Hürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu DışıKaya Tanış’ın, deyim yerindeyse sürekli karşısına çıkan bir hayaletin peşine düşmesinin ürünü ‘Burası Orası Değil - Hayalet Oğuz Kitabı’. Tanış, uzun yıllar iz sürdüğü, yer yer peşinden koştuğu Oğuz Halûk Alplâçin’i, namı diğer Hayalet Oğuz’u bedenine kavuştururken, kaleme aldığı şiir, öykü, yazı ve yaptığı çevirilerle edebi bir otopsisini yapıyor aynı zamanda.
#Hayalet Oğuz KitabıRock’un babaannesi Tina Turner’ın hayatından bugüne dek yayınlanmamış görüntüler ve kayıtlar sunan “Tina”, 2017’nin Oscar yıldızı “Ay Işığı”, 6 yıllık yolculuğunda pandemiyi de görmüş süper komedi “Superstore” ve süper kahraman hikâyelerinin en yenisi “Invincible”, haftanın ekran seçenekleri. Alice Walker’ın “hayatımın kitabı” dediği “Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu”, Türkçe’de ilk kez yayımlanmış Zora Neale Hurston’ı keşfetmek isteyenler için raflarda... Barış Demirel ve Guillaume de Kadebostany ortaklığından doğma “Sal Beni”, yalnızca haftanın değil bu yılın da en iyi şarkılarından.
#Uğur YÜKSELHayalet Oğuz’un bahsini il olarak nerede, ne zaman, kimden duyduğumu hatırlamıyorum. Ancak 1996’da Sezer Duru ve Orhan Duru’nun hazırladıkları (sonra ikinci baskısını da yapmıştı Yapı Kredi Yayınları) ‘O Pera’daki Hayalet’ adlı kitabı çıkar çıkmaz aldığımı ve hemencecik okuduğumu biliyorum.
Usta çevirmen ve eleştirmen Seçkin Selvi’nin yaşamını, yakın dönem Türkiye tarihiyle birlikte anlatan, Zeynep Miraç imzalı ‘Seçkin/Ödünsüz Bir Yaşam’; sadece kültür hayatına büyük emek vermiş bir insanı değil, adeta maceraperest bir roman kahramanını çıkarıyor karşımıza.
#Seçkin Selvi"Bütün o büyük, gece vakti ışıklı, parlak cadde; sinemalar, pastahaneler, lokantalarla meyhaneler, vitrinlerinin ışıkları yanan büyük mağazalar, sonra da o ana caddeden aşağıya inen ya da Meşrutiyet Caddesi’yle birleşen Tepebaşı Caddesi’ne açılan, ardından Aynalıçeşme’ye Dolapdere’ye, Kaşımpaşa’ya, Ziba Sokağı’na inen sayısız bakımsız yol... Buydu yaşadığım dünya benim...”
#GazetehaberleriDaha konuşmaya başlar başlamaz "ben bu sesi tanıyorum" diyorsunuz. Yıllarca televizyonda yayınlanan bir çok yabancı film kahramanına 'sesini verdi'. En son da Yüzük Kardeşliği'ndeki Pippin'in 'sesiydi.' Aslında edebiyat tutkunları sadece sesini değil, yazdıklarını da iyi tanıyor. İlk öykü kitabı Fildişi Karası ile dikkat çekmeden önce de bir çok dergide yazıları yayınlandı. İkinci kitabı Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri ile Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazandı. Yekta Kopan'dan sözediyoruz. Kopan ile öyküler, ödüller ve internet yayıncılığı üzerine konuştuk.
Çiçek Arif... Komünist Arif... Yıllardır Çiçek Bar'ın, yine başka bir deyişle Arif'in Yeri'nin işletmeciliğini yapan Arif Keskiner, sinemacı, yazar, tiyatrocu dostları arasında böyle anılıyor. Özdemir İnce, Arif Keskiner'in önümüzdeki hafta Doğan Kitapçılık tarafından yayınlanacak ‘‘Çiçek Gibi’’ isimli anı kitabını ve dostu Arif'i anlatıyor.