki düşman ise sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam...
#SağlıkBir diyete başlamadan önce kişinin kronik rahatsızlığı veye kan değerleri gibi durumlarının dikkate alınması çok önemli. Bu nedenle uygulanan diyetler de kişilere göre değişebilir. DASH diyeti de bu farklı diyetlerden biri. Bu diyet daha çok yüksek tansiyon hastaları için önerilmektedir. Peki DASH diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte DASH diyetinde tüketilen besinler
#DASH DiyetiÖZEL Egeumut Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uğurlu, yüksek tansiyon ve tuz hakkında yanlış bilinenler ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Hastaların doktorlarına en çok sorduğu ve kendilerince bazı yanıtları olan sorulardaki yanlışların bilinmesinin, takip, tedavi ve bilinçlenmede oldukça önemli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uğurlu, “Hipertansiyon ülkemizde 18 yaş üstünde her 10 kişiden 3’ünde bulunmaktadır ve hipertansiyon ile mücadelede en önemli nokta, tuz kısıtlaması ve yaşam tarzı değişikliğidir. Ülkemizde önerilen normal tuz alımının (günlük toplam 1 çay kaşığı: 6 gram sodyum) yaklaşık 2-3 katı tuz tüketilmektedir. Elbette tuz vücuda gereklidir. Ancak her şeyde olduğu gibi tuzda da fazlası bizlere hastalık olarak dönmektedir” diyerek, şu bilgileri verdi:
#İzmirBağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olan çölyak hastalığı tipik belirtiler gösterebileceği gibi hafif belirtilerle de ilerleyebilir. Peki çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastaları beslenmede nelere dikkat etmeli? İşte çölyak hastalığı ile ilgili merak edilenler...
#ÇölyakSon zamanlarda her yaş grubundan bireyin ortak hastalığı olan reflü, bireyin yemek yedikten sonra mide içeriğinin istemsiz olarak yemek borusuna ve ağza geri gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Reflü, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü, ağza acı, ekşi tatta sıvı gelmesi, ağızda koku ve kötü tat, diş çürükleri, kronik boğaz ağrısı, çarpıntı, alerjik astım, sinüzit gibi yakınmalar ile karakterize bir hastalıktır. Reflü, özellikle mide fıtığı, hamilelik ve şişmanlık gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Halk arasında stres de reflü nedeni olarak gösterilse de stres sadece mide şikayetlerinin ortaya çıkmasına ve artmasına neden olur. Herhangi bir mide rahatsızlığına sebep olmaz. Reflüde tıbbi tedavi ne olursa olsun mutlaka diyet tedavisi uygulanmalıdır.
#ReflüOrtaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisinden dolayı ‘Kralları hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Peki gut hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? Gut diyeti nasıl olmalıdır? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık ve Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tüm merak edilenleri açıkladı.
#Gut Hastalığı NedirYoğurt, mayalı bir süt ürünüdür. Yoğurt alerjisi aslında bir süt alerjisidir. Süt alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin sütteki proteine anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bebeklerde görülen en yaygın besin alerjilerinden biridir. 1 yaşından küçük bebeklerin yüzde 2-3'ünde görülür. Çocuklar büyüdükçe; özellikle 6 yaş ve üzeri çocuklarda görülme sıklığı yüzde 1'den daha azdır.
#Yoğurt AlerjisiHem yüksek tansiyonunuz hem de fazla kilonuz mu var? Kilo kaybı sağlayarak kan basıncınızı azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? Gözlemsel ve klinik çalışmaların sonuçları ağırlığın kan basıncı ile direkt ilişkili olduğunu gösteriyor. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, yüksek tansiyonu olan kişilerin DASH diyeti uygulayabileceğini belirtti, hipertansiyon ile mücadelede önemli olan bu diyetin ayrıntılarını paylaştı.
#Dash Diyetiİltihaplanma ya da yangı olarak bilinen, stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla da ortaya çıkan inflasmasyona karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin uyarılarda bulundu. İnflamasyona sebep olan besinleri açıklayan Şahin, diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.
#Arş. Gör. Kübra ŞahinBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, ''iltihaplanma'' ya da ''yangı'' olarak bilinen inflamasyona karşı uzak durulması gereken besinlerin yanı sıra stres, depresyon ve hareketsiz yaşam şeklinin de inflamasyona neden olabileceğini söyledi.
#MargarinPratik olması nedeniyle çokça tercih edilen sodyum içeriği yüksek hazır çorbalara karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Özellikle hipertansiyon hastaları için büyük bir risk oluşturur. Sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir. Hazır çorbaların sık tüketimiyle metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir” dedi.
#Hazır Çorbalar Zararlı MıPratik olması nedeniyle çokça tercih edilen sodyum içeriği yüksek hazır çorbalara karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Özellikle hipertansiyon hastaları için büyük bir risk oluşturur. Sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir. Hazır çorbaların sık tüketimiyle metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir” dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekSüt ve süt ürünleri günlük beslenmede önemli bir yere sahipken bazı bireylerde sindirim sistemi sorunlarına neden olabilmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi ve en çok görüleninin laktoz intoleransı olduğunu ifade eden Diyetisyen Sena Çetin, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Laktoz İntoleransı