Koronavirüs kâbusu sürerken, herkesin aklında ‘Hayat ne zaman normale döner’ sorusu var. Amerikan Bloomberg kanalının hesaplamasına göre, eğer aşı dağıtımı bu hızla sürer ve yeni varyantlara karşı da etkili olursa küresel sürü bağışıklığının kazanılması 7 yıl alabilir. İki doz aşıya göre yapılan hesaplamada, Türkiye’nin ise 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75’ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor. Bu süre, 3.2 yıl ile Almanya, 3.4 yıl ile Brüksel ve 3.9 yıl ile Hollanda gibi pek çok Avrupa ülkesinin önünde.
#GazetehaberleriKoronavirüsten sonra hayatın ne zaman normale döneceği dünyada olduğu gibi ülkemizde de merak ediliyor. Koronavirüs aşısıyla ilgili gelen haberlerin ardından salgını yenmek için umutlar arttı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara son dakika yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yüzde 60 aşılama oranına nisan-mayıs aylarında ulaşabileceği öngörüsünü paylaştı. Kara, normal hayat dönmek için de tarih verdi. ABD'de koronavirüs aşısıyla ilgili oluşturulan çalışma grubunun başkanı Moncef Slaoui, "tünelin ucunda ışığın görüldüğünü" söylemişti. Peki, hayat ne zaman normale dönecek? İşte, o konuyla ilgili yapılan değerlendirmeler.
#Hayat Ne Zaman Normale DönerÇağdaş Norveç tiyatrosunun önemli isimlerinden Fredrik Brattberg’in ‘Eve Dönüşler’ ve ‘Annenin Çocuğunun Babası’ adlı iki oyunu Habitus Kitap etiketiyle Türkçede. Brattberg’in metinleri hem çağdaş oyun yazarlığı üzerine düşünmemizi sağlarken hem de anlattığı hikâyeler ‘aile’ kavramı, evde ve zamanda olmanın olasılıkları üzerinden bu çağın insanına yakından temas ediyor.
#Fredrik BrattbergBir martının süzülerek uçuşu, çayın kokusu, kaldırım taşlarının arasından fışkırmış çiçekler... Görüyor, hissediyor, duyuyor, yaşıyor musunuz bunları, yoksa “Salgının bitmesine daha ne kadar var” sorusu aklınızdan bir türlü çıkmıyor mu? Yeryüzünde bir kişinin bile yanıt veremediği bu soruya kafayı takmak yerine, süreci daha iyi bir ruh haliyle sürdürmek isterseniz, ‘psikolojik esneklik’ kavramıyla acilen tanışmalısınız...
#GazetehaberleriYale Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Christakis ‘Apollo’nun Oku’ adlı kitabında pandemi sonrası hedonizm patlaması yaşanacağına dair bir öngörüde bulundu. Christakis’e göre salgın sona erdiğinde insanlar yarın yokmuşçasına ‘partilemek’ isteyecek. Virüs tamamen ortadan kalktığında ne gibi sosyal değişikliklerin bizi beklediğini, ülkemizden alanında uzman isimlere sorduk. “Şu an birçok dürtümüze ket vuruyorsak bu, sonrası için bir süreliğine patlama yaratabilir” diyen de var, “Hedonizm sadece fiziksel hazlarla ilişkili değil. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir yaşam sürmek de haz verebilir” diyen de...
#GazetehaberleriPandemi hepimizin alışkanlıklarını değiştirdi. Virüsten korunmak için bazı rutinlerimizi rafa kaldırdık. Sosyal hayat dijitalleşti, bazılarımız evden çalışıyor. Ama bu dönemde daha büyük, daha köklü değişiklikler yapanlar da oldu. Sizi yaşları, meslekleri, şehirleri farklı beş örnekle tanıştıracağız. Kim bilir, belki de bazılarımız için ilham kaynağı olurlar.
#GazetehaberleriYüz yüze eğitime katılan sınıf kapsamının artırılması veliler tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Yüz yüze eğitimin daha etkili olduğunu dile getiren veliler, yeterli önlemlerin alınarak, sürdürülmesi konusunda görüş bildiriyor. Buna karşılık çocuklarının kendilerini yeterince koruyabilmesi ve okul temizliği velilerin kafalarındaki en büyük soru işareti olarak yer alıyor.
#Bursa10 yıl önce Türkiye’ye geldi ve bir anda ülkenin gündemine oturdu. Yeteneği ve güzelliğiyle olduğu kadar yaşadıklarıyla da çok konuşuldu. Şimdi o günleri “Türkiye’ye taşındığımda sürekli ‘Düştüysek kalkarız, daha ölmedik ya’ şarkısını dinledim. Düşersin, kalkarsın. Devam...” diye anlatıyor. Dediği gibi de yoluna devam etti. Birbiri ardına başarılı yapımlarda rol aldı, kızı Lara’yla yaşadığı Berlin’de bir kafe açtı, ikinci çocuğunu bekliyor, yeni filmi ‘Kovan’ haftaya vizyona girecek. Meryem Uzerli hep olduğu gibi bütün samimiyetiyle hayatında olup bitenleri anlattı.
#Gazetehaberleri‘Sen Çal Kapımı’ dizisinde Ayfer karakteriyle dikkatleri çeken, başarılı oyuncu Evrim Doğan ile çok keyifli bir röportaj yaptık. Diziyi, Ayfer’i, oyunculuğu, aşkı, seçimleri, geçirdiği evrimleri, tiyatroyu, sanatı ve hayatı konuştuk. Samimi cevapların olduğu, güzel ve dolu dolu sohbet bizden, keyifle okuması sizden. Melike Birgölge konuştu
#Evrim DoğanAK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, ''En büyük düşmanımız rehavettir. Normalleşmenin daha da devam etmesi için maske mesafe temizlik üçgenine ne kadar dikkat ederse elimiz o kadar güçlü olur. Bir takım rakamların artışı üzüntü verici bir durumdur.'' dedi. Çelik ayrıca, "(Sultanahmet Camisi'ni müze yapalım) gibi bir yaklaşım, şimdiye kadar gördüğümüz en İslamofobik yaklaşımdır." ifadelerini kullandı.
#Son DakikaKüresel salgına dönüşen koronavirüs ülkemizde de kendini yoğun şekilde gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, atlatabilmemiz için birlik ve beraberlik içinde kurallara uyarak hareket etmemiz ve uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik ve bir yazı dizisi hazırladık. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BURSASağlık Bakanı Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca vaka sayısının 5'e çıktığını söyledi. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 9 Avrupa ülkesine daha uçuş yasağı kararının alındığını açıkladı.
#Fahrettin Koca81 ilde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri'ne (OSGB) Mart ayında denetim yapılacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, ''81 ilde ne kadar OSGB varsa buraları tek tek, iğneden ipliğe denetleyeceğiz. Bunu yaparken evrak bazındaki denetlemenin yanında hizmet verdikleri işyerindeki yaptıkları faaliyetlere de bakacağız. Kimse kusura bakmasın, biz kimseye para kazansın diye bir sistem kurdurmadık'' dedi.
Sokakta öpüşmeyen tecavüzcüler’ başlıklı bir yazı yazdı. <BR>Yazıya vuruldum.<BR>“O pislik heriflerin hapishanede gebermesini istiyorum!” diye başlıyordu.<BR>The Accused / Sanık filmden bir alıntıyla.<BR>Güney Afrikalı romancı dostu Verenia Keets ile arasında geçen bir konuşmayı aktarıyordu.<BR>Yazı, Türkiye’deki kadına yönelik şiddetle ilgiliydi.<BR>“İki kişinin sokakta küçücük bir veda öpücüğü vermesi tepki toplamıyor mu?” diye soruyordu Verenia ona, “Evet” yanınıtı alınca da “Ama yetim yurdundaki çocuklara veya savunmasız genç kızlara tecavüz edilince kimse kılını kıpırdatmıyor. Haksız mıyım?”<BR>“Haklısın” diyordu, “En son geçen ay, 16 yaşındaki bir kıza tecavüz eden dört uzman çavuş serbest bırakıldı. Tecavüzcülerden biri 25 Haziran’da tutuklandı.”Sokaklarda öpüşenleri ahlaksızlıkla suçlayan, linç etmeye kalkan ama küçücük kızlara tecevüz edilenler serbest bırakıldığında kılını kıpırdatmayan bir toplum hakkında doğru tespitleri yapan bu adamı tanımak istedim.<BR>
Türkübü’nde bir ev. Tepelerde. Koya bakıyor. Güzel bir ev. Gösterişsiz, zevkli. Mis gibi bir rüzgar esiyor. Begonvil, begonvil, begonvil... Aşağıda beyaz bir tekne duruyor, bu yaz hep o tekneyle gezmişler. Umur Birand, “Ne içersin?” diye soruyor, buz gibi bir cin tonik getiriyor.