Son zamanlarda her yaş grubundan bireyin ortak hastalığı olan reflü, bireyin yemek yedikten sonra mide içeriğinin istemsiz olarak yemek borusuna ve ağza geri gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Reflü, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü, ağza acı, ekşi tatta sıvı gelmesi, ağızda koku ve kötü tat, diş çürükleri, kronik boğaz ağrısı, çarpıntı, alerjik astım, sinüzit gibi yakınmalar ile karakterize bir hastalıktır. Reflü, özellikle mide fıtığı, hamilelik ve şişmanlık gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Halk arasında stres de reflü nedeni olarak gösterilse de stres sadece mide şikayetlerinin ortaya çıkmasına ve artmasına neden olur. Herhangi bir mide rahatsızlığına sebep olmaz. Reflüde tıbbi tedavi ne olursa olsun mutlaka diyet tedavisi uygulanmalıdır.
Haberin Devamı
Reflüsü olan bireyin günlük hayatta dikkat etmesi gerekenler
Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatılmamalıdır. Yatmadan en az 3 saat önce besin tüketimi sonlandırılmalıdır.
Yatak baş kısmı 20-25 cm yüksekte olmalıdır.
Sıkı kemer ve dar pantolonlar kullanılmamalıdır.
Fazla kilolu bireylerde karın dışı ve içindeki yağlar mideye baskı yapacağından mide içi basınç artar ve dolayısıyla şikâyetler artacaktır. Dolayısıyla reflüsü olan bireylerin vücut ağırlıkları ideal aralıkta olmalıdır.
Reflüde karın içi basınç arttığından dolayı şınav, mekik gibi karın içi basıncı artıran hareketlerden sakınıp düzenli yürüyüşler yapılmalıdır.
Reflüsü olan bireyin beslenmesinde dikkat etmesi gereken noktalar
Öğünlerde mideye yük getirmemesi adına yiyecek porsiyonlarının fazla olmaması gerekir.
Yiyecekler yavaş yavaş, iyice çiğnenerek tüketilmelidir.
Yemeklerle birlikte sıvı alımı (su, meşrubat vb) azaltılmalıdır.
Alkollü içecekler ve sigara şikâyetleri artıracağından tüketilmemelidir.
Çok sıcak ve soğuk yiyecekler tüketilmemelidir.
Acı baharatlar, gazlı içecekler, kafeinli içecekler (çay, kahve, bazı bitki çayları vb), nane, soğan, domates ve turunçgillerin tüketimi kısıtlanmalıdır.
Çikolata, yemek borusu kaslarını gevşeteceğinden şikâyetleri artırır.
Şerbetli, kremalı, hamurlu tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
Protein içeriği yüksek yağ oranı düşük bir beslenme programı uygulanmalıdır. Yağ oranı yüksek yiyecekler mide boşalmasını geciktirir. Bu yüzden yağlı etler, kızartmalar, kavurmalar, kaymak, krema, mayonez, poğaça gibi yağ içeriği yüksek yiyecekler reflü şikâyetlerini artırır.
Pişirme yöntemi olarak olabildiğince fazla yağ gerektirmeyen fırınlama, haşlama, ızgara, buharda pişirme gibi yöntemler kullanılmalıdır.
İçeriğini bilmediğiniz her türlü gıda, hazır çorbalar, et suyu tabletleri, şarküteri ürünleri (salam sucuk vb.), yağlı yapılmış soslardan uzak durulmalıdır.
Tuz ve şeker tüketimi kısıtlanmalıdır.
Reflüde şikayetleri azaltmaya yardımcı besinler
Probiyotiklerin sayısız yararları vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. En önemli kaynakları kefir ve ev yapımı yoğurttur.
Reflüde kabuklu meyveler şikâyetleri artırabileceğinden kabukları soyularak veya komposto halinde pişmiş olarak tüketilebilir.
Pişmiş sebzeler bütünüyle tüketilebilir ancak bazı gaz yapan sebzeler (lahana, karnabahar, brokoli vb) kimyon eklenerek tüketilebilir ya da tükettikten hemen sonra rezene / ısırgan çayı gibi bitki çayları tüketilebilir.
Kurubaklagillerin ıslatma suyu sık aralıklarla (2-3 saatte bir) değiştirilerek gaz yapıcı bileşenlerin uzaklaşması sağlanabilir. Aynı zamanda pişirirken kimyon eklemek gaz yapmasını önleyecektir.
Haberin Devamı
Yemekleri pişirirken fazla olmayacak şekilde zeytinyağı ile pişirilmeli.
Açık çay, ıhlamur, rezene ve su mideye rahatlık hissi verecektir.
Haşlanmış yumurta ve az yağlı peynirler tercih edilebilir.