Leonardo Padura ‘Hayatımın Romanı’nda doğrudan Küba tarihine yoğunlaşıyor ve 19’uncu yüzyıla uzanıyor. ‘Amerika’nın ilk şairi’, ‘Küba’nın en büyük şairi’ gibi sıfatlarla anılan José María Heredia’nın hayatına ve buna paralel olarak Küba tarihine ışık tutuyor.
#Hayatımın Romanı18 yaşında hayata veda eden Ceren Ece Aktaş son yolculuğuna uğurlandı. Genç kızın ölmeden önce sosyal paylaşım sitesinde yayınladığı şiirin dizeleri dikkat çekiciydi: “Yaşamak için deli oluyorum. Bazen de ölmek için deli oluyorum. Öyle bir hayat yaşayayım ki, hayatım, hayatımın romanı olsun..
Yazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviMerakla beklediğim ‘Bihter’ filmi geliyor. Tüm filmlerini beğenerek izlediğim yönetmenlerin elinden çıkıyor: Caner Alper ve Mehmet Binay. ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Bergen’ gibi cesaret isteyen konuları ele alıp izleyiciyi içine alacak ustalık ve teknikte çekilmiş filmlerin referansı ile ‘Bihter’i merakla bekliyor olmamız çok doğal. Ulusal ve uluslararası ödüllerle, 26 yıllık sevgi dolu birliktelikleri ve sanatla ortaya koyduklarıyla kendilerini ‘savaş partnerleri’ olarak adlandırdıkları hayat yolculuklarında hep ilerlemeyi, kalıcı eserler bırakmayı hedeflemişler ve başarmışlar da...‘Bihter’ filmi yılın son çeyreğinde Amazon Prime Video platformunda yayınlanacak; üstelik filmin ilk röportajını bizimle yapmaları ve ilk sizlerin bunu okuyor olmanız ayrı bir güzellik.
#1Yazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket Uzunerİsveçli yönetmen Ingmar Bergman ve Norveçli oyuncu Liv Ullmann’ın kızı Linn Ullmann, ‘Huzursuzlar’ romanında bu iki ünlü sinema insanının ve kendisinin hayatından kesitler sergiliyor. Biyografi, otobiyografi ve kurmaca arasında gidip gelen zarif bir anlatı. Yazar, kendine doğru yapılan yolculuğu etkileyici cümlelerle aydınlatıyor.
#Linn UllmannOnu dünyada milyonlarca kişi, bir solukla okunan usta işi casus romanlarıyla tanıyor. Aralarında Panama Terzisi, Gizemli Melodi, Gece Terzisi, Hain'in de bulunduğu birçok romana imzasını atan İngiliz yazar John Le Carre, 2020 yılında zatürree nedeniyle hayata veda etti. Ama görünüşe göre dünya edebiyat tarihine geçen, birçoğu Hollywood'a ilham kaynağı olan romanlarının yanı sıra hayatteyken kendisine yakın olanlara da bir daha unutulması mümkün olmayan anılar bıraktı.
#John Le Carre1926 yılında dünyanın en çok satan yazarı Agatha Christie, 11 gün boyunca sırra kadem bastı. Gizemli yok oluş filmlere ve TV dizilerine konu olmayı sürdürüyor. Kocasının evlilik dışı ilişkisini öğrenen Christie, eşini cinayet şüphelisi göstererek zekice bir plân mı kurmuştu? Yoksa acılı bir eş olarak yaşadığı ihaneti sindirememiş ve geçirdiği kaza nedeniyle hafızasını mı kaybetmişti? İşte, 96 yıldır merak edilen gizemin perde arkası...
#Agatha ChristieKANAL D’nin, yapımını Süreç Film’in üstlendiği, İclal Aydın’ın çok okunan romanından uyarlanan dizisi “Üç Kız Kardeş”, bu akşam ilk bölümüyle ekrana gelecek. Dizide “Somer” karakterine hayat veren Berker Güven’le bir araya geldik ve hem diziyi hem de oyunculuk serüvenini konuştuk.
#Berker GüvenBir yabancı dili öğrenirken sadece kelime çalışmak ve dilbilgisi kurallarını öğrenmek yeterli değildir. O ülkenin kültürünü, coğrafyasını, insanları tanımaya çalışmak da gereklidir. Mutfak kültürü, edebiyatı gibi her konu aslında bu olayın bir parçasıdır. Günlük yaşamda sık kullanılan tabirler, deyimler ve hatta aşk sözcüklerini de bilmek zorunludur. İşte Almanca aşk sözleri nelerdir, Almanca en güzel cümleler nelerdir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın kız kardeşi Tosca Musk, film endüstrisine getirdiği yeni solukla adından söz ettiriyor. Romantik aşk romanlarını dizi ve filmlere uyarlayan Passionflix’i kuran yapımcı ve yönetmen Musk’la görüntülü konuştum, hem bu sıra dışı fikrin nasıl geliştiğini hem de ailesini sordum. Ailesiyle bağlarının çok kuvvetli olduğunu anlatan Musk, tek şeyden şikayetçi: “Herkes çalışmadan zengin olduğumuzu düşünüyor, oysa çok çalışıyoruz.”
