Paylaş
Hamileliğin sevimsiz belirtileri başladı; korkunç mide bulantıları ve kusma… Genellikle gebeliğin 6. haftası başlayıp 12 ila 14. haftasına kadar şiddetle devam eden ve hayat kalitemizi etkileyen bulantılara keşke bir çare bulunabilse. Birçok kadının yaşadığı bulantı ve kusmalar kiminde hafif seyrederken bazı kadınlarda özellikle ikiz gebelik yaşayan bizlerde biraz daha fazla hissedilebilir. Yapılan araştırmalar hamile kadınların yaklaşık dörtte üçünün mide bulantısı ve kusma yaşadığını göstermektedir. Umarım siz dörtte birlik şanslı gruptasınızdır.
Bu konuda kesin bir bilgi yok ancak ilk suçlu olarak artan hormonlar düşünülmekte. Beta HCG hormonun ikiz gebelikte daha da hızlı artışı, östrojen hormonunun hızlı artışı, koku alma duyusundaki keskinleşme bu sevimsiz mide bulantıları ve kusmanın daha şiddetli yaşanmasına neden olur. Sanki hiç bitmeyecekmiş gibi gelen ve insanı bezdiren, halsiz-güçsüz bırakan ve hayat akışını engelleyen kusmalar insanın kâbusu haline dönüşür. Bizzat çok ağır geçirdiğim bu süreç hamileliğim en hatırlamak istemediğim dönemidir. Verilen B vitamini içeriği yüksek olan takviyeler hiçbir işe yaramazken doktorunuzun tavsiyesiyle bulantı kesici bazı ilaçlar kullanabiliyorsunuz. Her ne kadar doktor zararsız olduğunu söylediyse de içinizdeki yeşermeye başlayan annelik duygusu ilaç kullanmanıza engel olabiliyor.
Beslenme uzmanı olarak bu yazıda vereceğim her türlü tavsiyeyi bizzat denedim fakat bu ısrarcı kusmaları engelleyemeyebilirsiniz. Ama denemekte yarar olduğunu söylemem lazım. Eğer kusmalar şiddetli ve artarak devam ediyorsa muhakkak doktorunuzun bunu bilmesi ve beslenemediğiniz için gerekli damara yolundan takviyesini yapması gerekmektedir. Nitekim bende bu dönemde şişe şişe serumlardan nasibimi aldım. Umarım vereceğim tavsiyeler işinize yarar ve bu süreci sıkıntısız atlatmanıza yardımcı olur.
Bu süreç içerinde beslenememeniz sizde suçluluk duygusu yaratabilir. Ancak bilmelisiniz ki bebeklerinizin bunlardan hiç haberi yok. Onlar sizin depolarınızdan alması gereken besinleri almakta ve gelişimini sürdürmekte. Henüz mercimek boyutunda bile olmayan bebeğin günlük kalori ihtiyacı çevrenizdekilerin söylediği gibi sen iki canlısın yemen gerekir noktasına gelmedi.
Öncelikle bu konu çok hassas ve uzun olduğundan önümüzdeki 2 hafta boyunca size bu işin püf noktalarından bahsedeceğim.
Bulantıyı hafifletmenin en önemli yolu kan şekerinin düzenli olmasıdır. Çok açlık veya çok tokluk bulantı ve kusma hissini arttırır. 3 ana öğün yapmak yerine 6-7 öğün yaparak besin miktarlarını hacim olarak azaltarak tüketin. Günlük programınızı dışarıda ya da iş yerinde olduğu günler muhakkak yanınıza ara öğün atıştırmalıkları alın. Ve bunları midenizin kaldırabildiği besinler olarak tercih edin. Size önerim kuru meyveler, kavrulmamış fındık, badem, tahıllı çubuklar, kepekli hazır kızarmış ekmek, leblebi, ayran, süt vb. Hiç bir zaman kendinizi uzun süre aç bırakmayın.
Protein içeriği yüksek peynir, süt gibi ya da kompleks karbonhidrat içeren esmer unla yapılmış bir kek veya poğaça yemeniz sabah daha rahat uyanmanızı ve güne daha konforlu başlamanızı sağlar.
Gece boyu aç kalan midenin asit salgısı bulantıyı arttırır. Boş mide bulantı hissinin en büyük tetikleyicisidir. Başucuna koyacağınız tahıllı kahvaltılık gevrekler veya çubuk kraker gece boyunca da kalktığınızda ya da sabah uyanır uyanmaz yediğinizde bulantı hissini hafifletir.
Sağlıklı beslenme takıntısına kapılıp yiyip kusmanız sizi daha çok zorlayacaktır. Ne yiyebiliyorsanız yemeye bakın zaten bebeler şu an sizin depolarınızı kullanmakta, daha sonraki haftalarda sağlıklı beslenmeyi en iyi şekilde yapacağız.
Bu dönem yağlı gıdaların yaratacağı hazımsızlık problemi bulantınızı arttırın.
Açlık kadar aşırı dolu mide de kusmayı tetikleyebilir.
Temiz bir ağız sadece bulantınızı azaltmaz aynı zamanda hamilelikte oluşabilecek diş ve diş eti hastalıklarına karşı sizi korur.
Koku hassasiyetiniz var ise duyarlı olabileceğiniz yemek kokusu, parfüm, eşinizin traş losyonu, sigaralı ortam gibi sizi daha çok kusturabilecek unsurlardan uzak durun.
Yapacaklarımız daha bitmiyor ne yemeliyiz ne içmeliyiz başka hangi püf noktalara dikkat etmeliyiz ki bu şikâyetleri en aza indirgeyelim. Bunlardan bahsetmeye önümüzdeki haftada devam edeceğim. Konforlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…
Paylaş