Dünya üzerindeki bütün farklı canlıların değişik üreme sistemleri bulunmaktadır. Bunlar içerisinde insanlar, hayvanlar ya da bitkiler ile beraber tek hücreli canlılar gibi birçok tür öne çıkar. Üreme çeşitliliği ise farklı türler içerisinde de değişik yapılar üzerinden ele alınabilmektedir. Peki, hayvanlarda üreme nasıl olur ve çeşitleri nelerdir? Hayvanlarda üreme sistemleri ve organları hakkında detayları derledik.
#Hayvanlarda ÜremeCanlılarda üreme eşeyli ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır. Eşeyli üremeden erkeğin üremeyi gerçekleştiren hücresine sperm denir. Dişilerin üreme hücresine ise yumurta adı verilir. Hem hayvanlar hem de bitkiler türlerine göre eşeyli ya da eşeysiz ürerler. 7. sınıflar için bitki ve hayvanlarda üreme konusu maddeler halinde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Bitki Ve Hayvanlarda Üreme Konu AnlatımıEvimizin olmazsa olmazı dediğimiz eşyalar, günün birinde sağlığımızı tehdit eden unsurlara dönüşebiliyor. Kullanırken nelere, nasıl dikkat etmemiz gerektiğini anlatan Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel, eşyaların hangi sorunlara neden olabileceği hakkında bilgiler verdi.
#SağlıkTaslak müfredatta insanlarda üreme ile bitki ve hayvanlarda üreme üniteleri birleştirildi. ‘Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme’ konusu 6’ncı sınıfın müfredatından çıkarıldı. 8’inci sınıftaki insanda üreme konusu 7’ye alındı. Üreme anlatılırken ‘Neslin devamı için’ vurgusu yapılacak.
#MüfredatBu yılki 6’ncı sınıf Fen ve Teknoloji kitabından insanın üreme organlarını anlatan resimlerin çıkarılması ve konuların yüzeysel geçilmesi ‘sansür’ tartışmasına yol açtı. Eski kitapta üreme organlarını gösteren resimler yer alırken bu yılki kitapta anne ve bebek fotoğrafı kullanıldı. Geçen yılki kitapta insanlarda üreme konusu, ‘Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme’ başlığı altında, detaylıca anlatılıyordu. Oysa konu bu yılki kitapta ‘Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme’ konu başlığı altında kısaca işleniyor.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sözen, her yıl mart ve nisan aylarında doğuran kör farelerin (spalax leucondon), bu yıl 1.5- 2 ay kadar daha erken doğurduklarını, bunu küresel ısınmanın bir bir sonucu olarak düşündüklerini söyledi.
Havaların ısınmaya başladığı bugünlerde mevsimsel ritmik tekrarlar nedeniyle daha kolay aşık olunduğu bildirildi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Özgünen, insan dahil tüm canlılarda günlük, gece, gündüz, haftalık, aylık, mevsimlik ve yıllık olmak üzere ritmik (periyodisite) tekrarlamaların görüldüğünü söyledi.
Yıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserAraştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan taurinin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Taurinİnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki yararlı maddelerin azalması nedeniyle bazı hastalıklar ortaya çıkar. Bu azalan maddelerden biri de taurin. Araştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan bu amino asitin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, kuduz hastalığına karşı uyardı. Prof. Ceylan “Şu an için Ankara’da bildirilen bir kuduz vakası yok ancak ülkemiz kuduz yönünden hala endemik bir bölge. Yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılmakta” dedi.
#Ankara Üniversitesi Veteriner FakültesiFertilizasyon olayının temelini oluşturan yumurta ve sperm hücrelerinin fizyonunun en baştan sona kadar olan bütün aşamalarında ve bu aşamaları düzenleyen uyarıcı faktörleri, proteinlerin ya da hücre-hücre etkileşimlerinin ne olduğu her daim dikkat çekici bir konu haline gelmiştir. Peki, Fertilizasyon nedir? Nerede ve ne zaman olur? Ferilizasyon aşamaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#FertilizasyonProtista alemindeki canlılar nelerdir ve özellikleri nelerdir sürekli araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından sıkça rastlanmasından dolayı araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Protista alemindeki canlıları öğrenebilir ve özellikleri ile ilgili de bilgili olma imkanına sahip olabilirsiniz. Protista alemindeki canlılar ve özellikleri nelerdir? Protista alemindeki canlıların özellikleri ve örneklerini sizler için derledik.
İncir meyvesi (Ficus carica) tarihin ilk ekilen meyvelerindendir. Özellikle ege denizi kıyılarında yoğunlaşan incir üretimi önemli bir ticaret aracı olmuştur. Türkiye incir üretimi bakımından dünyanın başta gelen ülkelerindendir. Mineraller, vitamin ve proteinlerden zengin içeriği ile incir vücut sağlığının korunmasında eskiden beri önerilen bir besin kaynağıdır. Yapısında bol lif bulunması ve düşük kalori indeksi nedeniyle de ideal kilonun idame ettirilmesi bakımından çoğu diyette yer almıştır.
#İncirHem erkek hem dişi üreme organına sahip olan canlılara verilen ad olan hermafrodit teriminin açıklaması merak ediliyor. İnsanlarda da hayvanlarda da görülebilen hermafrodit konusu mitolojide de bir tarihe sahip. Peki, hermafrodit nedir, ne demek? İşte hermafroditin ortaya çıkış hikayesi...
#Hermafrodit