#Tosca MuskDünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın kız kardeşi Tosca Musk, film endüstrisine getirdiği yeni solukla adından söz ettiriyor. Romantik aşk romanlarını dizi ve filmlere uyarlayan Passionflix’i kuran yapımcı ve yönetmen Musk’la görüntülü konuştum, hem bu sıra dışı fikrin nasıl geliştiğini hem de ailesini sordum. Ailesiyle bağlarının çok kuvvetli olduğunu anlatan Musk, tek şeyden şikayetçi: “Herkes çalışmadan zengin olduğumuzu düşünüyor, oysa çok çalışıyoruz.”
#BARBAROS TAPANFerhan Şensoy meslektaşı Rasim Öztekin’i bekletmedi, yaklaşık beş buçuk ay sonra veda mektubunda bahsettiği neşeli bir meyhanedeki yerini aldı. Dün aramızdan ayrılan Şensoy artık nesli tükenen bir profilin en özgün, en çalışkan temsilcilerindendi. Kitap yazdı, oyun yazdı, sahneye koydu, oynadı, dizilerde, filmlerde rol aldı. 70 yıllık ömrüne sığdırdığı onca sanatsal izin yanında ‘muhalif’, başkaldıran bir ses ve ruhtu.
#YazarKısa sürede adını başroller arasına yazdırdı. Yeteneği kadar yakışıklılığıyla da ilgi odağı oldu. Beğenilmek herkese olduğu gibi ona da kendini iyi hissettirse de sadece ‘görsel övgü’yü geçici buluyor. Hayatı sakin yaşamaktan keyif alıyor, “Edebiyat hayatımın yüzde 50’si” diyor. Konu ilişkilere geldiğinde iyi bir âşık olduğunu söylüyor. Alp Navruz’la hikâyesini, yeni projesini ve aşkı konuştuk.
#GazetehaberleriTove Ditlevsen, yıllar sonra İngilizce basılınca bir anda edebiyat dünyasının gündemine oturan ‘Kopenhag Üçlemesi’nin ilk kitabı ‘Çocukluk’ta -bir çocuk olarak- zorlu bir hayatla karşılaşmanın sıkıntılarını, ailesiyle ve dünyayla yüzleşmesini, sözcüklere ve şiire sığınmasını anlatmış. Kara bir mizahın ve hüznün hâkim olduğu anılarını şaşırtıcı derecede şiirsel bir dille aktarıyor.
#Tove DitlevsenLondra'da yaşayan Kıbrıslı yazar R. Shener’in sondan başa doğru 12 kitap olarak kurguladığı, tarihi-polisiye ve bilimkurgu öğelerini içeren ‘Ghods of Zargon’ serisinın ilk romanı ‘Çatalhöyük-12’ yayımlandı. Kitapta arkeolog Ryan, 2015’te Çatalhöyük’te bir kazı sırasında yaşanan şaibeli ölümün izini sürerken bilinen tarihin bilinmeyen yüzünü de keşfetmeye başlıyor. R. Shener, “Çatalhöyük’ün gizemli bilinmezliğinin verdiği ilhamla yaptığım kurguda, binlerce yıl önce buraya gizlenmiş bir sırrı ortaya çıkartarak hikâyeme başlamak istedim. Kahramanımız, tarihin derinliklerinde yapacağı yolculuğuna Çatalhöyük’te başlıyor, eski medeniyetlerin bıraktığı izleri takip ederek alternatif bir bakış açısıyla bugünü anlamaya çalışıyor” diyor.
#R.ShenerTürk romancılığının ve hikayeciliğinin önemli isimlerinden yazar ve şair Sabahattin Ali'nin vefatının üzerinden 73 yıl geçti. Aralarında Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'un da bulundu birçok unutulmaz romanın yazarı olan Ali, anılıyor.
#Sabahattin AliÇok izlenen dizilerin yapımcısı, Timur Savcı ile sıfırdan başlayışını, hayallerinin peşinde koşmasını, geçtiği yolları, zorlukları, hiçbir şeyin onu durdurmayışını, başarısını, televizyon dünyasını, dizileri, filmleri konuştuk. (Melike Birgölge)
#Timur SavcıVaroluş dertleri-anlam arayışı, aşk, ilişki, ölüm-yas, evlilik, kaygı, kendinle sahici bağlar kurmak... ‘Gel Hayattan Konuşalım’da usta gazeteci Filiz Aygündüz, sadece sormakla kalmayıp didikledi, alanının yetkin isimlerinden psikiyatr Dr. Alper Hasanoğlu içtenlikle yanıtladı; ortaya toplu terapi seansı niteliğinde nitelikli bir rehber çıktı. Aygündüz ve Hasanoğlu’yla kitaptan konuştuk.
#Filiz Aygündüz