Ülkemiz çapında maden suyu ile soda genel olarak karıştırılmaktadır. Bununla beraber birbirlerinin yerine tüketilmektedir. Fakat maden suyu ile sodanın farkları bulunmaktadır. Maden suyunun içeriğinde bulunan mineral, sodaya göre daha fazladır. Peki, hamilelikte maden suyu içmek zararlı mı ve mide bulantısına iyi gelir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Maden SuyuBrokoli, ciddi anlamda C vitamini deposudur. Günlük C vitamini eksikliğini gidermeye de çok yardımcı olmaktadır. Brokolinin içerisinde bulunan lifleri ve içerisinde barındırdığı beta kroten denilen maddeler sağlıklı bir bağırsak için en önemli şeylerden biridir. C vitamini yanında A vitamini de içerisinde barındıran bir sebze çeşidi olarak bilinir. Brokoli kürü ise brokoliden yapılan, mevsimsel olarak bulunan brokolilerin ortaya çıkardığı bir kürdür. Çok faydalı ve şifalı olmasının yanı sıra kemik erimesi gibi hastalıklarla da savaştığı bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Mutluluk hormonu olarak bilinen 'serotonin' hormunu; ruh halimizi oldukça etkileyen ve iştah metabolizması üzerinde etkili bir hormondur. Yapılan araştırmalar; serotonin eksikliğinin uykusuzluk, yeme bozukluğu, depresyon, migren hatta obeziteyi bile tetiklenebileceğini gösteriyor. Peki, vücuttaki serotonin miktarını artırmak için tüketmemiz gereken besinler hangileri?
#BesinRamazan ayında kalabalık sofralarda, lezzetli yemek ve tatlılarla güzel aile buluşmaları yaşanır. Bu yıl Ramazan ayında yaklaşık 17 saat süren ve sıcak havalara denk geliyor. Bu ayda da diğer aylarda olduğu gibi dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Peki nasıl dengeli beslenebiliriz? Spor yapmaya devam etmeli miyiz? Ramazanda kilo almamak için neler yapılmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Orçun Kürüm anlattı.
#Ramazanda BeslenmeRamazan ayında kalabalık sofralarda, lezzetli yemek ve tatlılarla güzel aile buluşmaları yaşanır. Bu yıl Ramazan ayında yaklaşık 17 saat süren ve sıcak havalara denk geliyor. Bu ayda da diğer aylarda olduğu gibi dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Peki nasıl dengeli beslenebiliriz? Spor yapmaya devam etmeli miyiz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Orçun Kürüm oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#RamazanAlternatif tıp meraklıları son zamanlar bamya tohumunun faydalarını merak etmeye başladı. Peki vitamin ve mineral bakımından faydaları saymakla bitmeyen bamya tohumu nedir? Bamya tohumu nelere iyi gelmektedir ve nasıl tüketilir? İşte bazı detaylar..
#Bamya TohumuGenellikle yemek yerken ya da sonrasında karnın üst bölgesinde gelişen şişkinlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma hissi… Sık sık geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu tür sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “hazımsızlık” günümüzde oldukça sık görülen bir problem. Öyle ki her 4 kişiden 1’i hazımsızlıktan dert yanıyor.
#Yağlı YemeklerGenellikle yemek yerken ya da sonrasında karnın üst bölgesinde gelişen şişkinlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma hissi… Sık sık geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu tür sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “hazımsızlık” günümüzde oldukça sık görülen bir problem.Hazımsızlığın önemli hastalıkların habercisi de olabildiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy hazımsızlığa yol açan alışkanlıkları anlattı.
#Hazımsızlığa Neler İyi GelirBana en çok sorulan sorulardan biri iftardan sonra neler yiyebiliriz ve tatlı krizleriyle nasıl başa çıkabiliriz oluyor. Uzun süre açlıktan sonra enerjisiz kalan vücut, iftardan sonra hızlı enerji kaynaklarına yönelebilir. Bu durumda ne tür yiyecek ve içecekleri seçmeliyiz?
#Berrin YiğitBu gece sevdiklerimizle bir araya gelip bol bol yiyip içeceğiz. Üstelik geç saatlere kadar ayakta kalacağız. Eğleneceğiz eğlenmesine ama muhtemelen yarın bazılarımızın başı ağrıyacak, midesi bulanacak. Yerimizden kalkmak istemeyeceğiz. Uzmanlar 2024’ün ilk gününü daha zinde geçirmek için bu şikâyetlerle başa çıkmanın yollarını anlattı.
#Melis YılmazKimimiz ince bellide klasik usulden şaşmıyor, kimimiz sağlık deposu bitki karışımlarına yöneliyor. Tercihlerimiz farklı olsa da kültürümüzde çay olmadan kahvaltının, keklerin, poğaçaların tadını çıkarmak imkânsız. Dünya Çay Günü olarak kutlanan 15 Aralık’ı fırsat bildik, yazarlarımız Ebru Erke’den doğru demleme tekniklerini, Berrin Yiğit’ten faydalarını öğrendik.
#ÇayOsmanlı dönemindeki padişahların ferahlamak için içtikleri şerbetler, Türk mutfak kültüründe önemli bir yer tutar. Serinletici, susuzluğu giderici olarak bilinen şerbetler çeşitli hastalıkları önleyip ruh ve beden sağlığına katkı sağlarken aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflamaya da yardımcı oluyor. Özellikle ramazan ayında tüketilen şerbetlerin şifa dolu özelliklerini öğrendikten sonra artık onları 365 gün evinizden eksik etmeyeceksiniz. İşte padişah ve sultanların vazgeçemeden içtikleri nefis lezzetleriyle yıllara meydan okuyan şerbetlerin saymakla bitmeyecek faydaları ve tarifleri...
#Miski Amber ŞerbetiKaraciğer yağlanması en yaygın sağlık sorunlarından biri. Ne var ki yanlış bir yaklaşımla kan tahlillerinde karaciğer enzimleri yüksek görülmedikçe (SGOT, SGPT, GGT) sadece siz değil biz hekimler tarafından da -muazzam bir sağlık yaklaşımı hatası olmasına rağmen- ciddiye alınmayan bir sağlık problemi.
#KaraciğerTurşulama işlemi ile pancarın tazeliği korunduğu ve içindeki vitaminler de saklandığı için tüketilmesi önerilir. Kırmızı pancar turşusunu günlük hayatta tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kilo vermeye de yardımcı olduğu için diyetlerde önerilen bir besindir. Ayrıca kan basıncını düzenler ve kemiklerin de korunmasını sağlar. Kırmızı pancar turşusunun faydaları ve neye iyi geldiği hakkında ayrıntıları derledik.
Tükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık