Güncelleme Tarihi:
MERSİN, (DHA) - MERSİN'de görev yapan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Camcı, günümüzde her 4 kişiden 1'inin hazımsızlık problemi yaşadığına dikkat çekerek hazımsızlığa yol açan alışkanlıklar ile ilgili önemli önerilerde bulundu.
Hazımsızlığın altında yatan etkenin genellikle beslenme ile yaşam alışkanlıkları olduğu için kişiler tarafından hafife alınabildiğini söyleyen Camcı, "Hazımsızlık aynı zamanda önemli hastalıkların habercisi de olabiliyor. Gastrit ya da ülserden reflüye, pankreas hastalıklarından gıda alerjisine, bağırsak enfeksiyonlarından romatizmaya, diyabetten mide kanserine kadar pek çok hastalık hazımsızlık yapabiliyor. Çok hızlı yemek yemek, besinleri düzensiz, çok hızlı ve çiğnemeden tüketmek hazımsızlığı tetikler. Besinleri yavaş yavaş, iyice çiğneyerek tüketmeye dikkat edin. Baharatlı ve kızartılmış besinler de mide asit dengesini bozacağı için hazımsızlığa neden olabiliyor" dedi.
Reflü sorunu olan kişilerin akşam yemeği ile yatağa girme arasında en az 2-3 saat olmasına özen göstermesi gerektiğini söyleyen Camcı, "Yemek yedikten sonra hemen yatmak mide henüz boşalmadığı için mide asidinin ve gıdaların yemek borusuna doğru kaçmasını kolaylaştırıyor. Bunun sonucunda da hazımsızlık ve reflü yakınmaları gelişiyor. Ayrıca, Hazımsızlıkla baş etmek için asitli ve kafeinli içeceklerden kaçınmanız da çok önemli. Çünkü bu içecekler mide asit oranını artırabiliyor" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI